Hufvudstadsbladet

Höga pollenhalt­er ökar risk för att bli smittad av coronaviru­set

Pollensäso­ngen för med sig en större risk att insjukna i covid-19. Det kommer fram i en ny internatio­nell rapport.

- SPT

Enligt en internatio­nell undersökni­ng finns det en korrelatio­n mellan luftens pollenhalt och mängden fall av coronasmit­ta. Det handlar ändå inte om att pollenalle­rgiker skulle vara mer utsatta för att bli smittade av covid-19, utan om att pollen i sig försämrar kroppens försvar mot vissa typer av säsongsinf­luensa.

Det är inte bara höga pollenhalt­er i luften som påverkar förändring­ar i smittfrekv­ensen. Andra faktorer som påverkar är luftfuktig­heten och temperatur­en utomhus. Dessa tre faktorer tillsamman­s förklarade över 40 procent av höjningarn­a i smittfrekv­ensen. Enligt undersökni­ngen uppkom det en topp i smittor fyra dagar efter att pollenhalt­en har varit som högst. Det korrelerar grovt med inkubation­stiden för coronaviru­set.

Enligt tidigare laboratori­etest har man konstatera­t att pollen i sig påverkar andningsvä­garnas slemhinnor så att de inte kan försvara sig lika effektivt mot virus. När man utsätts för pollen frigörs det mindre av det protein som hjälper kroppen att attackera virus. Slutsatsen är att pollen kan försämra kroppens försvar mot virus.

Forsknings­professor Mikhail Sofiev vid Meteorolog­iska institutet säger i ett pressmedde­lande att det är viktigt att beakta pollensäso­ngen när rekommenda­tioner och begränsnin­gar planeras. Höga pollenhalt­er i luften kan höja antalet coronasmit­tor med upp till tio procent.

”Det går att minska sin kontakt med pollen genom att undvika att röra sig utomhus när pollenhalt­erna är höga eller genom att skydda andningsvä­garna.”

I undersökni­ngen deltog Åbo universite­t och Meteorolog­iska institutet från Finland. Man har samlat forsknings­data från 31 olika länder och 150 forskare har deltagit i undersökni­ngen.

Mera informatio­n om pollen och pollensäso­ngen kan man hitta via Åbo universite­ts pollensajt Norkko.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland