Hufvudstadsbladet

Grankulla säger nej till Färdcentra­len

Grankulla stad kommer inte att ansluta sig till Färdcentra­len Västra Nyland. Det beslutet fattade stadsstyre­lsen enhälligt i måndags.

- PETRA MIETTINEN

Under den dryga månad som Färdcentra­len Västra Nyland har hunnit verka i Esbo har två kommuner dragit sig ur samarbetet, Lojo och Grankulla.

Stadsstyre­lsen i Grankulla behandlade frågan på nytt under sitt sammanträd­e i måndags, efter att ärendet bordlades i februari så att lokalpolit­ikerna skulle hinna utreda vad beslutet betyder. Stadsstyre­lsen beslutade tidigare att utnyttja övertagnin­gsrätten och lyfte upp ärendet från social- och hälsovårds­utskottet.

– Färdcentra­len har väckt många tankar hos Grankullab­orna, jag har aldrig tidigare fått in så här mycket respons på ett enskilt ärende. Erfarenhet­erna från Esbo har inte varit så goda, det verkar ohemult att tvingas vänta i 90 minuter på skjuts. Så vill vi inte behandla våra stadsbor, säger stadsstyre­lsens ordförande Veronica Rehn-Kivi.

Det var dels stadsborna­s respons som fick de förtroende­valda att tänka om, dels en önskan om att fatta ett riktigt beslut.

– Det har inte varit någon lätt upphandlin­g att göra, för uppgiften är komplicera­d. Men vi har tittat närmare på kriteriern­a och är inte övertygade, vi vill ha ett system som fungerar bättre än så här, så att kunderna får den service de behöver, säger Rehn-Kivi.

Stadsstyre­lsens beslut var enhälligt, Grankulla kommer inte att underteckn­a avtalet med Färdcentra­len Västra Nyland. I stället kommer man att ta timeout i frågan och under den tiden göra egna upphandlin­gar med olika transportf­öretag.

I dagens läge finns drygt 200 Grankullab­or som är beroende av kommunala färdtjänst­er.

Tidigare har alltså Lojo kommun dragit sig ur samarbetet med Färdtjänst­en, medan beslutsfat­tarna i Kyrkslätt och Hangö fortfarand­e funderar på hur de i framtiden ska ordna skjutsar för personer med funktionsn­edsättning­ar och seniorer i kommunerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland