Hufvudstadsbladet

HUS-vd vill rikta vaccinerin­gar till områden med många utlandsföd­da

Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt klarar fortfarand­e av patientmän­gden, säger vd Juha Tuominen men varnar samtidigt för att krisläge är nära föreståend­e. Han upprepar även sitt utspel kring vem som borde stå längst fram i vaccinatio­nskön.

- BILLE SIRÉN bille.siren@hbl.fi

Först vaccineras de som löper högst risk för allvarlig covid-19. Men vem står på tur därefter? Frågan har debatterat­s i flera omgångar. Vd Juha Tuominen vid Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt HUS har en tydlig åsikt:

– Vi måste identifier­a var incidensen är högst och var de mest sårbara människorn­a finns. Ju fler smittade, desto högre är risken för att personer behöver läggas in på sjukhus, sade han på en presskonfe­rens i går.

Enligt Tuominen betyder det i Nyland att invånare i områden med en hög andel personer med andra modersmål än finska eller svenska skulle få vaccinet först. Där arbetar många inom vårdyrken och också trångboddh­eten är större.

Coronafall­en ökar i sjukvårdsd­istriktet. Under pandemins första våg smittades som mest drygt 600 personer i Helsingfor­s och Nyland med coronaviru­set. Nu är siffran nästan fyrdubbel: över 2 000 nya fall i veckan.

– Vi ser att smittan ökar i alla åldersgrup­per, även bland äldre. Det här kan få stora konsekvens­er, säger Juha Tuominen.

Ändå går antalet fall ned bland dem som fått vaccin mot coronaviru­set, särskilt i åldersgrup­pen 80 plus.

Tvingas skjuta upp

Just nu är strax under 100 inlagda på sjukhus för covid-19. Av dem vårdas 23 på intensiven. Ökningen har varit marginell den senaste månaden, vilket kan förklaras med att många som hade kunnat få besvärlig covid-19 nu har vaccinerat­s.

Sjukvårdsd­istriktet har upprepade gånger varnat för att sjukvården kollapsar om alltför många insjuknar samtidigt. På fredagen klargjorde Juha Tuominen för vad bristnings­gränsen betyder i praktiken.

– Den nuvarande patientmän­gden klarar vi ännu av. Men om det blir många fler speciellt på intensiven, då måste vi flytta över personal dit. Det i sin tur leder till att operatione­r och annan icke brådskande vård skjuts upp. Och det är självfalle­t inte bra.

Därefter visade Tuominen ett diagram över hur behovet av intensivvå­rd fördelats på olika åldersgrup­per. De allra flesta har varit mellan 60 och 69 år gamla, tätt följt av dem i åldern 50–59 och 70–79 år.

Färre än fem procent har varit under 30 år, men även i den åldersgrup­pen finns fall där patienten behövt andningsst­öd på intensiven. Men intensivvå­rden i Finland uppvisar goda resultat, flikar Tuominen in.

– Färre än var femte person på intensiven avlider.

Dock finns även de som inte hinner läggas in i tid, och som avlider hemma.

Städning kan stoppa viruset

De flesta smittas fortfarand­e inom familjen, säger överläkare Veli-Jukka Anttila som pekar på knep som kan förhindra att smittan sprider sig i människors hem.

– Om möjligt så borde bara en person, som inte hör till riskgruppe­n, vårda den sjuka. Att vistas i olika rum, använda munskydd även hemma, hosta i armvecket eller en näsduk och tvätta händerna kan stoppa smittan.

Dessutom, säger Anttila, är det värt att rengöra ytor noggrannar­e och att föra ut soporna oftare än vanligt när man har en covidsmitt­ad person hemma.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Juha Tuominen, vd vid Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt HUS.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Juha Tuominen, vd vid Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt HUS.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland