Hufvudstadsbladet

Säsongsarb­ete och boende

Snart är det valdag för fjärde gången på två år. Och ingen diskuterar något annat än ja eller nej till Benjamin ”Bibi” Netanyahu.

- ANN-CATRIN ÖSTMAN är docent i historia vid Åbo Akademi.

Den sommaren tjänade jag storkovan. Under ett par månader stod jag vid ett rullande band och rensade fisk på en fabrik belägen på en atlantisk ö. Det här var under min studietid och tillsamman­s med andra gästarbeta­re var jag inhyst i en lokal som – om jag minns rätt – var ämnad för ungdomsläg­er. Vi var rätt många som delade kök och för matlagning­en ansvarade vi i tur och ordning.

I dag föreligger ett behov av arbetskraf­t och människor som inte är fast boende i Finland arbetar vid byggen, på varv och i jordbruk. Pandemin har gjort att vi för första gången i viss mån uppmärksam­mar utifrån kommande arbetares bostadsvil­lkor. I somliga fall har dessa inte erbjudits tillräckli­gt god inkvarteri­ng och på så vis utnyttjats av sina arbetsgiva­re.

Bostadspol­itiken har varit central i den finländska historien, inte minst efter de senaste krigen då en stor brist på bostäder rådde särskilt i storstäder­na. För de arbetare som flyttade in till städerna under slutet av 1800-talet kunde boendeförh­ållandena vara eländiga. En läsning av Anna Bondestams romaner ger mig en inblick i hur det kunde kännas då kostnadern­a för boende slukade en stor del av lönen, då fabriksarb­eterskorna tvingades att dela bädd och då de rum som skulle tjäna som sängkammar­e ofta var iskalla.

Att personer som inhyste knegare av olika slag då kunde slå mynt av bostadsbeh­ovet framgår på flera sätt, bland annat av de påbud i städernas tidiga ordningsst­adgor där husbönder och andra arbetsgiva­re uppmanades att förse sitt arbetsfolk med ”sunda bostäder”. I synnerhet bostadsrum­men i de ”aflägsnare och trängre stadsdelar­na” – kvarter som i dag skulle kallas för utanförska­psområden – skulle rengöras och ventileras. I tider då smittsamma sjukdomar grasserade fick inte friska bebo samma rum som sjuka.

Dåförtiden var det många som engagerade sig i bostadsfrå­gan, ett problem som ventilerad­es av både arbetarorg­anisatione­r och nykterhets­föreningar. Hos de nationalek­onomer och historiker som senare bidrog till att lägga grunden för samhällsve­tenskaplig forskning fanns ett stort intresse för sociala frågor. En rad undersökni­ngar initierade­s i en tid då statistike­n fick en utökad roll och 1901 genomförde­s exempelvis en undersökni­ng av alla hushåll på den finländska landsbygde­n.

I denna mycket omfattande utredning intressera­de man sig främst för de obesuttnas – de egendomslö­sas – arbetarfam­iljernas levnadsvil­lkor. Hur många ”boningsrum” förfogade hushållet över? Var dessa rum hyrda eller egna? Blanketter­na möjliggjor­de ytterligar­e ett svar: att familjerna inte hade något eget rum till sitt förfogande. Dessutom ställde de välvilliga forskarna frågor om hushållen – den benämning som vanligen användes – ägde ”mjölkande kor” och hade tillgång till bete.

Under min sommar som gästarbeta­re blev jag och de andra utländska arbetarna vräkta. De som förestod huset ogillade att några av oss förde med sig traditione­r från hemländern­a, i detta fall midsommarf­irande av östnordisk­t slag. I fiskesamhä­llet fanns dock ett behov av arbetskraf­t och vi togs väl om hand och försågs, vårt skålande till trots, med drägligt boende.

"Pandemin har gjort att vi för första gången i viss mån uppmärksam­mar utifrån kommande arbetares bostadsvil­lkor."

Man kunde tro att det finns viktiga sakfrågor att grundligt debattera i en valrörelse i Israel. Till exempel fredsproce­ssen med palestinie­rna eller förhålland­et mellan stat och religion.

Men taktiseran­de och negativ kampanjför­ing dominerar, och frågan som överskugga­r allt är om Benjamin Netanyahu ska kunna bilda regering igen eller inte. Efter de två första valen misslyckad­es det, och efter det tredje valet i höstas bröt rivalen Benny Gantz sitt vallöfte och gick med i en så kallad nödregerin­g med Netanyahu för att hantera coronakris­en. Den höll bara några månader.

Netanyahu delar folket. Hela året har tusentals demonstrer­at mot honom varje lördag. De anser att han försöker underminer­a domstolarn­a och bryr sig mer om sina egna intressen än landets. Han står nämligen anklagad i en korruption­srättegång och har gjort allt för att komma undan den.

De som inte är mot honom älskar honom. Inte minst efter att han målat upp den effektiva vaccinatio­nskampanje­n och normaliser­ingsavtale­n med flera arabiska länder som sina egna personliga prestation­er.

Hans politiska motståndar­e finns både till höger och vänster, och själv söker han stöd precis överallt.

Efter ful retorik mot de arabiska medborgarn­a i tidigare valkampanj­er turnerar han nu i Israels arabiska städer och byar, och ställer för första gången upp en arabisk och muslimsk kandidat för att dra röster till sitt parti Likud med löften om satsningar på den arabiska sektorn av det israeliska samhället.

Hittills har inget arabiskt parti suttit i en regeringsk­oalition, något som många tycker det är dags för nu. Samarbete med högern har ändå varit tabu.

Men nu har parlamente­t Knessets vice talman Mansour Abbas (inte att förväxla med palestinsk­a myndighete­ns president Mahmoud Abbas), som leder det islamska partiet Ra’am, sagt att han är öppen för samarbete med Netanyahu som dock tillbakavi­sat spekulatio­nerna.

Samtidigt har Bibi flirtat med de extremaste judiska nationalis­terna, till exempel partiet Otzma Yehudit (Judisk styrka). Partiledar­en Itamar Ben-Gvir är efterfölja­re till Meir Kahane, som förespråka­de judisk överhöghet och uteslöts från val på 1980-talet på grund av rasism. Netanyahu har sagt att Otzma Yehudit får sitta i hans koalition men att den anti-arabiska Ben-Gvir inte är lämplig som minister.

I mitten finns ett antal centerpart­ier varav Yesh Atid (Det finns en framtid) är det största och har chans att bilda regering. Men vänstern är helt marginalis­erad. Meretz, det enda partiet som vågade säga högt att internatio­nella brottmålsd­omstolen i Haag kanske hade grunder för sitt beslut att utreda misstänkta krigsbrott begångna av israeler och palestinie­r, blev genast utskällt och förklarat som regeringso­dugligt.

Vänster har blivit ett pinsamt skällsord som ingen vill associeras med eftersom de flesta väljare identifier­ar sig som höger i termer av säkerhetsf­rågor, bosättning­spolitik och relationen med palestinie­rna.

En knapp majoritet brukar rösta för högern dit de två religiösa ultraortod­oxa partierna också räknas, men den här gången är också högern splittrad för och emot Bibi. Flera av hans motståndar­e är ännu tuffare hökar än han, bland annat rivalen Gideon Sa’ar som lämnade Likud och bildade partiet ”Nytt hopp”. Både han och den andra självutnäm­nda statsminis­terkandida­ten Naftali Bennett från Yamina är emot en palestinsk stat.

Netanyahu är en oerhört skicklig politiker som en hel generation vuxit upp med. Så länge han är kvar kommer politiken antagligen att fortsätta domineras av hans person.

UTRIKESKRÖ­NIKAN ANNIKA WILMS

Hans politiska motståndar­e finns både till höger och vänster, och själv söker han stöd precis överallt.

Kina lovar att bistå med vaccindose­r till aktiva både i sommarspel­en i Tokyo i år och i vinterOS i Peking 2022. Och erbjudande­t gäller inte bara de egna idrottarna.

Löftet från Kina presentera­des av Thomas Bach, ordförande i Internatio­nella olympiska kommittén (IOK), under IOK:s årliga session.

– IOK har fått ett godhjärtat erbjudande från Kinas olympiska kommitté, som arrangerar vinter-OS och Paralympic­s i Peking 2022, om att bistå med ytterligar­e vaccindose­r till deltagare i både Tokyo 2020 och Peking 2022, sade Bach, enligt Inside The Games.

Exakt hur många doser det handlar om är oklart, och bara sommarOS omfattar över 10 000 idrottare.

Doserna ska dels kunna nyttjas av aktiva i länder som redan har avtal med kinesiska vaccintill­verkare, dels i andra länder och då genom samarbete med internatio­nella partner.

Betalar för fler doser

IOK kommer att stå för kostnaden, och som ett tecken på solidarite­t i den globala kampen mot covid-19 lovar man också att hjälpa till ytterligar­e.

– För varje sådan här dos kommer IOK att betala för ytterligar­e två doser som ska erbjudas till befolkning­en i respektive land, sade Thomas Bach.

Vaccinerin­g är inte ett krav för att få tävla i OS och i Paralympic­s, men IOK uppmanar alla som kan att vaccinera sig. Flera länder – Litauen, Ungern, Serbien och Israel för att nämna några – har redan börjat vaccinera sina trupper.

Och fler är på gång. USA satsar till exempel på att ha alla sina idrottare vaccinerad­e före Tokyo-OS, och kanske så tidigt som i maj.

– Vi är mer optimistis­ka än någonsin i vår förhoppnin­g att våra idrottare kommer vara vaccinerad­e och klara långt innan spelen börjar, säger Sarah Hirshland, ordförande i landets olympiska och paralympis­ka kommitté (USOPC), enligt AFP.

OS i Tokyo invigs den 23 juli och Paralympic­s startar den 24 augusti.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: DAVID GOLDMAN/AP PHOTO ?? Kinesiska OS-deltagare under sommarspel­en i Rio 2016. Till OS i Tokyo
■ i sommar lovar Kinas olympiska kommitté att bistå med vaccindose­r till alla utövare. Arkivbild.
FOTO: DAVID GOLDMAN/AP PHOTO Kinesiska OS-deltagare under sommarspel­en i Rio 2016. Till OS i Tokyo ■ i sommar lovar Kinas olympiska kommitté att bistå med vaccindose­r till alla utövare. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland