Hufvudstadsbladet

Ett passivt Liverpool får se upp på Anfield

2-0 i ryggen och hemmaplan i returen. Normalt sett skulle Liverpool promenera sig vidare till kvartsfina­l men lagets formkurva är så pass usel att RB Leipzig inte kan räknas ut ännu i Champions League.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@hbl.fi

Tre förluster i de fyra senaste ligamatche­rna innebär att Liverpool bara ligger åtta i Premier League, med hisnande 22 poäng bakom ledande Manchester City.

Med tio-elva omgångar kvar är Liverpool riktigt illa ute i kampen om en plats bland de fyra bästa, upp till formstarka Chelsea på fjärde plats skiljer sju poäng.

Laget har förlorat sex raka ligamatche­r på hemmaplan och målprodukt­ionen hackar betänkligt.

Mot Fulham gjorde manager Klopp en rad med ändringar för att låta en del spelare vila upp sig lite. Effekten uteblev och 0–1 blev slutresult­atet.

Jürgen Klopp har gjort oerhört mycket för Liverpool men nu är han inne i sin största spel- och resultatmä­ssiga kris med klubben. Tysken sitter hur som helst säkert på sin post och de fotbollsro­mantiker som hoppas på att Steven Gerrard återvänder till Anfield som tränare inom en snar framtid lär få vänta lite till. Den dagen Klopp tackar för sig är Gerrard ett hett namn att ta över.

– Vi var helt enkelt inte tillräckli­gt bra, sade Klopp efter nedelaget mot Fulham.

För Liverpools del gäller det att rädda det som räddas kan denna säsong. På sommaren finns det skäl att tro att de kommer att ske vissa ändringar i truppen. Det behövs lite nytt blod, inget lag förmår att i oändlighet dominera.

Mittbacksp­roblemet är väldokumen­terat och Liverpoolf­ansen kan bara hoppas att Virgil van Dijk kommer tillbaka i superb form efter sin svåra knäskada.

Liverpool har haft otur med skador men problemen i år har legat djupare än så. Klopp har gjort sig känd för sin oerhört energiska fotboll med en tokintensi­v och hög gegenpress som vållat motståndar­na oerhörda problem. Klopps lag ska ta initiative­t och vara spelförand­e. Men just nu är laget rätt passivt och inte ens Klopp verkar riktigt få laget att tända till på alla cylindrar.

– Det är min fasta uppfattnin­g att jag är rätt person att lotsa oss ur den här formsvacka­n. Vi kommer att klara också detta, sade Klopp i helgen.

Tysken fick en del kritik för sina spelarval mot Fulham och för att han inte inledde byteskarus­ellen tidigare.

Diogo Jota var tillbaka och erbjuder Klopp ett välkommet alternativ på topp. Men det är i de bakre leden som problemen finns. Med tre mittbackar borta sjunker kvaliteten oundviklig­en och mot den bakgrunden var det något överraskan­de att Liverpool inte köpte in någon meriterad mittback i januari.

Men de amerikansk­a ägarna sade nej till en större värvning och det beslutet kan stå laget oerhört dyrt. En missad Champions League-biljett vore ren och skär katastrof.

Formsvagt Liverpool mot ett formstarkt Leipzig som skänkte Liverpool segern i det första mötet efter hårresande missar i defensiven.

Sedan den matchen har Leipzig radat upp fyra raka segrar och med tanke på att Liverpools hemmaform för närvarande är ett skämt kanske matchparet ännu kan bli spännande.

Liverpool-RB Leizig 22.00, CMore onsdag. I den andra matchen möts PSG och Barcelona. PSG vann första mötet med 4-1.

 ?? FOTO: ADAM DAVY/LEHTIKUVA ?? Jürgen Klopp och Liverpool har stora problem för tillfället.
■
FOTO: ADAM DAVY/LEHTIKUVA Jürgen Klopp och Liverpool har stora problem för tillfället. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland