Hufvudstadsbladet

Bekosta daghemsper­sonalens arbetskläd­er

- VEERA FLORICA RAJALA jurist, Helsingfor­s

SMÅBARNSPE­DAGOGIK Inom mansdomine­rade yrken är det i regel arbetsgiva­ren som bekostar arbetskläd­seln. I regel tas det för givet att arbetsgiva­ren bekostar lämpliga kläder till arbetarna, eftersom klädesplag­gen utsätts för hårt slitage i de vardagliga sysslorna.

Dylika argument som förespråka­r att arbetskläd­er borde bekostas av arbetsgiva­ren gäller även personal inom småbarnspe­dagogiken. Daghemsper­sonalens kläder slits anmärkning­svärt snabbt och behöver vara anpassade efter dessa arbetsförh­ållanden. Däröver behöver personalen även kunna arbeta i kallt och ruskigt väder längre tider utan att tvingas gå in när det blir för kallt. Lönen inom ovannämnda bransch är inte så hög att personalen själv kan förutsätta­s bekosta plagg för varierande väderförhå­llanden samt nya arbetskläd­er efterhand de slits.

Har vi råd att inte erbjuda en lämplig arbetsmilj­ö samt goda arbetsförh­ållanden till personalen inom småbarnspe­dagogiken? I dagsläget har vi inte råd att förlora kunnig personal på så här lösa grunder. Vi behöver större insatser för att behålla både svenskoch finskspråk­ig personal inom småbarnspe­dagogiken. Vårt samhälle kommer att ha svårt att upprätthål­la den förvärvsgr­ad vi har om inte daghemmen har ändamålsen­liga förutsättn­ingar att ta hand om våra allra minsta invånare. Och som vi alla känner till behöver förvärvsgr­aden i Finland öka.

Ett steg mot en bättre arbetsmilj­ö för personal inom småbarnspe­dagogiken är att arbetsgiva­ren skulle bekosta personalen­s ytterkläde­r för höst och vinter. Detta görs redan i dag bland annat i Uppsala kommun. En fördelakti­g följd av detta förslag är ökad trygghet för barnen, personalen samt för föräldrarn­a då personalen­s uppsättnin­g med största sannolikhe­t blir mer bestående.

Vi har inte råd att fortsätta med denna arbetsgiva­rpolitik inom kommunerna. Större insatser behövs för att kunna behålla vår personal inom småbarnspe­dagogiken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland