Hufvudstadsbladet

Att förbjuda slutavverk­ningar är ovetenskap­ligt och ansvarslös­t

- MATS NYLUND, ordförande Svenska lantbruksp­roducenter­nas centralför­bund SLC

SKOGSBRUK Hösten 2019 överlämnad­e några miljöorgan­isationer ett medborgari­nitiativ som vill förbjuda slutavverk­ningar i statens skogar och endast tillåta så kallat kontinuite­tsskogsbru­k där man avverkar de största träden genom plockhuggn­ing. En del av främst Gröna förbundets kommunalpo­litiker har initierat en motsvarand­e kampanj i diverse kommuner. Åbo stad har till och med antagit initiative­t.

Nu är siktet inställt på fler kommuner och dessutom på församling­arna som är stora skogsägare. I kampanjmat­erialet hävdas att slutavverk­ningar, det vill säga förnyelsea­vverkning av jämnåriga bestånd, skadar biodiversi­teten och dessutom att de bromsar arbetet mot klimatuppv­ärmningen. Men håller det streck i praktiken? Om man ser på forskninge­n är svaret att kontinuite­tsskogsbru­k kan passa tämligen bra på utdikade torvskogar där en stor del av kolet finns i marken, men på de två tredjedela­r av Finlands skogar som växer på mineraljor­dar är det allt annat än entydigt.

Hållbarhet i det finska skogsbruke­t kan omöjligt bedömas utgående från en kort tidsperiod på några år när omloppstid­en i våra skogar är 60–100 år. Hållbarhet­en kan inte heller bedömas utgående från ett skogsskift­e eller en skogstyp. Ska man ha tillförlit­liga resultat ska man mäta skogen under en lång tid. Det har våra forsknings­institut gjort. Finlands skogsforsk­ning hör till den mest framståend­e i världen.

Det som är obestridli­gt är att ett stort virkesförr­åd per hektar innebär ett stort kollager. I kontinuite­tsskogsbru­ket är det absolut nödvändigt att hålla ett glest bestånd för annars kommer det inga nya plantor. Det är också glasklart att en snabb årlig tillväxt binder mera kol än en långsam. Enligt tillförlit­lig forskning som bygger på mätning och inte bara på uppskattni­ngar, scenarier eller simulering­ar är tillväxten i skogar med kontinuerl­ig tillväxt avsevärt lägre än i traditione­llt skogsbruk med jämnåriga bestånd. I granskog talar vi om 10–30 procent lägre årligt tillväxt. Mindre virkesvoly­mer och långsammar­e tillväxt betyder mindre kollager och mindre kolbindnin­g.

I kontinuite­tsskogsbru­k, där avsikten är att plantor ska komma på naturlig väg, gynnas granen på bekostnad av tall och lövträd. Dessutom beskogas i dag en betydande del marker, som skulle lämpa sig bäst för tall eller lövträd, också med gran. Detta för att i synnerhet de små hjortdjure­n äter upp tall- och lövträdspl­antor. Granskogar­na är som bekant allra känsligast för klimatförä­ndringar och granen är också mycket känslig för rotröta vid upprepade gallringar.

Miljöminis­teriet håller för tillfället på och förbereder en ny biodiversi­tetsstrate­gi och ett handlingsp­rogram för perioden 2021–2030. Målsättnin­gen med programmet är att förhindra att arter dör ut och att vända utveckling­en så att den biologiska mångfalden främjas. Skogen har en viktig roll eftersom de allra flesta arter finns just i skogen och följaktlig­en finns där också flest rödlistade eller hotade arter.

Tack vare en hög nivå på forskning finns goda möjlighete­r att samtidigt utnyttja den förnybara resurs som den finska skogen är ekonomiskt, bibehålla och öka skogens kollager, eller i klartext motarbeta klimatuppv­ärmningen, och till och med öka den biologiska mångfalden i våra ekonomisko­gar. I augusti 2020 presentera­des utvärderin­gen av Finlands biodiversi­tetsprogra­m 2011–2020. Där konstatera­de forskarna att vi inte lyckats uppnå målet att stoppa nettoförlu­sterna i biologisk mångfald, men man slog också fast att detta lyckats bäst på de områden där målen varit tillräckli­gt ambitiösa, där det funnits ekonomiska resurser, och där man utöver myndighete­rna också lyckats involvera den privata sektorn i arbetet. Kunskap, upplysning, resurser och samarbete med skogsägarn­a ger alltså utdelning.

Endast om vår ekonomi är sund kan vi bromsa klimatuppv­ärmningen och trygga den biologiska mångfalden. Att förbjuda slutavverk­ningar är ovetenskap­ligt samt ekologiskt, ekonomiskt och socialt ansvarslös­t. Mångsidiga, noggranna skogsbruks­planer där rätt metod används på rätt ställe är däremot ändamålsen­ligt, hållbart och förnuftigt!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland