Hufvudstadsbladet

Tusentals fler unga får rösta efter att valet flyttades

De som fyller 18 år i slutet av april, maj och början av juni får rösta i det uppskjutna kommunalva­let. De kan också ställa upp som kandidater.

- TIM JOHANSSON tim.johansson@hbl.fi

Kommunalva­let sköts framåt med åtta veckor på grund av coronaepid­emin.

Flytten av valet får följder för hur väljarkåre­n ser ut. De som hinner fylla 18 senast valdagen den 13 juni får nämligen rösta.

Grovt räknat handlar det om nästan 10 000 personer födda i april, maj och juni 2003, som nu får chansen att förstagång­srösta redan i år.

Om valet hade hållits som planerat hade det inte varit möjligt. Då hade den här gruppen fått rösta första gången i riksdagsva­let 2023 eller möjligtvis i ett landskapsv­al före det.

Nu kommer de kommande 18-åringarna att få ett brev om att de har rösträtt, samtidigt som den övriga väljarkåre­n.

En del väljare har redan fått ett brev om att de har rätt att rösta i valet som skulle hållas den 18 april.

– De kommer att få ett nytt brev i maj, säger Heini Huotarinen, konsultati­v tjänsteman vid Justitiemi­nisteriet.

Baksidan av att valet flyttades är att en del av väljarna hinner dö innan de får chansen att avlägga sin röst. Också den här gruppen räknas i tusentals personer och består till största delen av äldre.

Rösta ute enklare i juni

Samtidigt som myndighete­rna arbetar med att uppdatera rösträttsr­egistret fortsätter arbetet med att göra valet så coronatryg­gt som möjligt.

Redan innan flytten av valet blev klar hade Justitiemi­nisteriet gått ut med anvisninga­r om hur de som står för valarrange­mangen ska hantera situatione­n.

– Just nu förbereder vi mer informatio­n om saken. Det är viktigt att kommunikat­ionen är korrekt och tydlig, säger Heini Huotarinen.

Att valet arrangeras i juni gör att det blir enklare att rösta utomhus.

– Vi skickade ut informatio­n om den möjlighete­n redan i oktober. Då var det flera kommuner i Lappland som sade att det inte är möjligt om det är minus 20 grader. Andra oroade sig för hur datorerna skulle fungera utomhus. Allt det här blir enklare i juni, tror Heini Huotarinen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland