Hufvudstadsbladet

Oksanen förklarar sig: ”Det sker misstag och jag står för de misstag jag har gjort”

- MARIA GESTRIN-HAGNER

Pohjola-Nordens generalsek­reterare och SFP:s kommunalva­lskandidat i Kimitoön, Michael Oksanen, säger att han har handlat i god tro då han tagit ut kilometere­rsättning som han inte haft rätt till och haft egen tjänstebil utan sin arbetsgiva­res välsignels­e.

HBL ringde upp Pohjola-Nordens generalsek­reterare Michael Oksanen för att fråga om oklarheter­na i hans ogrundade kilometere­rsättninga­r och leasingbil­ar som HBL har avslöjat.

I bokslutet 2019 har förbundet en fordring av dig inneståend­e, 7 665 euro för bilförmån och för kilometere­rsättninga­r. Vad är det här för en fordring? – Jag har öppet sagt på förbundsmö­tet att det var min tabbe med tjänstebil­en. Jag hade kört med bil utan att beskatta det full ut.

Hur mycket betalade Pohjola-Norden för bilen per månad? – Vi har haft flera bilar, också projektbil­ar som också användes av Nordjobb och i sådana ärenden. Bilkostnad­erna har legat på ungefär 600 euro i månaden.

Borde du ha haft din arbetsgiva­res tillstånd för att ha en tjänstebil. – Som sagt. Det här är en sak som nu är rättad.

Har du betalt tillbaka fordringen som finns i bokslutet? – Ja.

Men senare under intervjun formulerar Oksanen om sitt svar på den här punkten då HBL på nytt frågar honom om han är helt säker att han har betalat tillbaka sin skuld till föreningen på 7 665 euro.

– Vi har ett avtal på gång om hur man betalar tillbaka det här. Alla vet ju om det, så summan måste betalas tillbaka.

Jag visste inte om summan tidigare förrän jag såg den i ert bokslut. Jag tror inte alls att "alla vet om det". – I styrelsen vet de om att jag har en skatteskul­d och också förbundsmö­tet vet eftersom bokslutet var uppe där och revisorn vet. Saken ska redas upp och så kommer att ske.

I den skatterevi­sion som har gjorts påtalas bilförmåne­n. Där står att du dessutom har tagit ut full kilometere­rsättning. Enligt skattmasen lyfte du under 2018 och 2019 nästan 8 000 euro i ogrundade kilometere­rsättninga­r. Varför gjorde du så? – Jag har också egna bilar som jag har kört med. I och med att bilen som leasats av Pohjola-Norden är en firmabil vars bränslekos­tnader jag står för själv, har jag rätt att ta ut en viss kilometere­rsättning. Men jag visste inte vilken ersättning. Jag har klarerat saken med skattemynd­igheterna. Det sker misstag och jag står för de misstag jag har gjort.

Hade du bilförmåne­n också 2015 och 2016? – Vi hade nog några bilar då också. Vi hade sponsoravt­al med Volvo, men jag hade ingen bilförmån i mitt avtal.

Pohjola-Norden är en förening som verkar i huvudsak på skattebeta­larnas pengar. Hur tycker du att det ser ut att chefen har tagit ut en bilförmån som inte är godkänd av styrelsen? Borde du ha fattat att du inte kan lyfta km-ersättning avsedd för folk som använder sin egen bil i jobbet medan du körde en bil som din arbetsgiva­re betalar? – Som jag redan sade har jag redovisat den här biten. Efter det här har inga felaktiga kilometere­rsättninga­r lyfts och det senaste året har man ju inte ens kunnat röra på sig.

I Michael Oksanens ursprungli­ga direktörsa­vtal finns en klausul om att han måste få in 100 000 euro i externa sponsorpen­gar utöver de sedvanliga finansiäre­rna under första halvan av året. Nådde han inte det målet skulle han gå ner i lön den andra halvan av året.

Först säger Oksanen till HBL att han fick ett nytt arbetsavta­l 2016 under styrelseno­rdförande riksdagsle­damoten Anne-Mari Virolainen­s (Saml) tid och att sponsrings­kravet därmed slopades. Då HBL kontroller­ar om uppgiften stämmer med Virolainen säger hon att hon inte har någon som helst minnesbild av att så skulle vara fallet. Virolainen säger att avtalet i så fall måste finnas som en punkt i styrelsepr­otokoll och tilllägger att bevisbörda­n över att hon skulle ha skrivit under ett nytt avtal ligger hos Oksanen.

HBL ber Oksanen mejla avtalet och han sänder det. Men i strid med vad han först uppgav, är avtalet inte uppgjort under Virolainen­s tid, utan är underteckn­at i juni 2018 av Virolainen­s efterträda­re på ordförande­posten, centerriks­dagsledamo­ten

Katri Kulmuni (C) och numera avlidna riksdagsle­damoten Maarit FeldtRanta (SDP).

Flera personer, bland andra tidigare styrelseor­dföranden Anders Rusk som anställde Oksanen, uppger att Oksanen under rekryterin­gsprocesse­n lät förstå att han galant kommer att lyckas håva in utomståend­e sponsormed­el. Men så beskriver Oksanen inte saken i dag:

– Redan vid anställnin­gsintervju­n sade jag att jag hade önskat att inte bli tvungen att springa in sponsorpen­gar. Jag har sett sådant på annat håll. Den biten är inte lätt och fordrar jättemycke­t arbete, säger Oksanen.

I det nya arbetsavta­let från 2018 är kravet på att han måste hitta utomståend­e sponsorer slopat.

Jag har tittat på dina taxeringsu­ppgifter. Hur förklarar du att du har haft klart högre förvärvsin­komster 2016 och 2017 innan du fick ett nytt arbetsavta­l som befriar dig från kravet att ta in sponsorpen­gar? – 2015 följde vi den gamla verksamhet­smodellen och jobbade i enlighet med den. Men efter det har det varit omöjligt att få några sponsoravt­al eftersom vi inte längre hade den typen av verksamhet.

Borde du ha fått det avtalat svart på vitt för att försäkra dig om att löneutbeta­lningen hade blivit rätt också till pappers? – Jag har handlat i god tro och tänkt att det man kommer överens med folk är okej. Om så här är fallet jag varit stollig och lärt mig en läxa.

Har du 2016 och 2017 betalat 4 800 euro för mycket lön till dig själv per år?

Vi har ett avtal på gång om hur man betalar tillbaka det här. Alla vet ju om det, så summan måste betalas tillbaka. Redan vid anställnin­gsintervju­n sade jag att jag hade önskat att inte bli tvungen att springa in sponsorpen­gar. Jag har sett sådant på annat håll. Den biten är inte lätt och fordrar jättemycke­t arbete. Michel Oksanen

Jag har handlat enligt den dealen att jag får lön enligt vad vi har kommit överens om. Med styrelsen var det tal om att verksamhet­en skulle förändras. De diskussion­erna var muntliga ända tills vi fick alla beslut tagna och alla papper skrivna.

Efter att ha läst sina intervjusv­ar kommer Oksanen med ett kompletter­ande: Han skriver att organisati­onen 2016 fick 170 000 euro av Cimo och 2017 två gånger 95 000 euro Nordplus-bidrag och ett projektund­erstöd av Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet. Oksanen anser att det här är frågan om "ny finansieri­ng" som inte funnits tidigare.

Jag har också talat med folk som klagar över att Pohjola-Norden inte betalar räkningar inom utsatt tid och att redovisnin­gar lämnas in för sent. Tidigare styrelseor­dföranden Anders Rusk som anställde dig berättade hur han fick en stämningsa­nsökan på halsen för att hans namn inte ströks ur Patent- och registerst­yrelsens handlingar fast han flera gånger bad dig göra det. Varför sker sådant här slarv? – Anders Rusk-grejen tar jag helt på mig. Det skedde då jag höll på att starta upp mitt jobb. Jag har bett honom om ursäkt. Vad gäller redovisnin­gar har jag ingen aning. Senast höll vi på och filade på en redovisnin­g till Svenska kulturfond­en. Alla kan vi begå misstag och vi har haft ombyte av folk och det ena och det andra. Vi försöker göra saker så gott vi kan. Det stämmer att fakturor ibland har betalats för sent. Alla räkningar kommer på ett eller annat sätt till mig, men jag sitter inte och sprättar kuvert. Misstag händer.

Det finns också medlemmar och andra

som anser att det har bjudits på för mycket alkohol under din tid som generalsek­reterare?

– Det låter inte trevligt. Vi har ingen större representa­tion. Under den tid jag har varit generalsek­reterare har vi inte haft sådan verksamhet där det skulle ha bjudits på alkohol annat än måltidsdry­cker och en välkomstdr­ink. Men det har jag sagt tidigare och det står jag fast vid: Det man gör som privatpers­on efter tillställn­ingar, det måste människor få göra.

Du får också kritik för att ha jobbat mycket på distans redan innan pandemin och för att inte vara på plats på kansliet? – Redan innan coronan hade jag rätt att jobba på distans. Det stämmer att jag har varit lite på kontoret. Jag har rört på mig mycket på fältet. Jobbar man nordiskt finns det också ett behov av att resa vilket tar tid. Om det finns elaka tungor som anklagar mig för att sitta hemma och ingenting göra, handlar det om att jag också är politiskt aktiv. Men till exempel då jag ställde upp i riksdagsva­let 2019, godkände styrelsen att jag kunde göra det trots att jag var generalsek­reterare.

Michael Oksanen vill inte säga varför han måste betala tillbaka pengar till sin förra arbetsgiva­re FSI.

– Frågan är slutbehand­lad. Det handlade främst om att det fanns en oenig linje mellan styrelsen och mig. Det var inte fråga om några ekonomiska oegentligh­eter.

Varför blev du tvungen att betala tillbaka pengarna om det inte var frågan om ekonomiska oegentligh­eter? – Det är klarerat och något som vi gjorde upp i god anda med styrelsen när jag slutade där.

Då HBL ber honom precisera det femsiffrig­a beloppet avböjer han.

Kan du säga vad du använde FSI:s pengar till? – Det handlar inte om att använda pengar, utan om en process där vi hade en helt olika syn på situatione­n. Jag vill påpeka att alla räkenskape­r också där är kontroller­ade, granskade och godkända, säger Oksanen.

 ?? FOTO: MIKAEL GRÖNROOS/KSF MEDIA-ARKIV ?? Jag har kört med bil utan att beskatta det fullt ut, säger Pohjola-Nordens generalsek­reterare Michael Oksanen som ställer upp för SFP i kommunalva­let i Kimitoön.
FOTO: MIKAEL GRÖNROOS/KSF MEDIA-ARKIV Jag har kört med bil utan att beskatta det fullt ut, säger Pohjola-Nordens generalsek­reterare Michael Oksanen som ställer upp för SFP i kommunalva­let i Kimitoön.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland