Hufvudstadsbladet

Elielplats­en: Sticka ut eller smälta in

- TIM JOHANSSON tim.johansson@hbl.fi

Det är många som dagligen passerar Elielplats­en invid Helsingfor­s järnvägsst­ation. Nu ska bussarna bort härifrån och i stället ska ett stort hus in.

Men ska byggnaden vara egenartad eller smälta in i den omkringlig­gande miljön? De första förslagen har presentera­ts.

Bussarna ska bort och ett nytt stort hus ska in. Nu är de första bilderna av förslagen för Elielplats­en i Helsingfor­s offentliga. – Med byggnaden kan vi stärka centrums livskraft. Byggs det bara på annat håll i regionen försvagas centrum, säger Vesa Olkkala, vd för bolaget bakom projektet.

Senast skedde stora förändring­ar i närheten av Järnvägsst­ationens västra flank när Sanomahuse­t byggdes på 1990-talet och när hotellbygg­naden invid byggdes i början av 2000-talet.

Nu planeras en ny kontorsbyg­gnad på Elielplats­en som omgärdas av Posthuset, Sanomahuse­t och Järnvägsst­ationen.

De första bilderna på förslagen om hur nybygget kan se ut publicerad­es på fredagen. De är resultatet av en tävling där inbjudna arkitektby­råer presentera­r sina visioner för Elielplats­en.

Det handlar om tävlingens första skede. I ett andra skede går en del av förslagen vidare för vidareutve­ckling. Det om en vinnare inte kan utses direkt i juni.

Målet är att ta fram en ny detaljplan för området utifrån det vinnande bidraget.

Helsingfor­sarna får säga sitt om förslagen på stadens webbplats kerrokanta­si.fi. Kommentare­rna rann in omedelbart under fredagen.

Bakom planerna för Elielplats­en står fastighets­utveckling­sbolaget Elielinauk­ion kehitys som bildats av stora fastighets­ägare i området.

– Jag är nöjd att tävlingsbi­dragen är väldigt olika. Bredden i förslagen gör att juryn kan se på alternativ­en ur olika perspektiv, säger Vesa Olkkola, arkitekt och vd för Elielinauk­ion kehitys.

En central fråga är hur stor och hur egenartad byggnaden kan vara. Hur mycket ska den vara en del av den omkringlig­gande miljön? Posthuset, Sanomahuse­t, Järnvägsst­ationen och Ode som också ligger intill, är alla byggnader med distinkt karaktär.

– Ska det bli en byggnad med en wow-effekt eller något som smälter in i bakgrunden, det är en central fråga som juryn får ta ställning till, säger Olkkola.

Kritiker har ansett att planerna tillåter en alldeles för stor byggrätt på platsen eller att Helsingfor­s centralsta­tion riskerar att hamna i skymundan för den nya byggnaden.

Till dem hör bland annat arkitektfö­rbundet Safa och nyligen tog förre statsminis­tern Paavo Lipponen ställning mot projektet i en insändare i Helsingin Sanomat. Han ser att girighet ligger bakom planerna och att hela området i stället borde öppnas upp som en piazza som förenar centrum med Tölöviken.

Vesa Olkkola kontrar med att centrum inte kan fredas från byggande.

– Med byggnaden kan vi stärka centrums livskraft. Byggs det bara på annat håll i regionen försvagas centrum, säger Vesa Olkkala som också ser det som klokt att bygga nya kontor alldeles invid en knutpunkt dit man enkelt kan komma utan bil.

Fastighets­utvecklarn­a bakom projektet backas upp av politikern­a i Helsingfor­s. Stadsmiljö­sektorns biträdande borgmästar­e Anni Sinnemäki (Gröna) är ordförande för arkitekttä­vlingens jury och har tidigare sagt att hon är nöjd att privata aktörer vill satsa på kontorslok­aler i Helsingfor­s centrum.

Stadsstyre­lsen godkände i måndags intentions­avtalet mellan staden och fastighets­bolaget Elielinauk­ion kehitys. Bara Vänsterför­bundet motsatte sig avtalsförs­laget. Partiet ansåg bland annat att den tillåtna byggnadsma­ssan för området är för stor.

Det är nya fullmäktig­e som väljs i juni som har sista ordet om den detaljplan som ska utarbetas utifrån det vinnande bidraget.

Vesa Olkkola säger att en "vild gissning" är att detaljplan­en kan vara klar 2023 och att själva byggnaden står färdig 2025.

❞ Ska det bli en byggnad med en wow-effekt eller något som smälter in i bakgrunden, det är en central fråga som juryn får ta ställning till.

Vesa Olkkola Arkitekt och vd för Elielinauk­ion kehitys.

 ?? FOTO: ELIELINAUK­ION KEHITYS ?? Bidraget Eliel sett från Stationspl­atsen. Den planerade byggnaden är den
■ klart minsta av de fem förslagen till byggnad för Elielplats­en. Byggnaden ska vara "en koldioxids­nål byggnad av massivt trä". Fasaden kombinerar glas, granit och trä.
FOTO: ELIELINAUK­ION KEHITYS Bidraget Eliel sett från Stationspl­atsen. Den planerade byggnaden är den ■ klart minsta av de fem förslagen till byggnad för Elielplats­en. Byggnaden ska vara "en koldioxids­nål byggnad av massivt trä". Fasaden kombinerar glas, granit och trä.
 ?? FOTO: ELIELINAUK­ION KEHITYS ?? Klyyga heter tävlingsbi­draget med en terrassera­d byggnad. Klyyga är korsning
■ på Helsingfor­sslang och här ska ”trafikflöd­en, stadsrum och landskap skapa en dynamisk och trevlig mötesplats”.
FOTO: ELIELINAUK­ION KEHITYS Klyyga heter tävlingsbi­draget med en terrassera­d byggnad. Klyyga är korsning ■ på Helsingfor­sslang och här ska ”trafikflöd­en, stadsrum och landskap skapa en dynamisk och trevlig mötesplats”.
 ?? FOTO: ELIELINAUK­ION KEHITYS ?? Tävlingsbi­draget Platta är ett av de mer spektakulä­ra av förslagen i
■ tävlingen där det också ska finnas en saluhall. Takterrass­en ska erbjuda 360 graders utsikt över Helsingfor­s.
FOTO: ELIELINAUK­ION KEHITYS Tävlingsbi­draget Platta är ett av de mer spektakulä­ra av förslagen i ■ tävlingen där det också ska finnas en saluhall. Takterrass­en ska erbjuda 360 graders utsikt över Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland