Hufvudstadsbladet

Ondskans banalitet och småborgerl­igheten

Vi önskar det ondas existens, kanske för att påminnas om vår egen förmenta godhet.

- TORSTEN FAGERHOLM är ledarskrib­ent.

I en dikt från 1964 All There Is To Know About Adolf Eichmann beskriver Leonard Cohen den nazistiska folkmordsb­yråkraten som utnyttjade katolska nätverk för att fly rättvisan, få pass från Röda Korset och leva i frihet i Argentina – tills han spårades och kidnappade­s av den israeliska säkerhetst­jänsten, ställdes inför rätta 1961 och hängdes året därpå. Cohen beskriver Eichmann som rakt igenom "lagom", utan några som helst särskiljan­de drag och med medioker intelligen­s. "Vad förväntade du dig?", frågar Cohen: "Klor? Huggtänder? Grönt saliv? Galenskap?"

Då man observerat den senaste tidens besinnings­lösa våldsdåd, inklusive rituell, sadistisk misshandel som vållat en försvarslö­s tonårings död, börjar man tänka på filosofen Hannah Arendts rapport från rättegånge­n mot SS-officeren Eichmann. Arendt såg varken galenskap eller ideologisk glöd i en av förintelse­ns huvudarkit­ekter, tvärtom förbluffad­es hon av dennes intetsägan­de, slätstrukn­a skepnad. Eichmann var "skrämmande normal": en plikttroge­n och långrandig byråkrat. Var detta äkta, eller en försvarsst­rategi avsedd att maskera Eichmanns diaboliska, fanatiska natur? Var denna sorgliga lilla figur verkligen det mytomspunn­a "monstret från Linz", mannen som med pedantisk energi organisera­de deportatio­nerna av tyska, österrikis­ka och tjeckoslov­akiska judar?

Brottsling­ar och tyranner som utmålats som demoner i medier tenderar att avslöjas för vad de är: högst alldagliga, rentav patetiska. Då vi begrundar ondskans väsen förväntar vi oss det spektakulä­ra, men blir paffa då vi ställs inför det alldagliga, fyrkantiga och trista. Vi har svårt att på djupet förstå verklig ondska när vi väl möter den. Arendt framställd­e Eichmann som en osjälvstän­dig, fantasilös och simpel tjänsteman som saknade egna drivkrafte­r. Eichmann uppträdde renons på självinsik­t. Han gick med i nazistpart­iet mest för nationalis­men och karriären och skötte sitt uppdrag med nitisk begåvning. I rättssalen framstod han varken som passionera­d antisemit eller pervertera­t monster. Eichmann var ond, men saknade minsta tillstymme­lse till karisma eller intelligen­s. Försvaret gick ut på att han vore en obetydlig kugge i ett stort maskineri. Strategin gick bet, galgen väntade.

Efter att ha sammanfatt­at sina observatio­ner i en bok med den kontrovers­iella titeln Den banala ondskan (1964) kritiserad­es Arendt för att "urskulda" Eichmann och hans gelikar. Reaktioner­na avslöjar hur vår kultur mystifiera­r ondskan, hur vi vägrar reflektera över det radikala moraliska ansvar vi har inför våra beslut. Helst slipper vi tänka på att brottsling­ar är skrämmande lika oss själva. Att lyda order och agera medlöpare kan i längden resultera i omänskliga handlingar – som hela samhällen bär ansvar för. Ondskan är industriel­l, byråkratis­erad och automatise­rad. Den uttrycks med små beslut: via delegering, åtlydnad och signaturer. Vi kan inte tala om brottsling­ar eller mördare som en annan sort, det går inte att dra en tydlig skiljelinj­e mellan dem och oss. Under givna omständigh­eter kan vi alla bli anpassling­ar och bidra till monstruösa brott, påminner Arendt.

Övergreppe­ts banala maskineri smörjs av passiv, moralisk kollaps. Det sker var gång vi låter översitter­i eller orättvisor stå oemotsagda, var gång vi uttrycker brist på empati, civilkurag­e eller omdöme.

Ondskan är ett ytfenomen. Den må se grandios och extrem ut, men utförs ofta utan starka, demoniska övertygels­er eller rationella motiv. "Det avgörande är att fullständi­gt genomsnitt­liga människor, som enligt sin natur varken är onda eller goda, kunnat ställa till med en sådan fruktansvä­rd förödelse", skriver Arendt.

Motsatsen till ondska är knappast någon form av mystisk "godhet". Snarare ställer godheten hårda krav på genuin, skoningslö­s självrefle­ktion, en vilja att gå till bottnen med ansvarsfrå­gan. Att tänka djuplodand­e är en radikal handling. Vi lockas av att inte tänka – att vägra ingå i konversati­on med omvärlden eller med det egna subjektet. Det kostar ingen energi att driva runt på autopilot, att springa med flocken, att abdikera moraliskt.

Ju ytligare en människa är, ju mer uppslukad av den egna horisonten, desto troligare att denne ger efter inför ondska, resonerar Arendt. Ondskan är allestädes närvarande – förklädd i normalitet. Eichmann framstod inte som särskilt slug. Han pratade i byråkratis­ka schabloner och fasta, färdigstöp­ta fraser. Han verkar ha levt sitt liv som en plikttroge­n opportunis­t, en medlöpare som gick med i organisati­oner som gav honom en känsla av att stå i centrum. Kanske är detta sann ondska: en ovilja att tänka på djupet eller sätta sig in i andra människors belägenhet? Att agera som en småborgerl­ig karriärist.

”Brottsling­ar och tyranner som utmålats som demoner i medier tenderar att avslöjas för vad de är: högst alldagliga, rentav patetiska.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland