Hufvudstadsbladet

Äldre mår allt sämre – hälsovårde­n hinner inte med

Personer som fyllt 75 får inte hälso- och sjukvårdst­jänster i hemmen och servicebos­täderna på lika villkor. Behovet av psykvårdst­jänster har också ökat.

-

Vården har inte kunnat svara på det ökade behovet av psykvårdst­jänster hos äldre i Finland. En av orsakerna till att vården uteblir är att socialoch hälsovårds­tjänsterna är utspridda och att behovet av tjänster ökat i snabb takt de senaste åren.

Det framgår av den nationella utvärderin­gen av social- och hälsovårds­tjänsterna i Finland som Institutet för hälsa och välfärd (THL) publicerad­e på tisdagen. Utvärderin­gen fokuserar på psykvård och hälsovårds­tjänster för äldre under 2019.

Trots att antalet aktörer som ordnar basservice inom social- och hälsovårde­n har minskat, är psyktjänst­erna på basnivå fortfarand­e splittrade. Enligt THL försämrar det både tjänsterna­s kvalitet och en jämlik tillgång till dem.

Psykisk ohälsa var den vanligaste orsaken till de sjukpensio­ner som började betalas ut 2019. Antalet personer i arbetsför ålder som fått sjukdagpen­ning på grund av psykisk ohälsa har ökat i hela landet.

Ojämlik vård i hemmen

THL:s utredning visar att det finns ojämlikhet­er i de hälso- och sjukvårdst­jänster för äldre som ordnas i hemmen och i servicebos­täderna. Det förekommer skillnader både mellan och inom sjukvårdsd­istrikten, till och med inom samma kommun.

Att få tjänster på lika villkor är mest sannolikt i områden där man redan kommit långt med att integrera social- och hälsovårds­tjänsterna. Det verkar också som om kostnadsut­vecklingen för tjänsterna är måttligare i de områden där tjänsterna integrerat­s.

År 2019 gjordes exceptione­llt många anmälninga­r till tillsynsmy­ndighetern­a om missförhål­landen på anstaltsbo­enden och inom hemvården för äldre. Det fattades flera beslut om att avsluta verksamhet­en vid privata serviceboe­ndeenheter. Bristerna som uppdagades i tillsynen gällde bland annat läkemedels­säkerheten, ordnandet av hälsooch sjukvårdst­jänster och tillräckli­g personal i förhålland­e till klienterna­s servicebeh­ov.

 ?? FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/
SPT ?? Det finns ojämlikhet­er i den vård som äldre får i hemmen och på serviceboe­nden, visar en undersökni­ng gjord av Institutet för hälsa och välfärd.
FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/ SPT Det finns ojämlikhet­er i den vård som äldre får i hemmen och på serviceboe­nden, visar en undersökni­ng gjord av Institutet för hälsa och välfärd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland