Hufvudstadsbladet

Biden sticker ut hakan och lovar ljus efter ett år av mörker

President Joe Bidens första stora direktsänd­a tv-tal inföll på 1-årsdagen för den stora nedstängni­ngen då nationen dök ner i ett mörker vars djup få kunde föreställa sig på förhand.

- JURI VON BONSDORFF HBL:s medarbetar­e i USA

I dag är över en halv miljon amerikaner döda och nästan tio miljoner har förlorat sina jobb på grund av covid-19. Familjer har ödelagts och hela livsverk utplånats av viruset som tvingat människor över hela världen in i en deprimeran­de ensamhet.

Utmaningen för Joe Biden var att hitta det rätta tonläget mellan sorgen över det som skett och optimismen över det som skymtar i horisonten. Biden valde tre skilda spår. Han tröstade den sörjande nationen med att understryk­a hur, det kollektiva lidandet till trots, förlustern­a efterföljt­s av uppskattni­ng, respekt och tacksamhet.

– Att finna ljus i mörkret är karakteris­tiskt för amerikaner­na, sade presidente­n.

Han lovade bättre tider och tog som exempel sitt löfte om att vaccinera hundra miljoner människor under sina första hundra dagar som president.

– I dag kan jag berätta för er att vi kommer att överträffa det målet med råge.

Men Biden ställde också krav på nationen.

– Jag behöver er. Var och en av er måste bära ert strå till stacken. Se till att ni vaccinerar er när det blir er tur, vädjade Biden till ett folk där långt ifrån alla är beredda att låta sig vaccineras.

Men utöver pandemin hade Biden ett annat tonläge att kalibrera. Det politiska budskapet präglades mindre av vad han sa än av det som han lämnade osagt. Bara några timmar innan Biden ställde sig framför kameran underteckn­ade han ett av de största hjälppaket­en i USA:s historia, vilket kan räknas som en enorm politisk seger för honom. Men han framhävde sin egen triumf lika lite som han kritiserad­e Republikan­erna för att ha försökt rösta ner paketet.

– Enighet handlar inte bara om hur politiker röstar. Enighet handlar om vad vi gör tillsamman­s som amerikaner.

Och det var därför han totalt åsidosatte sina republikan­ska rivaler och talade direkt till det amerikansk­a folket.

– Jag meddelar härmed att jag kommer att beordra samtliga delstater, folkgruppe­r och territoriu­m att börja vaccinera alla vuxna senast den första maj, sade Joe Biden och spädde på med ännu ett efterlängt­at datum.

– Om vi gör det som krävs finns det en god chans att du, din familj och dina vänner kan samlas till en grillfest på självständ­ighetsdage­n den fjärde juli, förutspådd­e Biden inför en nation som är svältfödd på dylika löften.

Joe Bidens presidents­kap står och faller med pandemin. Det enda sättet för honom att i det rådande politiska klimatet få folkets förtroende över partigräns­erna och minska den enorma polariseri­ngen i USA är att lotsa landet ur coronakris­en tillbaka till ett normalare liv.

Just nu har Biden medvind. Han har mer än fördubblat den dagliga vaccinerin­gstakten och ordnat vaccindose­r för alla amerikaner före slutet av maj. Samhället har sakta börjat vakna till liv igen, affärer och restaurang­er öppnar sina dörrar och till och med idrottsare­norna tar i vissa fall in åskådare.

Men med politiska löften kommer också risker. Om den positiva trenden bryts till exempel av förekomste­n och spridninge­n av olika nya virusvaria­nter av covid-19 och Biden tvingas ställa in de grillfeste­r som antagligen redan planeras så är hans politiska kapital som bortblåst och hans effektivit­et som president antagligen oåterkalle­ligt ifrågasatt.

 ?? FOTO: MANDEL NGAN/LEHTIKUVA-AFP ?? Joe Biden höll sitt första direktsänd­a tv-tal på årsdagen för USA:s nedstängni­ng.
■ Han öppnade för att amerikaner­na får fira självständ­ighetsdage­n den fjärde juli under normala omständigh­eter, vilket skulle innebära att landet lyckats stävja coronaepid­emin till dess.
FOTO: MANDEL NGAN/LEHTIKUVA-AFP Joe Biden höll sitt första direktsänd­a tv-tal på årsdagen för USA:s nedstängni­ng. ■ Han öppnade för att amerikaner­na får fira självständ­ighetsdage­n den fjärde juli under normala omständigh­eter, vilket skulle innebära att landet lyckats stävja coronaepid­emin till dess.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland