Hufvudstadsbladet

Rutter i skärgården lockar till besök höst och vinter

Vad kan man göra i skärgården på senhösten? Har du drömt om att besöka sydvästkus­tens natursköna platser på hösten och vintern? Fem rutter ska bjuda på upplevelse­r och samtidigt ge företagsam­heten en skjuts i Salo, Kimitoön och Pargas.

- NICLAS LÖNNQVIST niclas.lonnqvist@hbl.fi

För att väcka intresse för att turista utanför den hetaste säsongen har Forststyre­lsen tillsamman­s med tre kommuner i Egentliga Finland lanserat fem olika temarutter. Målet är att få besökare att stanna en längre tid än bara en dag och att servicen i skärgården får ett lyft. Salo, Pargas och Kimitoön är med i projektet Coastal Bootcamp, som har finansiera­ts av Europeiska jordbruksf­onden för landsbygds­utveckling.

– På sydvästkus­ten har det funnits olika projekt för att främja turismen och det har man fortsatt med i det här projektet tillsamman­s med företagare från tre kommuner och städer. Vi har funderat mycket på hur man kan bjuda på upplevelse­r i skärgården för en större publik också på hösten och vintern, säger projektche­fen Päivi Pälvimäki på Forststyre­lsen.

Fem olika temarutter där man bland annat kan öluffa i skärgården eller njuta av tystnaden på Kimitoön finns med i utbudet. Rutterna går genom de tre kommunerna och nationalpa­rkerna i Tykö och Skärgårdsh­avet.

– Det är temarutter och upplevelse­r som man kan njuta av. Vi vill att man gärna vistas en längre tid där, till exempel till fots eller på cykel. Det är inget problem att resa ekologiskt. Få vet att tio förbindels­ebåtar kör i Skärgårdsh­avet året runt. På sommaren rör sig ganska många turister i sydvästra Finland, så vi ser gärna att man turistar också under andra årstider. Då finns det lugn och ro. Naturen visar också en annan sida som

... givetvis räknar vi med att intresset för att resa på hemmaplan nu är större.

Päivi Pälvimäki

Projektche­f, Forststyre­lsen

man kanske inte alltid tänker på, säger Pälvimäki.

Coronapand­emin har också fungerat som en skjuts för att marknadsfö­ra objekt i skärgården.

– Det här projektet inleddes redan innan pandemin, men givetvis räknar vi med att intresset för att resa på hemmaplan nu är större.

För varje rutt finns virtuella guider som presentera­r sevärdhete­rna och naturen med hjälp av texter, fotografie­r och videosnutt­ar. Rutterna kommer att finnas på Kimitoöns, Salos och Pargas webbsidor.

– Vi hoppas också att företagarn­a utnyttjar sidorna för att marknadsfö­ra sina tjänster. En företagare erbjuder redan en rutt för att cykla i tre dagar i skärgården för att bekanta sig med unika miljöer. Det är också viktigt att poängtera att rutterna kan besökas för en billig peng. Om man vill slå på stort så erbjuds också lyx i form av allt från fina utställnin­gar i herrgårdar till stugor med allt du behöver. Utbudet är brett, säger Pälvimäki.

De virtuella guiderna är publicerad­e på finska, svenska och engelska. Även de broschyrer som gjorts över rutterna finns på tre språk.

 ?? FOTO: JASMIN YUCHUN ?? ■
På rutten Öluffa i Skärgårdsh­avet kan man bland annat uppleva Utö.
FOTO: JASMIN YUCHUN ■ På rutten Öluffa i Skärgårdsh­avet kan man bland annat uppleva Utö.
 ?? KUNTTU
FOTO: SANNAMARI ?? På Kimitoön kan man njuta av
■ lugnet under vintern.
KUNTTU FOTO: SANNAMARI På Kimitoön kan man njuta av ■ lugnet under vintern.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland