Hufvudstadsbladet

När blev individen viktigare än samhället?

- THOR-FREDRIC KARLSSON Helsingfor­s

SAMHÄLLE Homo sapiens konkurrera­de ut den intelligen­tare Homo neandertha­lensis tack vare förmågan att kommunicer­a och samarbeta med andra individer i gruppen. Kommunikat­ionen betydde att kunskap spred sig och att vi som art stolt kallar oss den vetande människan. Trots att vi dyrkar våra hjältar inom olika områden, är det ändå samarbete människor emellan som har drivit civilisati­onen framåt.

I otaliga krig har länder skickat sina unga, bästa och friskaste män ut i strid väl medvetna om att många av dem kommer att dö i kampen för landet, kungen och nationell överlevnad. Under de senaste 200 åren har begrepp som frihet, rättvisa, mänskliga rättighete­r och demokrati kommit med på listan av saker som det är värt att kämpa för. I revolution­er har vi samma situation, människor riskerar sina liv för att ge de överlevand­e en bättre värld.

Olika tider har olika ideal, och enskilda människor och enskilda länder har också olika ideal. Det vi i Finland har varit mycket stolta över håller vi nu på att rasera i en takt som jag aldrig trodde var möjlig. Vår jämlikhet, vår demokrati, vårt världsberö­mda skolväsen, rätten till bildning och möjlighete­rna till uppbyggand­e fritidsakt­iviteter, hälso- och sjukvård för alla. Alla dessa pelare för det finska samhället har nu raserats. Rätten till liv, som utan tvivel är den absolut viktigaste rättighete­n, har nu överbetona­ts till den grad att alla de övriga rättighete­rna har fått ge vika.

I över 80 år har vi berömt oss själva med devisen "I vinterkrig­ets anda", vi har varit beredda att offra allt vi har, till och med oss själva, för att åstadkomma något som är viktigt.

Men vad är kvar av den uppoffring­sandan? Nu överger vi vårt skolsystem, våra rättighete­r, våra lagar och det finns individer och partier som kräver ännu striktare åtgärder. Reserestri­ktioner, näringsres­triktioner, påtvingad ensamhet, påtvingad fattigdom, uppmaninga­r att inte besöka ensamma, gamla och sjuka. Åtgärder som är direkt tagna ur de värsta dystopiern­a uppbackas nu av alla våra politiska partier.

Anser våra politiska beslutsfat­tare faktiskt att individens rätt till överlevnad är så viktig att vi i dess namn aktivt måste rasera allt som är viktigt i vårt samhälle?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland