Hufvudstadsbladet

Två bra perioder räckte för HIFK

HIFK går urstarkt i ligan. Mot KooKoo blev det ännu en seger. HIFK dominerade stort i två perioder, i tredje perioden kom KooKoo igen men HIFK vann med 4-1.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@hbl.fi

HIFK inledde utmärkt och pressade ner KooKoo djupt ner i egen zon. 1–0 kom logiskt då oerhört formstarke Ville Leskinen flög fram längs med ena kanten, gled ner bakom målet och serverade Jere Sallinen en delikat fredagsmac­ka med allting på. Pucken upp i krysset och 1–0 till HIFK.

HIFK trummade på i stor stil också efter ledningsmå­let och skapade chans efter chans men Joona Voutilaine­n var på hugget mellan stolparna.

HIFK vann skotten på mål med 15–4 i första perioden vilket ger en alldeles korrekt bild av händelsern­a ute på isen.

Men efter 20 minuter stod det ändå 1-1 då Aleksi Ainali kvitterade efter att Rony Ahonen missat grovt. Ahonen tappade balansen och Ainali kunde spurta förbi på utsidan, in framför mål och pucken upp i krysset bakom Niilo Halonen.

Andra perioden tog vid där den andra tog slut. HIFK dominerade även om KooKoo var lite bättre med i spelet. Rasmus Heljanko rann igenom då gästerna tappade positioner­na i mittzon och satte ett handledssk­ott som inte heller Voutilaine­ns drickflask­a klarade av. Ett praktskott i full fart, upp i nättaket.

Henrik Borgström, allt bättre i HIFK då han blivit varm i kläderna och van med den den större rinken efter åren i Nordamerik­a, gjorde sedan 3–1 med ett riktigt konstmål. Läckra dragningar och Voutilaine­n totalt chanslös då hans försvar lämnat honom ensam igen.

Borgström har som sagt spelat upp sig successivt, precis som hela HIFK som är ett helt annat lag nu än under den ojämna hösten då sjukstugan var proppfull och spelet stundtals i baklås.

Då satt det folk på läktarna men säsongen avslutas utan publik. Hur och när den avslutas återstår att se. Finns en viss risk för att ett visst virus ställer till det riktigt rejält under våren. Vore synd för HIFK i så fall med tanke på hur bra laget är just nu.

I tredje perioden lyckades KooKoo etablera ett visst tryck mot ett hemmalag som blev lite passivt. En puck i stolpen och en i ribban var det närmaste man kom en reducering. Juha Jääskä satte 4-1 med tre sekunder kvar att spela då KooKoo tagit ut målvakten.

HIFK möter SaiPa på bortaplan på lördag.

?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? HIFK:s form är superb för tillfället.