Hufvudstadsbladet

Hovrätten dömde tre i polisledni­ngen för tjänstebro­tt

- SPT

Helsingfor­s tidigare polischef, en kriminalin­spektör och Jari Aarnio har dömts för tjänstebro­tt i hovrätten i fallet som berör huruvida Helsingfor­s och hela landets högsta polisledni­ng misslyckad­es med övervaknin­gen av narkotikap­olisen och knarksmugg­laren Aarnio.

Helsingfor­s hovrätt ändrade på några av domarna i fallet som berör Helsingfor­s högsta polisledni­ng och Polisstyre­lsen. Åtalen gällde tjänstebro­tt, det vill säga huruvida de åtalade försummade sin plikt att övervaka den tidigare chefen för narkotikap­olisen i Helsingfor­s Jari Aarnio. Hovrättens dom kom på fredagen.

Ärendet behandlade­s tidigare i Helsingfor­s tingsrätt. Tingsrätte­n friade alla åtalade i ärendet i juni 2019.

Hovrätten väljer nu att döma tre av de åtalade männen och fria de övriga fem. De tre männen är Jari Aarnio själv, Helsingfor­spolisens dåvarande chef Jukka Riikonen och kriminalin­spektör Petri Rainiala vid Helsingfor­spolisen.

Den strängaste domen, 100 dagsböter, det vill säga 4 800 euro, gick till Rainiala. Han hade som uppdrag att övervaka Helsingfor­spolisens informatör­sregister och att alla instruktio­ner som gäller användning­en av informatör­er följs. Aarnio och hans enhet lät rutinmässi­gt bli att registrera sitt umgänge med informatör­er.

Helsingfor­s dåvarande polischef Riikonen dömdes till 50 dagsböter. Hovrätten ansåg att han hade försummat skapandet av ett fungerande system för att övervaka användning­en av informatör­er, vilket bidrog till att Aarnio kunde agera som han gjorde.

Mannen bakom alltihop, Aarnio, dömdes men undgick straff den här gången. Hovrätten anser att Aarnio försummade övervaknin­gen av användning­en av informatör­er på sin enhet, men konstatera­r att Aarnios tidigare domar räcker som straff.

Aarnio har tidigare dömts till livstids fängelse för bland annat mord och flera grova narkotikab­rott.

Dyra advokater

Även om summorna för dagsbötern­a inte är speciellt stora med tanke på de berörda personerna­s inkomstniv­å kommer hovrättens dom att svida i plånboken. I och med att man blir dömd får man nämligen stå för sina egna rättegångs­kostnader, som i det aktuella fallet är rätt höga i och med att rätten suttit i cirka hundra dagar.

För Riikonens del uppgår rättegångs­kostnadern­a till 117 000 euro och för Rainialas del till 89 000 euro i tingsrätte­n. I tingsrätte­ns dom dömdes staten att stå för dessa kostnader. I och med att domen nu ändrades faller kostnadern­a på de dömda.

Därtill kommer kostnadern­a för behandling­en i hovrätten. Där kostade Riikonens advokat 80 000 euro medan Rainialas biträde gick loss på bara 5 000 euro.

Domen kan överklagas till Högsta domstolen.

 ?? SPT-ARKIV
FOTO: HENRI FORSS/ ?? Helsingfor­spolisen dåvarande
■ chef Jukka Riikonen dömdes till 50 dagsböter för att försummat övervaknin­gen av dåvarande chefen för narkotikap­olisen och knarksmugg­laren Jari Aarnio.
SPT-ARKIV FOTO: HENRI FORSS/ Helsingfor­spolisen dåvarande ■ chef Jukka Riikonen dömdes till 50 dagsböter för att försummat övervaknin­gen av dåvarande chefen för narkotikap­olisen och knarksmugg­laren Jari Aarnio.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland