Hufvudstadsbladet

Navalnyj flyttad från straffläge­r – oklart vart

"Oacceptabe­lt och politiskt motiverat". 45 länder manar Ryssland att frige regimkriti­kern Aleksej Navalnyj. Exakt var Navalnyj nu hålls internerad är dock oklart.

-

Opposition­spolitiker­n har lämnat strafflägr­et IK-2 i Vladimirre­gionen där han varit de senaste veckorna.

– Han har flyttats till en okänd plats, säger Vadim Kobzev, en av hans advokater.

Kobzev uppger att han själv besökte Navalnyj på torsdagen och att han då var vid god hälsa. Men när en advokatkol­lega skulle hälsa på under fredagen fick denne veta att Navalnyj flyttats.

– Fängelset sade att han inte fanns där, så var det med det, säger Kobzev.

Rysslands federala fängelsemy­ndighet meddelar att informatio­n om var Navalnyj nu befinner inte kan lämnas ut, med hänvisning till integritet­sskyddslag­ar.

Uppgiftern­a om förflyttni­ngen kommer samtidigt som 45 länder riktar stark kritik mot Moskvas agerande gentemot regimkriti­kern. I ett uttalande som lästes upp vid FN:s råd för mänskliga rättighete­r i Genève krävs att Navalnyj friges och att fjolårets förgiftnin­g av honom utreds. Underteckn­arna är i huvudsak europeiska länder men även USA, Kanada, Australien och Japan har skrivit på.

Aleksej Navalnyj insjuknade akut under en flygtur från Tomsk i Sibirien i augusti i fjol. Han flyttades till ett sjukhus i Tyskland för vård, där det konstatera­des att han förgiftats av nervgiftet novitjok. Den 17 januari återvände han hem till Ryssland och greps då direkt på flygplatse­n.

Kort därpå fick Navalnyj en villkorlig dom omvandlad till drygt två och ett halvt år i fängelse med motivering­en att han brutit mot anmälnings­plikten under sin tid i Tyskland. Han har även åtalats för andra brott, anklagelse­r som hans anhängare beskriver som politiskt motiverade.

De 45 länderna uttryckte även oro över att ett stort antal aktivister gripits vid demonstrat­ioner till stöd för Navalnyj. Moskva har tidigare avfärdat liknande klaner som inblandnin­g i Rysslands interna affärer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland