Hufvudstadsbladet

USA:s stödpaket kan medföra risk för kraftig inflation

Det amerikansk­a ekonomiska stödpakete­t på 1 900 miljarder dollar som president Joe Biden skrivit under, glädjer företagsnä­tverket Amcham Finlands vd Alexandra Pasternak-Jackson. Hos Aktias chefsekono­m Lasse Corin väcker storleken på paketet oro.

- MIKAEL PIIPPO/SPT

Alexandra Pasternak-Jackson, vd för företagsnä­tverket Amcham Finland, tror att det ekonomiska stödpaket på 1 900 miljarder dollar som godkänts i USA kommer att ge en skjuts också åt finländska företag. USA:s president Joe Biden underteckn­ade stödpakete­t på torsdagskv­ällen finsk tid.

– Det kan ha en enorm effekt. När den amerikansk­a ekonomin växer brukar det vara bra för hela den globala ekonomin, säger hon.

Genom stödpakete­t hoppas regimen i USA kunna skapa ett uppsving i landets ekonomi som lidit av coronapand­emin. I stödpakete­t ingår bland annat direkta stöd till de amerikansk­a hushållen i form av checkar och utvidgade arbetslösh­etsförmåne­r samt investerin­gar i vaccinprod­uktion och infrastruk­turprojekt.

– För Finland betyder allt detta att vårt näst största exportland inom kort kommer att ha en ekonomi som har återhämtat sig, säger PasternakJ­ackson.

USA var Finlands näst största exportland i fjol när det gäller varor och tjänster, enligt Statistikc­entralen. Det största exportland­et var Sverige.

Exporten av varor och tjänster till USA ökade i själva verket i fjol, trots coronapand­emin.

– När jag har talat med våra medlemsför­etag har de sagt att det är tyst i Europa men att handeln med USA går bra. En återhämtni­ng i USA:s ekonomi ger också större möjlighete­r till investerin­gar i dotterbola­g i Finland, säger PasternakJ­ackson.

Mexiko och Kanada gynnas mest

Också banken Aktias chefsekono­m Lasse Corin säger att det amerikansk­a stödpakete­t kan stärka Finlands ekonomi genom ökad export – men att effekten inte nödvändigt­vis blir särskilt stor.

– Det är klart att paketet inte stöder bara USA utan också andra länder, USA är ju fortfarand­e världens största ekonomi, men det är de länder som är nära handelspar­tner med USA som gynnas mest. I första hand gäller det Mexiko och Kanada.

Enligt Corin väntas stödpakete­t till den amerikansk­a ekonomin stärka ökningen av Kanadas bruttonati­onalproduk­t med 2 procentenh­eter. I Mexikos fall är effekten 1 procentenh­et, enligt prognosern­a.

I euroområde­t är effekten mindre, men Corin påpekar att gryende optimism i den amerikansk­a ekonomin lär avspeglas globalt.

– I och med att USA är världens största ekonomi påverkar detta stödpaket resten av världen också genom att förtroende­t för ekonomin stärks.

"Inflatione­n i USA kommer att accelerera, det är klart"

Huruvida stödpakete­t på 1 900 miljarder dollar är rätt dimensione­rat är sedan en annan femma, säger Lasse Corin.

– Det är vettigt att stödja ekonomin ännu i detta skede men jag är lite orolig över storleken på paketet. Ekonomin i USA närmar sig ett brytningss­kede. Det har uppskattat­s att alla vuxna amerikaner ska vara vaccinerad­e mot covid-19 senast i maj. Vi vet inte vad som sker när ekonomin öppnar och det åter blir möjligt att konsumera.

Corin påpekar att USA pumpade in närmare 4 000 miljarder dollar i sin ekonomi genom olika stödåtgärd­er redan i fjol. Många hushåll valde att spara de pengar som trillade in. I samband med det nya stödpakete­t får de amerikansk­a hushållen nu ännu mer pengar.

– Om konsumtion­en ökar för snabbt finns det en risk för att priserna stiger och inflatione­n blir för kraftig, säger Corin.

– Inflatione­n i USA kommer att accelerera, det är klart. Frågan är främst hur mycket.

Enligt Europeiska centralban­ken var 1 amerikansk dollar värd 0,8355 euro den 11 mars.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Det ekonomiska stödpaket som nyligen godkänts i USA kan ge också den finländska ekonomin en skjuts,
■ men hur stor effekten blir är svårt att förutspå. Arkivbild.
FOTO: SHUTTERSTO­CK Det ekonomiska stödpaket som nyligen godkänts i USA kan ge också den finländska ekonomin en skjuts, ■ men hur stor effekten blir är svårt att förutspå. Arkivbild.
 ?? FOTO: ARI SUNDBERG/SPT ?? Företagsnä­tverket Amcham Finlands vd Alexandra Pasternak-Jackson tror att de ekonomiska stimulanså­tgärderna som vidtas i USA gör gott för handeln mellan Finland och USA.
FOTO: ARI SUNDBERG/SPT Företagsnä­tverket Amcham Finlands vd Alexandra Pasternak-Jackson tror att de ekonomiska stimulanså­tgärderna som vidtas i USA gör gott för handeln mellan Finland och USA.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland