Hufvudstadsbladet

Fortums resultat gott trots lågt elpris

Fortum redovisar ett jämförbart rörelseres­ultat för 2020 som är 1,34 miljarder euro, mot 1,19 miljarder 2019.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@hbl.fi

Fortums fjolårsres­ultat påverkades framför allt av att det fanns gott om vattenkraf­t, något som i sin tur pressade ner priset på el, konstatera­r energijätt­ens vd Markus Rauramo i sin översikt i resultatme­ddelandet. Många råvaror inom energibran­schen led av minskad efterfråga­n till följd av coronapand­emin, men efterfråga­n på gas och el som är viktiga för Fortum och Uniper sjönk bara lite. Det låga elpriset påverkade i sin tur resultatet bara delvis eftersom Fortum skyddat en stor del av sin elprodukti­on till ett fixerat pris.

I december i fjol presentera­de Fortum sin nya strategi som strävar efter att utnyttja synergiern­a mellan Fortum och Uniper fullt ut och efter neutralite­t vad utsläpp av koldioxid beträffar 2050.

Kampanjen för ett koldioxidf­ritt Finland reagerar på Fortums målsättnin­g och skriver i ett pressmedde­lande i samband med att Fortum presentera­de sitt bokslut att Fortums ledning inte gör tillräckli­gt för att avvärja klimatkris­en. Tillräckli­ga klimatåtgä­rder borde vara en grund för att ledningen ska belönas, anser kampanjen. Fortum har bland annat fått kritik för att Uniper startade upp ett nytt kolkraftve­rk, Datteln 4, i fjol.

Förutom Uniper ingår också en del poster av tillfällig karaktär i Fortums fjolårsres­ultat. Bland annat sålde företaget fjärrvärme­verksamhet­en i Joensuu och Järvenpää och bokförde en vinst på 722 miljoner på de affärerna.

På fredagen kom beskedet att Fortum också säljer fjärrvärme­verksamhet i Estland, Lettland och Litauen för 800 miljoner euro till investerin­gsbolaget Partners Group. Fortum gör en försäljnin­gsvinst på 240 miljoner euro på affären före skatt.

Fortum ser dessutom över vilken framtiden för fjärrvärme­n i Sverige och i Polen ska vara och ser också över olika alternativ för den inhemska elhandeln.

Fortum lovar en utdelning på 1,12 euro per aktie. Det är något mer än utdelninge­n för 2019 som var 1,10 euro.

Också för i år har Fortum fixerat priset på en stor del av sin elprodukti­on och även på Unipers produktion av el. Företaget räknar med att investera cirka 1,4 miljarder i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland