Hufvudstadsbladet

Tidsresa till jazzen i början av 1900-talet

På sin nya skiva nöjer sig Emmet Cohen inte med tillbakabl­ickar till 60-talet utan ger sig över hundra år tillbaka. Han blandar stilar på ett nytt och tilltaland­e vis.

- JAN-ERIK HOLMBERG kultur@hbl.fi

JAZZ

Emmet Cohen

Future Stride (Mack Avenue)

Trettioåri­ga pianisten Emmet Cohen hör till de musiker som spelat sedan barnsben. Han började med Suzukilekt­ioner som treåring. På den nionde egna skivan är det fråga om pianism på en hög nivå.

Cohen har tidigare gjort skivor med Ron Carter, Jimmy Cobb och andra äldre storheter. I den egna trion spelar basisten Russell Hall och trumslagar­en Kyle Pool, vilka kan förmodas tillhöra samma generation som Cohen. På tre eller fyra spår hörs dessutom saxofonist­en Melissa Aldana och trumpetare­n Marquis Hill. Men i första hand är detta pianistens skiva.

På den nya skivan nöjer Emmet Cohen sig inte enbart med tillbakabl­ickar till jazz från 60-, 50- eller 40-talet, utan går hela vägen till stride-pianostile­n, som föddes i början av 1900-talet vid så kallade rent par

ties. Då utgjorde pianot hela dansorkest­ern, med bas och komp i vänster hand och resten i högra handen.

Både fritt och minutiöst

Men som skivans namn, Future Stride, förtäljer har musiken långt ifrån enbart museala värden. Spelandet är inte spontant hela tiden. Musiken förefaller oftare vara minutiöst arrangerad, men till exempel My heart stood still har friare jamkänsla.

Dardanella med sina inbyggda hopp till tretakt påminner om Ahmad Jamals strukturer­ade trioimprov­isation från 50-talet. Stycket var en storsäljar­e på 1920-talet, då skivan sålde i mer än fem miljoner exemplar. Med tanke på den tidstypisk­a, oskyldigt exotiska lyriken är också de humoristis­ka inslagen i arrangeman­get på sin plats. På humor, men även virtuosite­t, bjuder också Cohens egen Symphonic Raps.

Jimmy van Heusens Second time around är känd bland annat via Sinatra och genomförs som en traditione­ll jazzballad, långsamt och med rika ackord à la Red Garland. Stycket är en pärla i en tid då få jazzmusike­r spelar så här okonstlat.

Ellingtons Pitter panther patter är rena rama striden, medan titelspåre­t med sina tempobyten och breaks för tankarna till stumfilmsm­usik. Men låten ser även mot framtiden, åtminstone från ett 1930-talsperspe­ktiv.

Cohen är inte den första som dyker så här långt tillbaka i historien, exempelvis Marcus Roberts har spelat ragtime och stride. Monk spelade ibland sin ungdoms musik och bildar därmed en tämligen direkt länk till stride. Men Cohen blandar till stilarna på ett nytt, intressant och för det mesta mycket tilltaland­e vis.

 ?? FOTO: JOHN ABBOTT ?? På den nionde egna skivan bjuder Emmet Cohen på högklassig­t pianospel.
FOTO: JOHN ABBOTT På den nionde egna skivan bjuder Emmet Cohen på högklassig­t pianospel.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland