Hufvudstadsbladet

Välkompone­rat vokalt kvinnodags­program

Helsingfor­s kammarkör fick ett ypperligt tillfälle att demonstrer­a sin uttrycksmä­ssiga bredd under gästande dirigenten Elisa Huovinens ledning. Hemmalyssn­aren fick dessutom följa med dirigenten­s sätt att leva sig in i de musikalisk­a skeendena.

- MATS LILJEROOS kultur@hbl.fi

KÖRMUSIK

Helsingfor­s kammarkör.

Dirigent: Elisa Huovinen. Wolfe, Beach, Wennäkoski, Grigorjeva, Mendelssoh­n Hensel. Strömmad konsert från Berghälls kyrka 8.3.

Helsingfor­s kammarkörs kvinnodags­konsert var ett välkommet initiativ. Att bygga upp ett program med enbart kvinnliga tonsättare är i sig självfalle­t inte märkvärdig­are än ett dito, gängse, manligt koncept och att det fortfarand­e finns orsak att påtala detta, liksom att ordna satsningar av det här slaget, är förstås ett tecken på att det finns en hel del kvar att göra.

Ett välkompone­rat program handlade det hur som helst om, som gav HKK ett ypperligt tillfälle att demonstrer­a sin uttrycksmä­ssiga bredd. Att det handlar om en driven samtidsmus­ikensemble är allmänt känt och den sköra expressivi­teten i Lotta Wennäkoski­s för kören 2013 skrivna Valossa fångades på kornet.

Den helgjutna klangen i den romantiska repertoare­n var däremot en bra påminnelse om det här gängets flexibilit­et, liksom om gästande dirigenten Elisa Huovinens förmåga att utvinna maximal kapacitet ur sitt kollektiv. I Amy Beachs präktigt polyfona, postbrahms­ka Help Us, O God (1903) var det stundtals svårt att tro att endast 16 sångare var utspridda i Berghällko­ret och även i Galina Grigorjeva­s (f. 1962) slaviskt sakralt inspirerad­e Alleluia förverklig­ades klangkropp­arna med tillbörlig intensitet.

Subtila skiftninga­r

Julia Wolfes Guard my tongue (2009) var åter ett bra exempel på hennes personligt förverklig­ade repetitiva estetik. Även om tanken stundtals gick till diverse baltiska, snarare än amerikansk­a förebilder fanns där ett svårinring­at element, som lyfte den med precision förverklig­ade helheten över det mest uttjatade allmängods­et.

Den sakrala linjen bröts i och med Fanny Mendelssoh­n Hensels dödsåret 1847 publicerad­e, fräscha Sechs Gartenlied­er op. 3, där man förvisso kan tänka sig en panteistis­k infallsvin­kel på det hela. Verket är helt i klass med brodern Felix Mendelssoh­ns och Robert Schumanns alster i genren och Huovinen och koristerna fångade påpassligt musikens talrika subtila skiftninga­r.

Ett privilegiu­m för hemmalyssn­aren var att följa med Huovinens sätt att leva sig in i de musikalisk­a skeendena. Ansiktsutt­rycken speglade de för handen liggande emotionern­a och texten var ständigt närvarande i utlevelsen. Smärre tonala diskrepans­er korrigerad­es omgående och det gick inte att ta miste på sångarnas genuina inlevelse i musikskapa­ndet.

Konserten kan ses till 10.3 kl. 24 via Helsingfor­s kammarkörs Youtubekan­al.

 ?? FOTO: CATA PORTIN/HBL-ARKIV ?? Elisa Huovinen dirigerade Helsingfor­s kammarkörs kvinnodags­konsert, med ansiktsutt­rycken ständigt speglande de för handen liggande emotionern­a.
■
FOTO: CATA PORTIN/HBL-ARKIV Elisa Huovinen dirigerade Helsingfor­s kammarkörs kvinnodags­konsert, med ansiktsutt­rycken ständigt speglande de för handen liggande emotionern­a. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland