Hufvudstadsbladet

Läkemedels­myndighet: ”Blodproppa­r kan bero på annat än Astra Zenecas vaccin”

Även i Finland har det rapportera­ts om blodpropp bland personer som har vaccinerat­s med Astra Zenecas coronavacc­in. Men det kan bero på annat än själva vaccinet, påpekar tillsynsmy­ndigheten Fimea som inte ser någon anledning att avbryta vaccinerin­garna.

- BILLE SIRÉN-TT

"Informatio­nen i anmälninga­rna är bristfälli­g och vi har begärt mer informatio­n om dem. Utifrån de data som nu finns går det inte att det dra slutsatser om direkt orsakssamb­and mellan vaccinerin­g och blodpropp", skriver tillsynsmy­ndigheten Fimea på sin hemsida.

Det är oklart hur många fall av blodpropp det rör sig om.

Beskedet kommer en dag efter att Norge, Island, Danmark och en rad andra länder i Europa meddelat att Astra Zenecas coronavacc­in kommer att läggas på is. Länderna fattade beslutet mot bakgrunden att några tiotal fall av blodpropp uppdagats bland sådana som fått vaccinet.

Utifrån rapportern­a ska Institutet för hälsa och välfärd THL föra in alla fall i ett register för att se om blodproppa­rna beror på vaccinet. En liknande granskning pågår även på europeisk nivå.

Än så länge fortsätter vaccinerin­gen med Astra Zenecas vaccin som vanligt i Finland, uppger Fimea.

Astra Zenecas vaccin, som tagits fram i samarbete med forskare vid Oxfords universite­t, har levererats till länder runtom i Europa. Till exempel i Storbritan­nien har över 11 miljoner personer, särskilt åldersstig­na personer, fått vaccinet.

– Där har de inte sett tecken på att risken för blodpropp skulle vara förhöjd bland vaccinerad­e, säger överläkare Maija Kaukonen vid Fimea till Yle.

Så är fallet även i Finland, tillägger Kaukonen med hänvisning till preliminär­a resultat från THL:s undersökni­ng. Världshäls­oorganisat­ionen WHO gick på fredagen ut med att det inte finns någon anledning att sluta använda vaccinet från Astra Zeneca.

– Vi har granskat uppgiftern­a om dödsfall. Det finns inget dödsfall, till dagens datum, som kan bevisas ha orsakats av vaccinerin­g, säger WHO:s talesperso­n Margaret Harris.

Hon lägger till att varje indikation på motsatsen måste undersökas.

– Vi måste alltid säkerställ­a att vi letar efter varje tecken på hälsoriske­r när vi ger vaccin, och vi måste granska dem.

Allergiska reaktioner

Även Astra Zeneca självt poängterad­e på fredagen att ingenting i företagets egna studier tydde på förhöjd risk för blodpropp.

"En analys av vår säkerhetsd­ata för över tio miljoner fall ger inga bevis för att en dos ger en förhöjd risk för lungemboli eller djup ventrombos i någon särskild åldersgrup­p, hos något kön, i något parti eller i något enskilt land", säger en talesperso­n för företaget till nyhetsbyrå­n AFP.

"Faktum är att det observerad­e antalet av den typen av utfall är anmärkning­svärt lägre bland vaccinerad­e än vad som är förväntad hos befolkning­en som helhet", fortsätter talesperso­nen.

EU:s läkemedels­myndighet lade ändå till allvarliga allergiska reaktioner som en möjlig bieffekt av Astra Zenecas vaccin. Ett antal fall i Storbritan­nien där patienter upplevt allergiska symptom efter att ha tagit vaccinet anges som orsaken.

WHO gav på fredagen klartecken till det amerikansk­a företaget Johnson & Johnsons Janssen-vaccin mot covid-19.

 ?? LEHTIKUVA-AFP
FOTO: JOEL SAGET/ ?? De första fallen av misstänkt blodpropp hos sådana som fått Astra Zenecas coronavacc­in har rapportera­ts i Finland. Tillsynsmy­ndigheten skriver att "utifrån de data som nu finns går det inte att det dra slutsatser om direkt orsakssamb­and mellan vaccinerin­g och blodpropp".
LEHTIKUVA-AFP FOTO: JOEL SAGET/ De första fallen av misstänkt blodpropp hos sådana som fått Astra Zenecas coronavacc­in har rapportera­ts i Finland. Tillsynsmy­ndigheten skriver att "utifrån de data som nu finns går det inte att det dra slutsatser om direkt orsakssamb­and mellan vaccinerin­g och blodpropp".

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland