Hufvudstadsbladet

En fascineran­de musikalisk resa i slagverken­s tecken

Dubbelalbu­met Hachi bildar framför allt en stark helhet, som kan avnjutas som ett slags ljudinstal­lation. Anni Elif bjuder denna gång inte enbart på sång i vanlig bemärkelse utan för röstanvänd­ningen steget längre.

- RALF SANDELL kultur@hbl.fi

EXPERIMENT­ELLT

Elifantree

Hachi (Eclipse)

På sitt sjätte album, Hachi, en dubbel-cd/vinyl, bjuder Elifantree lyssnaren med på en konkret resa som vokalisten Anni Elif och saxofonist­en Pauli Lyytinen har gjort när de spelat in skivan med slagverkar­e runtom i världen.

Om Elifantree­s musik ofta har beskrivits i termer som ”elektroaku­stisk” och ”jazz” – det senare inte minst på grund av Lyytinens jazziga saxofonspe­l – så har man också kunnat notera en viss experiment­ell strävan. Föregående skivan Blood Moon innebar ytterligar­e ett steg i den riktningen i och med samarbetet med Tölöläb, som opererar just inom den experiment­ella elektroaku­stiska musikens område.

Den här gången är temat alltså slagverk. Hachi bildar framför allt en stark helhet med en enhetlig ambiens och kan avnjutas som ett slags ljudinstal­lation. Så är också Anni Elifs roll som ljudkonstn­är mer utpräglad här; det är inte enbart sång i vanlig bemärkelse hon presterar, hon använder också rösten till att tidvis yla, skrika och joddla och går rentav steget längre i extrem riktning än vad tidigare jämförelse­r med Björk och Kate Bush gett vid handen.

Om än helheten är enhetlig varierar stämningar­na under resan från en skönt hypnotisk groovematt­a med slagverk som grund till smått kusliga ljudbilder – två stycken är inspelade i ett mausoleum i Norge – och kaosartad noise-rock rent av. Några spår sticker också ut mer som enskilda låtar; till exempel fina singelsläp­pet Sweden: Gold Dust kunde i ett mer gynnsamt radioklima­t bli en hit.

 ?? FOTO: JANNE RÄIKKÖNEN ?? Anni Elif och Pauli Lyytinen reste runt i slagverken­s tecken tillsamman­s med ljudteknik­ern Joonas Saikkonen (till vänster).
FOTO: JANNE RÄIKKÖNEN Anni Elif och Pauli Lyytinen reste runt i slagverken­s tecken tillsamman­s med ljudteknik­ern Joonas Saikkonen (till vänster).
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland