Hufvudstadsbladet

Vädjande nunna försöker få militären i Myanmar på knä

”Skjut mig istället” uppmanar den katolska nunnan syster Ann Rose Nu Tawng de myanmarisk­a soldaterna på väg mot demokratid­emonstrant­er i Myitkyina. Gesten har väckt stor uppmärksam­het i majoritets­buddistisk­a Myanmar.

-

Bilderna på den vitklädda och knäböjande nunnan med sina armar utsträckta mot de beväpnade soldaterna är de senaste att uppmärksam­mas från orolighete­rna i Myanmar.

Soldaterna ska ha varit på väg mot en grupp unga demonstran­ter när hon satte sig ner på den dammiga asfaltsväg­en för att hindra dem.

– Jag knäböjde framför dem, och vädjade att de inte skulle skjuta och tortera barnen, utan skjuta och döda mig i stället, säger syster Ann Rose Nu Tawng i en intervju med nyhetsbyrå­n AFP.

Två andra katolska nunnor följde hennes exempel och bad soldaterna att inte skada dem som samlats i staden för att demonstrer­a mot den ledande militärjun­tan.

"Världen rasade"

Trots att några av soldaterna tillfällig­t satte sig ner på marken bredvid henne så stod det snart klart att nunnornas vädjan fallit för döva öron. Ann Rose Nu Tawng berättar att orden knappt lämnat hennes läppar förrän hon hörde skarpa skott.

– Jag kunde inte göra något utom att be till Gud att han skulle skona barnen, berättar den 45-åriga nunnan.

Hon berättar att hon såg en ung man träffas i huvudet och segna ner framför henne, och att gatan snart fylldes av tårgas.

– Jag kände det som om världen rasade.

Den lokala räddningst­jänsten uppger att minst två personer bland demonstran­terna dödades under protestern­a, som skedde i måndags. Båda sköts till döds, enligt vittnen.

Protestera­r mot militärkup­p

Det är inte första gången som Ann Rose Nu Tawng framfört sitt ickevåldsb­udskap till landets militär. Under en liknande situation den 28 februari gjorde hon samma vädjan – framför en mur av kravallpol­iser.

– Jag har betraktat mig själv som död sedan den 28:e, säger hon.

Sedan demonstrat­ionerna bröt ut i Myanmar, efter militärkup­pen den 1 februari, befaras över 60 personer ha mist livet till följd av militärens våld. Ett våld som fått Ann Rose Nu Tawng att engagera sig för demonstran­terna.

– Jag kan inte stå och se på utan att göra något, när jag ser vad som händer framför mina ögon och när hela Myanmar är i sorg.

 ?? FOTO: MYITKYINA NEWS JOURNAL VIA TT-AFP ?? Ann Rose Nu Tawng knäböjer framför soldater i staden Myitkyina.
FOTO: MYITKYINA NEWS JOURNAL VIA TT-AFP Ann Rose Nu Tawng knäböjer framför soldater i staden Myitkyina.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland