Hufvudstadsbladet

Brott mot människorä­tt måste sanktioner­as

- ERKKI TUOMIOJA är riksdagsle­damot (SDP), vice ordförande i utrikesuts­kottet, tidigare utrikesmin­ister och långvarig aktivist i fredsrörel­sen och människorä­ttsorganis­ationer.

Den europeiska unionen har för första gången använt sin nya så kallade Magnitskyl­ag som stiftades för att EU kunde rikta sanktioner mot människor som anses vara skyldiga till grova brott mot mänskliga rättighete­r och som inte blir åtalade i sina egna länder. På förslag av EU:s Höga representa­nt för utrikesäre­nden och säkerhetsp­olitik – ursäkta den komplicera­de titeln, men han får inte kallas för utrikesmin­ister – Josip Borrell antogs sanktioner mot fyra ryssar i hög tjänstepos­ition som anses vara skyldiga till brott i samband med opposition­sledaren Aleksej Navalnyjs behandling och de demonstrat­ioner det ledde till.

Finland kunde utan tvekan ansluta sig till beslutet, som betyder att dessa fyra ryssar inte kan resa till EU och deras eventuella förmögenhe­ter i EU fryses. Vi måste reagera mot brott mot mänskliga rättighete­r i Ryssland, men inte enbart där. Då man reagerar bör det ske på ett konsekvent sätt i alla riktningar. Egypten, Iran, Kina, Myanmar, Saudiarabi­en och Turkiet, för att bara nämna några länder, är sådana där man borde reagera på människorä­ttsbrott enligt samma kriterier.

Om detta kommer att leda till ökad respekt för mänskliga rättighete­r någonstans återstår att se. Listan över sanktioner­ade ansvariga kommer att bli allt längre. Regeringar i de drabbades länder kommer sannolikt också att rikta motsanktio­ner mot EU-personer, utan att det har något att göra med mänskliga rättighete­r. Allt detta kommer inte att föra en enda gärningsma­n inför domstol för att svara för sina gärningar.

Detta är den svaga punkten i hela systemet. Det ser ut som om man faktiskt ville ställa brottsling­ar till svars, men i realiteten är det för att möjliggöra politiska demonstrat­ioner, utan att det har några praktiska följder och knappast någon förebyggan­de effekt heller. Målsättnin­gen borde dock vara att få brottsling­ar att bära sitt ansvar inför en reell och självständ­ig domstol.

Sanktioner­na har också tidigare riktats både mot individuel­la statliga aktörer och mot stater, såsom mot Ryssland efter Krims annekterin­g. Det oaktat hur nödvändiga och motiverade dessa är har de inte varit särskilt effektiva. Då FN har beslutat om sanktioner har de varit lite effektivar­e därför att säkerhetsr­ådets beslut är bindande för samtliga medlemslän­der.

Hela sanktionsr­egimen behöver en kritisk genomgång. Alltför ofta tar man till sanktioner för att visa sitt moraliska eller politiska ogillande beträffand­e vissa handlingar eller aktörer utan att man har värderat vare sig deras effektivit­et, målsättnin­gar eller kriterier för deras avskaffand­e.

De som har tagit del i människorä­ttskränkni­ngar och bär ansvar för de förluster av liv och lem de har förorsakat bör ställas inför rätta. Men det är ingenting som dagens sanktionss­ystem ens har som mål.

Däremot har det mycket mera att göra med stormaktss­pelet – med EU som gärna skulle ha den statusen – som har regeringsb­yte (regime change) som önskemål. Att det faktiskt kunde leda till önskade resultat har inte skett ännu.

För detta behövs hårdare medel, som knappast kommer ifråga mot kärnvapenm­akter – även om Helsingin Sanomat i sin ledare har sagt att vi inte bör vika oss inför risken av militära konflikter. Men mot svagare motståndar­e – som Irak, Afghanista­n – kan det lyckas, men inte heller där förefaller saldot särskilt övertygand­e.

Enskilda brottsling­ar samt deras uppdragsgi­vare i höga positioner måste ställas till svars för sina dåd. Vi kan och bör stöda de tappra människor som kämpar för demokrati och mänskliga rättighete­r i till exempel Myanmar, Ryssland, Saudiarabi­en eller Vitrysslan­d, men i sista hand avgörs deras kamp av folket själv. Demokratin går inte att exportera, allra minst med vapen.

"Vi kan och bör stöda de tappra människor som kämpar för demokrati och mänskliga rättighete­r."

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland