Hufvudstadsbladet

Striktare restriktio­ner förargar många krögare

Restaurang­ägare i Karleby är förvånade över statsrådet­s beslut om att landskap på basnivån och i accelerati­onsfasen får striktare begränsnin­gar på lördagen. Informatio­nsgången kritiseras och stödpakete­t till branschen väcker heller inga hurrarop.

- VILHELMINA ÖHMAN/SPT

På torsdagen kom statsrådet med beskedet att också landskap på basnivån och i accelerati­onsfasen får striktare restaurang­restriktio­ner.

Mikko Essel, ägare av lunchresta­urangen Sigrid's i Karleby, har hört nyheten en stund innan SPT talar med honom och han är mycket upprörd.

– Det är verkligen inte ett skäligt beslut med tanke på den låga smittsprid­ningen här.

Mellersta Österbotte­n är på basnivån och har en incidens på 28 fall per 100 000 invånare under de senaste 14 dagarna.

Fram till lördag kommer restaurang­er i Karleby kunna ha öppet som normalt, men Essel säger att de redan har sett att deras besökarant­al sjunkit under den här veckan.

Essel vet ännu inte hur de nya restriktio­nerna kommer att påverka dem och om de kommer att tvingas permittera personal om de stänger sina dörrar helt. Essel säger att han inte hade väntat sig det här beskedet från statsrådet.

– Om smittfalle­n hade ökat och vi skulle ha gått upp i samhällspr­idningsfas­en, då skulle jag ha förstått det här beslutet, säger han.

Restaurang Sigrid's firade ettårsdag för en tid sedan och det har varit ett tufft första år, säger Essel.

– Det har varit en mardröm. Om det finns något som Essel önskar sig av det kommande året är det att coronavacc­ineringarn­a ska komma ikapp och att hysterin ska lägga sig.

– Smittläget har varit bra här, men folk går ändå ingenstans, säger han.

"Slår olika hårt"

Henna Somero, delägare i restaurang­en Roja i Karleby, säger att de inte behöver lägga om sin verksamhet på grund av de striktare restriktio­nerna. Somero säger att de redan gjorde vissa åtgärder, som att ta bort fler bord, när de hörde om restaurang­stängninge­n som berör de flesta andra landskap.

– Men vi vill inte att det blir ännu striktare regler, då måste vi fundera om det är lönt för oss att ha öppet.

Somero säger att de är oroliga för att coronaläge­t i Karleby förvärras och att de kan tvingas stänga tillfällig­t. – Vi lever från dag till dag. Somero säger att coronaåret slagit hårt mot både restaurang-, hotell- och evenemangs­branschen, men att det inte har slagit jämnt.

– Vi är ändå ett litet ställe och har kunnat hålla det i schack, säger hon.

"Otydlig informatio­n"

I Jakobstad dryga 40 kilometer bort är incidensen lika låg som i Karleby. Men här har det varit lapp på luckan sedan i tisdags. Det här eftersom Jakobstad hör till Vasa sjukvårdsd­istrikt som är i samhällssp­ridningsfa­sen.

Jonas Emet, business manager på Stadshotel­let, säger att de nya restriktio­nerna drabbar dem hårt. Stadshotel­let hade också nyss fått färdigt en renovering av sin restaurang på grund av en vattenskad­a i receptione­n.

– Vi skulle just öppna kundrestau­rangen på nytt, men i och med de nya restriktio­nerna kan vi inte göra det.

Stadshotel­let kommer att ha köket öppet för sina övernattan­de gäster, men lönsamhete­n kommer att bli mycket sämre, uppger Emet. Han tillägger att Stadshotel­let tvingas förlänga permitteri­ngar och att de inte heller kan erbjuda de anställda lika många timmar som tidigare.

Emet säger att de förstår att läget är tufft i landet och att det är svårt att skräddarsy restriktio­ner för olika orter.

– Det hjälps inte, vi måste tänka framåt.

Låga förväntnin­gar på stödpakete­t

Emet tycker att det har brustit i informatio­nsgången om restaurang­restriktio­nerna.

– Informatio­nen har ibland varit otydlig och den kommer väldigt sent. Det leder till svårighete­r att leda verksamhet­en och framför allt planera arbetslist­or. Det är jobbigt både för arbetsgiva­ren och för de anställda, säger han.

Som bäst håller ett nytt stödpaket för restaurang­branschen på att planeras, men Emet tror inte att det kommer att täcka förlusten. Inte heller Essel eller Somero har mycket till övers för det nya stödpakete­t.

– Det har varit väldigt små summor hittills och vi har inga stora förhoppnin­gar på det här nya stödpakete­t, säger Somero.

 ?? FOTO: VILHELMINA ÖHMAN/SPT ?? Mikko Essel säger att han hade förstått beslutet om de striktare restriktio­nerna om smittfalle­n i Mellersta Österbotte­n hade ökat.
FOTO: VILHELMINA ÖHMAN/SPT Mikko Essel säger att han hade förstått beslutet om de striktare restriktio­nerna om smittfalle­n i Mellersta Österbotte­n hade ökat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland