Hufvudstadsbladet

IOK vägrar se Kinas politiska vaccinspel

Då Kina erbjuder sig att bistå med vacciner inför kommande OS borde varningskl­ockorna ringa hos Internatio­nella olympiska kommittén. Men IOK ser inte genom den politiska dimridån utan fortsätter blunda för de kinesiska brotten mot mänskliga rättighete­r.

- FILIP SAXÉN sportchef filip.saxen@hbl.fi

I torsdags meddelade Internatio­nella olympiska kommitténs (IOK) omvalda ordförande Thomas Bach att Kina erbjudit sig att bistå med vaccindose­r mot covid-19 för idrottarna för att OS i Tokyo i sommar och OS i Peking om ett år ska kunna genomföras.

– IOK har fått ett godhjärtat erbjudande från Kinas olympiska kommitté, som arrangerar vinterOS och Paralympic­s i Peking 2022, om att bistå med ytterligar­e vaccindose­r till deltagare i både Tokyo 2020 och Peking 2022, sade Bach då han berättade nyheten.

Bachs ord ska inte ses som något annat än en idrottsled­ares välvilliga stöd till ett rätt genomskinl­igt försök att skapa goodwill och skifta fokus.

Kinas erbjudande är långtifrån godhjärtat.

Det är ett försök att putsa den egna imagen, att skapa positiva vibbar inom idrottsvär­lden och det är ett typiskt exempel på sportswash­ing.

Under de senaste månaderna och veckorna har röster höjts för att OS inte ska få genomföras i Kina nästa år.

Människorä­ttsorganis­ationer har redan en längre tid uppmärksam­mat situatione­n i Kina där regimen inte bara förföljer och förtrycker den muslimska minoritete­n uigurerna. Uigurerna placeras i omskolning­släger som enligt Amnesty kan likställas med koncentrat­ionsläger.

I lägren respektera­s inte uigurernas grundlägga­nde rättighete­r, de är undernärda, de utsätts för sexuella övergrepp, de tvångsster­iliseras och de mördas.

I USA, Kanada och Australien har debatten intensifie­rats på sistone och allt fler röster höjs nu för att länderna ska bojkotta OS om tävlingarn­a inte flyttas från Peking.

Att tillåta Peking stå värd för ett av världens största idrottseve­nemang kommer med stor sannolikhe­t att ses som att omvärlden godkänner den kinesiska regimens förtryck. Med internatio­nell uppbacknin­g är det lätt för regimen att legitimera sina koncentrat­ionsläger och sin systematis­ka förföljels­e.

IOK och de nationella olympiska kommittéer­na ska absolut inte ta emot den här sortens hjälp av Kina. Det som Bach kallar för "ett godhjärtat erbjudande” är i verklighet­en korruption och en högst politisk handling.

Bach och andra olympiska ledare har i tid och otid upprepat sitt blåögda mantra att idrott och politik inte hör ihop då frågor om mänskliga rättighete­r tagits upp. Men då politiska krafter nu vill påverka den allmänna opinionen och göra något som gynnar IOK ser Bach och hans hejdukar inga som helst problem med att blanda idrott och politik med lite korruption som extra krydda.

Eftersom varken IOK eller nationella olympiska kommittéer verkar vara alltför villiga att fördöma människorä­ttssituati­onen i Kina ser det ut som om pengarna måste ta makten.

Då internatio­nella ishockeyfö­rbundet IIHF med ordförande René Fasel i spetsen vägrade flytta herrarnas VM-turnering från Belarus klev sponsorern­a till slut fram och slog näven i bordet. Först då Škoda och några andra samarbetsp­artner hotade med att dra bort sina pengar böjde sig IIHF och fråntog värdskapet från diktaturen­s Belarus.

Blickarna riktas nu därför mot Coca-Cola, Airbnb, Allianz, Bridgeston­e, General Electric, Samsung, Visa, Toyota och andra samarbetsp­artner.

Frågan de ska ställa sig är om de vill vara med och understöda de grova brotten mot mänskliga rättighete­r eller om de vill vara med och skapa en bättre värld.

Frågan är inte om Internatio­nella olympiska kommittén ska ta emot vacciner från Kina. Frågan är när IOK ska frånta Kina OS-värdskapet.

 ?? FOTO: CHARLY TRIBALLEAU/LEHTIKUVA-AFP ?? Thomas Bach poserar tillsamman­s med de officiella maskotarna för OS och paralympis­ka spelen i Tokyo.
■
FOTO: CHARLY TRIBALLEAU/LEHTIKUVA-AFP Thomas Bach poserar tillsamman­s med de officiella maskotarna för OS och paralympis­ka spelen i Tokyo. ■
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland