Hufvudstadsbladet

Utlandsado­ption ett slags barntraffi­cking

-

ADOPTION Socialstyr­elsen i Sverige har kommit med siffror om utlandsado­pterades psykiska ohälsa som visar att nästan var 20:e utlandsado­pterad har försökt eller har begått självmord. Bland dem som genomfört självmorde­n fanns många kvinnor. Sverige är det land som per capita tagit emot flest barn, men man talar inte om den psykiska ohälsan som florerar bland dessa även om Sverige i andra fall är bra på att se barnperspe­ktivet.

Medier hämtar i regel sina uppgifter från forskarrap­porter, men intervjuar sällan de verkliga experterna; de utlandsado­pterade själva! Man får nästan en känsla av att vi är en imbecill fårskock som inte kan föra vår egen talan. De barn som adopteras prickas för som beställnin­gsobjekt i någons almanacka för att sedan forslas jorden runt! I Sverige finns det något som heter Adoptionsl­ån och den som är medlem i Adoptionsc­entrum kan ta ett sådant lån för att kunna adoptera barn!

I mina ögon tar man lån för att kunna köpa sig ett hus eller en bil, men absolut inte barn och vad händer sedan om de blivande adoptivför­äldrarna hamnar i skuldfälla­n?

Barnen är helt rättslösa i sammanhang­et då staterna inte respektera­r barnens rättighete­r, nation och familjerel­ationer. Barnkonven­tionen och FN:s så kallade mänskliga rättighete­r som gäller för andra barn gäller inte för utlandsado­pterade. Det är kalla fakta och är en fingervisn­ing om att beslutsfat­tarna saknar kunskaper i den psykologis­ka processen som tvingas på dessa barn.

Förr auktionera­des barn bort vilket i dag anses helt förkastlig­t. I dag skickas barnen i stället runt jordklotet som handelsvar­or. Man kan undra vilken skillnaden är mot barnauktio­nerna. Expertisen har insett att de finska barnförfly­ttningarna på sin tid var skadliga för barnen och att de aldrig skulle upprepas.

Ändå fortsätter barnförfly­ttningarna runt världen, men nu kallas de för utlandsado­ptioner i stället. Själv kallar jag det för ett slags barntraffi­cking vilket i min värld är synnerlige­n upprörande! TAINA ADOLFSSON Oskarshamn, Sverige

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland