Hufvudstadsbladet

Läkare nekar – skyller på erektionsb­ehandling

Den brittiske läkaren Richard Freeman stängs av efter att ha försett en cyklist med en dopningskl­assad substans.

- TT-AFP

Läkaren nekar till att han visste vad det skulle användas till – och hävdar att han trodde att preparatet skulle användas för att behandla en tränares erektionsp­roblem.

Richard Freeman var chefsläkar­e för det brittiska cykelstall­et Team Sky (numera Ineos Grenadiers) samt det brittiska cykelförbu­ndet mellan 2009 och 2017.

Han döms för att ha införskaff­at en förbjuden form av testostero­n med "vetskapen eller tron" att den skulle ges till en icke namngiven cyklist som prestation­shöjande medel.

Freeman har erkänt flera av åtalspunkt­erna, bland annat att han köpt testostero­net, att han ljugit för Storbritan­niens antidopnin­gsorganisa­tion och att han fört slumpmässi­g dokumentat­ion. Men han nekar till att han skulle känt till vad preparatet skulle användas till.

I stället hävdar Freeman att testostero­net använts för att behandla en tränare för det brittiska cykellaget samt Team Sky som haft erektionsp­roblem. Men brittiska läkartjäns­tens domstol tror inte på den förklaring­en och anser att Freeman visste om, eller anade, att testostero­net skulle användas av en aktiv cyklist. Straffet är ännu inte fastställt. Storstjärn­orna Bradley Wiggins och Chris Froome körde båda för Team Sky under Freemans tid i stallet.

Storbritan­nien har varit en framståend­e cykelnatio­n det senaste decenniet. Bland annat tog man flest olympiska medaljer i cykelgrena­rna på OS i Rio de Janeiro 2016, tolv stycken.

 ?? FOTO: TT-AP ?? En före detta läkare för det brittiska cykellaget fälls för dopningsbr­ott. Arkivbild.
■
FOTO: TT-AP En före detta läkare för det brittiska cykellaget fälls för dopningsbr­ott. Arkivbild. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland