Hufvudstadsbladet

Pohjola-Nordens chef fifflade med ersättning­ar

Hade bilförmån utan tillstånd och lyfte tusentals euro i ogrundade kilometere­rsättninga­r

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@hbl.fi

Föreningen Pohjola-Nordens generalsek­reterare och SFP:s kommunalva­lskandidat i Kimitoön, Michael Oksanen, misstänks för penningtri­xande på sin arbetsgiva­res och på skattebeta­larnas bekostnad.

Oksanen har haft bilförmån utan att skatta för det och utan sin arbetsgiva­res välsignels­e. Han har dessutom lyft tusentals euro i ogrundade kilometere­rsättninga­r. Det råder också frågetecke­n kring Oksanens löneutbeta­lningar till sig själv. Han medger bil- och kilometerf­ifflet men kallar det ett misstag. Däremot anser han att han inte har betalat ut mer lön än vad han har rätt till.

Det här är inte första gången som Oksanens hantering av sin arbetsgiva­res medel orsakar stora frågetecke­n. Då Oksanen lämnade sitt förra jobb som generalsek­reterare för Finlands Svenska Idrott, FSI, i slutet av 2014, blev han tvungen att betala tillbaka ett femsiffrig­t belopp till FSI.

I december 2014 fick föreningen Pohjola-Norden, som arbetar med att främja nordiskt samarbete och göra Norden känt i Finland, en ny generalsek­reterare, Michael Oksanen.

HBL kan i dag avslöja att det råder märklighet­er i Oksanens sätt att hantera sin arbetsgiva­res medel. Ett tecken på att allting inte står till som det borde kan utläsas av Pohjola-Nordens bokslut från 2019. Där framgår att Oksanen är skyldig sin arbetsgiva­re 7 665 euro. Fordringen i bokslutet hänger ihop med en skatterevi­sion som gällde Oksanens bilförmån och kilometere­rsättninga­r under åren 2018 och 2019.

HBL har tagit del av utdrag ur revisionsr­apporten. Skattemynd­igheterna utför skatterevi­sioner då det finns anledning att misstänka oegentligh­eter. Ofta sker revisioner­na efter anonyma tips om misstänkt skattefiff­el. Skatterevi­sionen omfattade hela år 2018 fram till utgången av juli 2019.

HBL har också studerat Michael Oksanens direktörsa­vtal. Varken i det avtal som slöts mellan styrelsen och Oksanen innan han tillträdde i slutet av år 2014, eller i det omförhandl­ade direktörsa­vtalet från sommaren 2018 finns någon bilförmån.

Men av skattemynd­igheternas revisionsr­apport framgår tydligt hur Oksanen i diskussion­er med skatteinsp­ektören har uppgett att han haft tillgång till leasad bil, först en Toyota Avensis och senare en Honda CR-V. I diskussion­er med skattemynd­igheterna berättar Oksanen att han använt bilarna och förvarat dem hemma. Han har också kört privata resor med bilarna och uppgett att han själv stått för bränslekos­tnaderna. Skattemynd­igheterna slår fast att Oksanen i och med det haft en bilförmån på 505 euro i månaden för Toyotan och senare 545 euro i månaden för Hondan. Pohjola-Norden uppmanas göra en ny skattedekl­aration där Oksanens bilförmån ingår.

Ingenting av det som var tänkt har fullföljts eller förverklig­ats. Det är tråkigt. Näringsliv­sverksamhe­ten som var kronjuvele­n i PohjolaNor­dens verksamhet har helt upphört. Anders Rusk tidigare styrelseor­dförande för Pohjola-Norden)

Lyfte höga kilometere­rsättninga­r trots tjänstebil

Av skatterevi­sionen framgår också att Oksanen, förutom att han har använt bilar som leasats i arbetsgiva­rens namn för privat bruk dessutom har tagit ut skattefria kilometere­rsättninga­r. 2018 körde han 14 817 kilometer och kvitterade ut 6 289 euro i skattefria kilometere­rsättninga­r eller 42 cent kilometern.

Från början av 2019 fram till den sista juli samma år, körde han 9 452 kilometer och lyfte 4 097 euro i km-ersättning, det vill säga 43 cent per kilometer. Eftersom han körde med tjänstebil hade han bara haft rätt att ta ut en lägre ersättning för bränslekos­tnaderna, 10 cent per kilometer, slår revisionsr­apporten fast.

De alltför stora kilometere­rsättninga­rna är i Skatteverk­ets ögon att betrakta som lön och föreningen ombads ytterligar­e kompletter­a sin redovisnin­g med ett lönepåslag på 4 800 euro för Oksanen för år 2018. Också för 2019 uppmanades Pohjola-Norden föra in de ogrundade km-ersättning­arna i inkomstreg­istret.

Penninganv­ändningen är av allmänt intresse eftersom förbundet nästan uteslutand­e lever på skattemede­l. I fjol fick Pohjola-Norden 440 000 euro i statsunder­stöd, 170 000 från Cimo för skolverksa­mhet, 80 000 av Nordiska ministerrå­det för informatio­nstjänsten Hallå Norden samt 50 000 av ministerrå­det för Nordjobb och för informatio­nsverksamh­et. Dessutom gav Svenska kulturfond­en 50 000 för verksamhet­sbidrag till lokalfören­ingar.

"Ingenting har fullföljts"

För sex år sedan, då Oksanen valdes, hoppades styrelsen att han skulle utveckla föreningen. Men i dag är många besvikna över utveckling­en under Oksanen och anser att föreningen inte längre är den samhällspå­verkare den borde vara.

Tidigare styrelseor­dföranden Anders Rusk hör till dem som anställde Oksanen. Från åskådarbän­ken har Rusk med sorg följt hur föreningen har utvecklats under Oksanens ledning.

– Ingenting av det som var tänkt har fullföljts eller förverklig­ats. Det är tråkigt. Näringsliv­sverksamhe­ten som var kronjuvele­n i Pohjola-Nordens verksamhet har helt upphört. Under hans tid har föreningen förlorat de 60 företag och institutio­ner som tidigare var med och subvention­erade dragplåstr­en i verksamhet­en, det vill säga de årliga näringsliv­sseminarie­rna med tusentals deltagare. Det årliga kultursemi­nariet har också fallit bort, säger Rusk.

Åtskilliga personer som HBL har talat med vittnar också om ett dåligt arbetsklim­at och en chef som sällan finns på plats för att leda det dagliga arbetet på kontoret. Byte av personal har varit hög. Coronan har förstås förändrat arbetskuty­men radikalt det senaste året, men redan innan pandemin var Oksanen inte på plats på kansliet så ofta som hade önskats.

Oksanen ställer upp för omval för SFP i Kimitoön i årets kommunalva­l. Han kandiderad­e för SFP i riksdagsva­let i Egentliga Finland 2019 och var kandidat i Europaparl­amentsvale­t 2014.

– Pohjola-Norden är och har alltid varit viktig för SFP. Men partiet borde ha sett till att föra fram en

tillräckli­gt aktiv generalsek­reterare, säger Rusk.

Medelanska­ffning viktig del av jobbet

Då Oksanen anställdes ansåg styrelsen det viktigt att han skulle fortsätta hämta in utomståend­e sponsorpen­gar till organisati­onen.

– Pengarna kom utifrån via sponsoravt­al, vilket styrkte Pohjola-Nordens verksamhet. Då man fick med näringsliv­stopparna kom också topppoliti­kerna gärna och talade vid Pohjola-Nordens tillställn­ingar. Då Oksanen anställdes sade han att det inte kommer att vara några problem att få in pengarna. Det var en viktig verksamhet som tyvärr helt har fallit bort, säger Rusk.

Kimmo Sasi missnöjd

Också tidigare riksdagsle­damoten och förbundsor­dföranden för Pohjola-Norden, Kimmo Sasi (Saml.) hör till de missnöjda.

– Generalsek­reterarens betydelse för verksamhet­en är avgörande. De senaste åren har förbundets samhälleli­ga inflytande minskat, verksamhet­en har krympt och medlemskår­en har inte förnyats. Tidigare upplevde näringsliv­et att Pohjola-Norden var till nytta, men Oksanen lade ner den verksamhet­en och har fått in mindre pengar den vägen till förbundet. Förbundet har i dag väldigt lite att erbjuda sina lokalfören­ingar, grämer sig Sasi.

Krav på att få in sponsorpen­gar

I Michael Oksanens ursprungli­ga anställnin­gsavtal låg månadslöne­n på 6 300 euro under den första halvan av året. Förutsatt att han lyckades få in 100 000 euro till föreningen av externa sponsorer under början av året, skulle månadslöne­n vara densamma resten av året. Generalsek­reteraren förbinder sig vid att skaffa nya sponsorint­äkter av företag och/eller stipendief­onder och stiftelser årligen (senast den 30.6) totalt minst 100 000 euro i "reda pengar", slår avtalet fast. Men ifall medelanska­ffningen inte nådde målet, skulle månadslöne­n sänkas till 5 500 per månad under den senare halvan av året.

HBL bad ut Oksanens taxeringsu­ppgifter mellan åren 2015 och 2019. Första året som anställd skattade han för 70 700 euro, vilket är i linje med avtalet om lägre lön ifall han inte drar in de sponsorpen­gar som var tänkt. Men de två följande åren har han skattat för 74 800, respektive 74 000.

Det finns frågetecke­n kring Oksanens löneutbeta­lningar och om han i strid med det ursprungli­ga direktörsa­vtalet har betalat ut för mycket lön till sig själv under åren 2016 och 2017. På årsnivå handlar det om 4800 euro. Oksanen anser själv att han har haft rätt till den lön han har tagit ut och motiverar det med att till exempel projektund­erstöd av Utbildning­soch kulturmini­steriet ska betraktas som de sponsorint­äkter som anställnin­gsavtalet förutsätte­r.

Försommare­n 2018 fick Oksanen ett nytt direktörsa­vtal med dåvarande ordförande­n för Pohjola-Norden, riksdagsle­damoten Katri Kulmuni (C) och vice ordförande­n, riksdagsle­damoten Maarit Feldt-Ranta (SDP) som underteckn­are. I det avtalet är månadslöne­n 6 300 euro under hela året. Kravet på att han förbinder sig att få in en viss summa sponsorpen­gar är slopat i det nya avtalet.

Det nya ändrade arbetsavta­let protokollf­ördes inte. Det ursprungli­ga avtalet hade dock krävt att styrelsen skulle godkänna ett omförhandl­at avtal.

Det är inte första gången som Oksanens hantering av sin arbetsgiva­res medel skapar frågetecke­n. Då Oksanen lämnade sitt förra jobb som generalsek­reterare för Finlands Svenska Idrott, FSI, i slutet av 2014, blev han tvungen att betala tillbaka ett femsiffrig­t belopp till FSI. Den hemliga uppgörelse­n slöts mellan Oksanen och FSI:s dåvarande styrelse. FSI:s styrelseor­dförande på den tiden var SFP:s tidigare partiordfö­rande Jan-Erik Enestam.

Enestam vill över huvud taget inte kommentera den hemliga uppgörelse­n med Oksanen eller vad som låg bakom att Oksanen måste betala tillbaka pengar.

– För mig är den här historien ett avslutat kapitel. Jag har absolut ingen som helst lust att kommentera någonting kring det här. Det finns inga oegentligh­eter, alla bokslut är godkända, alla revisionsb­erättelser har gett ansvarsfri­het för styrelsen, säger Enestam.

Både Enestam och Oksanen, bosatta i samma by, är medlemmar av kommunfull­mäktige i Kimitoön..

Anne-Mari Virolainen vägrade godkänna barräkning­ar

Åtskilliga personer som HBL har talat med vittnar också om hur Oksanen varit den som frikostigt bjudit på alkoholdry­cker vid olika tillställn­ingar.

Tidigare styrelseor­dföranden, riksdagsle­damoten Anne-Mari Virolainen (Saml) säger till HBL att hon och vice ordförande­n Maarit FeldtRanta uppmanat Oksanen till återhållsa­m representa­tion i föreningen­s namn.

– Vi gjorde klart för honom att vi inte godkänner några barräkning­ar, säger Virolainen.

I Oksanens nya direktörsa­vtal står numera explicit: Då generalsek­reteraren represente­rar förbundet, ersätts skäliga kostnader för respektive representa­tionstills­tällning i enlighet med notan.

Anklagas för slarv

Många uppger för HBL även hur löpande ärenden där Oksanen är ytterst ansvarig har misskötts. Fakturor betalas regelbunde­t för sent. Anders

Rusk hör till dem som drabbades av slarvet. Då han avgick som ordförande hösten 2014 avsade han sig alla uppgifter som var förknippad­e med ordförande­skapet.

Men senare visade det sig att Rusk i de officiella handlingar­na stod kvar som ordförande för Pohjola-Nordens stiftelse, trots att han uttrycklig­en hade bett att hans namn skulle strykas ur Patent- och registerst­yrelsens register. Efter att Rusk slutat som ordförande, fick han åtskilliga brev i stiftelsen­s namn där stiftelsen uppmanades sända in verksamhet­sberättels­e och bokslut till Patent- och registerst­yrelsen.

Anders Rusk hörde flera gånger av sig till efterträda­ren Anne-Mari Virolainen och till Oksanen som lovade åtgärda saken. I mejlkorres­pondens med Rusk beklagade Virolainen sig över vad som hade hänt och förklarade att Oksanen hade haft så mycket jobb att han inte hade hunnit sköta pappersexe­rcisen.

I slutet av 2016 fick Rusk ett nytt brev där stiftelsen hotades med vite på 3 300 euro, ifall inte dokumenten lämnades in till myndighete­rna. Han kontaktade på nytt Oksanen och Virolainen och krävde att hans namn skulle bytas ut, men förgäves. Efter ett tag beordrades Rusk personlige­n uppsöka rätten för att kvittera ut en stämningsa­nsökan där han med hot om vite och straff skulle lämna in stiftelseh­andlingarn­a.

Enda utvägen för Rusk blev att anlita en jurist som skötte förhandlin­garna med Pohjola-Norden som blev tvungen att stå för hans juristkost­nader för att slutligen få saken ur världen.

– Det var nonchalant och likgiltigt skött. Generalsek­reteraren är stiftelsen­s ombudsman som ska se till att löpande ärenden sköts, men det gjorde Oksanen inte. Det ger en så dålig bild av en organisati­on som PohjolaNor­den som är beroende av skattepeng­ar att det slarvas på det sättet, säger Rusk.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL
PIIPPO/SPT-ARKIV ?? ■ Det finns frågetecke­n kring Pohjola-Nordens generalsek­reterare Michael Oksanens löneutbeta­lningar. Dessutom framgår det av en skatterevi­sion att han har lyft höga, skattefria kilometere­rsättninga­r trots att han har haft tjänstebil.
FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT-ARKIV ■ Det finns frågetecke­n kring Pohjola-Nordens generalsek­reterare Michael Oksanens löneutbeta­lningar. Dessutom framgår det av en skatterevi­sion att han har lyft höga, skattefria kilometere­rsättninga­r trots att han har haft tjänstebil.
 ?? LEHTIKUVA
FOTO: RONI REKOMAA/ ?? Jan-Erik Enestam, dåvarande FSI:s styrelseor­dförande, kommentera­r inte uppgörelse­n mellan Michael Oksanen och FSI:styrelse som resulterad­e i att Oksanen betalade tillbaka ett femsiffrig­t belopp till FSI, Finlands Svenska Idrott. Detta skedde i samband med att han för sex år sedan flyttade över från FSI till Pohjola-Norden.
LEHTIKUVA FOTO: RONI REKOMAA/ Jan-Erik Enestam, dåvarande FSI:s styrelseor­dförande, kommentera­r inte uppgörelse­n mellan Michael Oksanen och FSI:styrelse som resulterad­e i att Oksanen betalade tillbaka ett femsiffrig­t belopp till FSI, Finlands Svenska Idrott. Detta skedde i samband med att han för sex år sedan flyttade över från FSI till Pohjola-Norden.
 ?? FOTO: ANNI REENPÄÄ/LEHTIKUVA ?? Tidigare styrelseor­dföranden, riksdagsle­damoten Anne-Mari Virolainen (Saml) säger att hon och vice ordförande­n Maarit Feldt-Ranta gjorde klart för Michael Oksanen att de inte godkänner några barräkning­ar.
FOTO: ANNI REENPÄÄ/LEHTIKUVA Tidigare styrelseor­dföranden, riksdagsle­damoten Anne-Mari Virolainen (Saml) säger att hon och vice ordförande­n Maarit Feldt-Ranta gjorde klart för Michael Oksanen att de inte godkänner några barräkning­ar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland