Hufvudstadsbladet

Svårnavige­rad virtuell mässa – men många köper båt i år

Båtmässan brukar signalera vårens ankomst, med hopp om värme och öppet vatten. I år arrangerad­es den endast virtuellt. Årets mässa får kritik för ett rörigt upplägg och bristande marknadsfö­ring. Men flera utställare ifrågasätt­er också den fysiska mässans

- LEIF ROSAS nyheter@hbl.fi

Norra Europas största båtmässa intressera­r normalt cirka 350 utställare. I år ville 150 företag vara med och pröva digitalt. En del utställare saknade den fysiska mässan, medan andra redan ser möjlighete­r med att lägga ut sina nät på nätet. De flesta talar för en båtmässa i hybridform.

Marino är Finlands äldsta båttillver­kare och har varit med på båtmässan under alla de 50 år som mässan har arrangerat­s. Produktion­schefen Jan Fagerström kommer att minnas Vene 21 Båt som en av de mer speciella. En annan minnesvärd båtmässa ordnades i början av 1960-talet. Den gången var vaktmästar­na tvungna att mota ut kunder som efter stängnings­dags fortfarand­e stod i kö för att få köpa den nya Marino Sport.

Nu förberedde sig Marino på en digital kö med en uppdaterad webbplats med modellkonf­igurator och med en utställnin­g i sina egna säljlokale­r. Hur många som digitalt hittat Marino under båtmässan är enligt Fagerström omöjligt att veta. Till utställnin­gen tog sig några tiotal.

– Det är en stor skillnad jämfört med de 70 000 som besöker den fysiska mässan. Men cirka 90 procent av dem som tog sig ut till oss slutförde ändå ett köp, konstatera­r Fagerström.

Svårt hitta till digitala mässan

Det var svårt för kunden att hitta till den digitala mässan, säger Fagerström, som inte var helt nöjd med arrangeman­get. Det hade behövts mer tid för att åstadkomma en riktig virtuell mässa.

– Upplägget var rörigt och marknadsfö­ringen av mässan var under all kritik. Nu låg hela ansvaret på kunden och hens aktivitet. Bland annat behövde kunden i förväg veta vem som tillverkar exempelvis roddbåtar. Nu listades bara tillverkar­na och kunderna dirigerade­s efter en kort presentati­on vidare till tillverkar­nas egna hemsidor. En utvecklad sökmaskin hade varit nödvändig, konstatera­r Fagerström.

Marinos försäljnin­g har i år gått enligt samma mönster som under tidigare vintrar. Omöjligt att säga är det däremot varifrån årets kunder har kommit. Mässans webbplats har gett trafik till Marino, men hur mycket som genererats via den digitala mässan går enligt Fagerström inte att mäta.

– Båttillver­karna har traditione­llt sett sig vara tvungna att synas på den alltför dyra fysiska mässsan som helt och hållet är ett marknadsfö­ringsevene­mang. Mässorna har aldrig betalat sig direkt, säger Fagerström. Ändå är det säkert också det ställe där man även framöver bäst träffar kunder och där besökaren får alla upplevelse­r på ett och samma ställe.

En hybridmäss­a med 25 procent digitalt innehåll tror Fagerström är ett bra alternativ i framtiden.

– Den digitala världen är ett fint tillägg, men den kan inte ersätta en personlig kontakt.

Hybridvers­ion framtidens melodi

Bella-Veneet är en av de stora utställarn­a med över tusen kvadratmet­er utställnin­gsyta på varje fysisk mässsa. Företaget tillverkar båtar av märkena Bella, Aquador, Flipper och Falcon och ägs sedan 2018 av Nimbus. I år styrdes kunderna till webbsidorn­a och till återförsäl­jarnas egna utställnin­gar som pågick samtidigt. Den som ville kunde också förhandsbe­ställa efter stängnings­dags för att undvika onödiga kontakter.

Janne Mäkelä ansvarar för försäljnin­g och marknadsfö­ring i Finland och Estland.

– Kunderna kom faktiskt till oss och vi fick in en skaplig mängd beställnin­gar också.

– Vi har haft ökad försäljnin­g ända sedan i januari, så det är omöjligt att säga vad som hänför sig till den digitala mässan. Klart är ändå att de traditione­lla försäljnin­gssvackorn­a har uteblivit den här vintern, säger Mäkelä som nu säljer för leverans till hösten.

Han tror inte på en återvändo till mässan i sin gamla form på grund av de höga kostnadern­a.

– Om man kan flytta över en del av utställnin­gen och kostnadern­a digitalt är detta enbart en positiv sak. Den digitala sidan är ett bra tillägg och en försäljnin­gskanal bland alla andra. Nu är efterfråga­n mycket stark, men i framtiden kan vi behöva alla kanaler, tror Mäkelä.

Han pekar också på bristerna i årets digitala mässa.

– Det är tydligt att arrangörer­na saknade erfarenhet av att ordna mässan på det här sättet. Vi hade velat fokusera mera på att marknadsfö­ra alla våra fyra varumärken i stället för Bella-Veneet, säger Mäkelä som menar att sökfunktio­nerna var otillräckl­iga.

Kunderna var tvungna att veta vad de var ute efter. Men på det stora hela tycker Mäkelä ändå att riktningen nu är den rätta.

– Många smälter ännu detta, men hybridvers­ionen verkar vara alternativ nummer ett för flera i framtiden, tror Mäkelä.

Inga impulsköp

Om båttillver­karna ser ut att ha orderböcke­rna

■ och händerna fulla ser läget efter virtualmäs­san litet annorlunda ut bland de företag som säljer båtutrustn­ing.

Familjeför­etaget Marinea är en av de etablerade försäljarn­a av båtelektro­nik och brukar locka stora folkmassor till montern på mässan.

– Den fysiska mässan har traditione­llt varit stället där folk samlas. Kundkontak­terna har burit frukt långt in på våren. Tidpunkten har gett ett lyft under den för övrigt lugna vinterperi­oden, säger Anne-Mari Similä, butikschef på familjeför­etaget Marinea.

I år har det varit lugnare än normala år. Hon säger att det kan tyda på att kunderna inte hittat in i den virtuella världen.

– Hur många som den digitala mässan nådde för vår del är omöjligt att säga eftersom vi inte fått några data från arrangörsh­åll. Säkerligen har i alla fall impulsköpe­n uteblivit den här gången. För vår del ser vi därför inte många fördelar med att ha en del av mässan digitalt utan vill ha kvar den fysiska mässan där man når de stora massorna, säger Similä.

Levde inte upp till förväntnin­garna

Familjeför­etaget Marnela som säljer utrustning har deltagit i så gott som alla båtmässor i 44 års tid. I år såg allting annorlunda ut.

– Den digitala mässan blev långt ifrån vad vi hade väntat oss, säger Pete Karto, ägare och vd. Den sparkades i gång alltför fort och borde ha haft fler funktioner som chatt och virtuella produktpre­sentatione­r. Det står i alla fall klart att kunderna inte nådde oss denna gång. Försäljnin­gen dök med 70 procent jämfört med samma tidpunkt tidigare år. Men fastän försäljnin­gen minskade, sparade vi in massor på kostnadssi­dan också.

Besparinge­n beror på att den fysiska mässan är en storsatsni­ng som

inte alltid betalar sig. Ändå finns behovet av att vara på plats, om inte annat så på grund av att traditione­n påbjuder.

– Och för att kunder som har spenderbyx­orna på vill pröva skor och kläder och tumma på utrustning. Hårdvara kan däremot köpas på nätet, säger Karto och tillägger att man nu upplever en båtboom, vilket mycket väl kan betyda att man under våren lyckas kompensera för de svaga säljsiffro­rna under vintern.

Kunden finns på nätet året om

Flera utställare ifrågasätt­er den fysiska mässans överlevnad­schanser, främst för att den är så gränslöst dyr.

– Tiden har också i någon mån kört förbi det gamla mässkoncep­tet. Vi tävlar alla om konsumente­ns tid. En mässa är inte längre nödvändigt­vis den mest lönsamma kanalen. Om en del av innehållet ska bli digitalt, kan vi också lika gärna producera det helt i egen regi också utan en mässarrang­örs hjälp och nå kunden året runt.

Jarkko Pajusalo är vd för Båtbransch­ens Centralför­bund Finnboat och uppdragsgi­vare för Båtmässan. Han är i stort sett nöjd med att man över huvud taget lyckats ordna en digital mässa under dessa förhålland­en.

– Naturligtv­is är det inte detsamma som en riktig mässa dit man kommer för att trivas och träffa människor. Den upplevelse­n kan inte direkt kopieras in på nätet. Vi nådde ändå upp till 52 000 besökare online med en mycket låg bounce rate, alltså besökare som inte stannar kvar. Så vi lyckades i alla fall skapa intresse för båtbransch­en under den för övrigt lugna februarimå­naden. Man kan inte heller lämna båtfolket hängande till våren, säsongen är alltför kort för det. Nu kunde vi i alla fall uppmärksam­ma kunden på något sätt och det är det allra viktigaste, tycker Pajusalo.

Nytt koncept kräver mer

Jarkko Pajusalo förstår de försäljare som fokuserar på båttillbeh­ör.

– Folk köper inte allt på nätet ännu. Det är också svårt att med en gång uppnå försäljnin­gssiffror som kan konkurrera med 70 000 besökares köpkraft. Flera utställare som är profession­ella mässförsäl­jare har kanske inte automatisk­t samma kunnande när det gäller nätet. Nu krävdes det större insatser av utställarn­a också.

– Vi vet att version 1.0 var långt ifrån färdig, men vi tar med oss av denna erfarenhet till nästa mässa som säkert kommer att innehålla flera digitala inslag. I vilken utsträckni­ng och form det blir är för tidigt att säga i det här skedet. Ordet hybrid odlas nu flitigt överallt. Huvudsaken är att mässan utvecklas och blir mer mångsidig. Vi håller naturligtv­is också koll på vilka lösningar man tar till utomlands. Bland annat Båtappen som Allt för sjön lanserar den 30 mars och den franska lösningen med avatarer i Virtual Nautic Boat Show verkar intressant­a.

Jarkko Pajusalo anser att ryktena om båtmässans död är kraftigt överdrivna.

– Att besökarant­alet på båtmässan steg med 9 procent i fjol tyder på en stor dragningsk­raft. Mässan är så mycket mer än en enskild webbbutik eller ett nätevenema­ng. Mässans styrka ligger i utveckling­sarbetet som kontinuerl­igt görs tillsamman­s med företagen i branschen.

❞ Vi vet att version 1.0 var långt ifrån färdig, men vi tar med oss av denna erfarenhet till nästa mässa som säkert kommer att innehålla flera digitala inslag. I vilken utsträckni­ng och form det blir är för tidigt att säga i det här skedet. Ordet hybrid odlas nu flitigt överallt. Huvudsaken är att mässan utvecklas och blir mer mångsidig.

Jarkko Pajusalo vd för Båtbransch­ens Centralför­bund Finnboat

 ?? FOTO: MARINO ?? – Hur många som digitalt hittade Marino under båtmässan är omöjligt att veta. Till Marinos egen utställnin­gshall i Söderkulla tog sig några tiotal, säger Jan Fagerström (t.h), produktion­schef på Marino, som sålde sju båtar under den virtuella båtmässan. Till vänster på bilden Otso och Marianne.
FOTO: MARINO – Hur många som digitalt hittade Marino under båtmässan är omöjligt att veta. Till Marinos egen utställnin­gshall i Söderkulla tog sig några tiotal, säger Jan Fagerström (t.h), produktion­schef på Marino, som sålde sju båtar under den virtuella båtmässan. Till vänster på bilden Otso och Marianne.
 ??  ??
 ?? FOTO: HEIDI KOIVUNEN
FOTO: HEIDI KOIVUNEN ?? ■ En båtmotors innanmäte går säkert att visualiser­a i 3D också på nätet. Försäljare­n kan man också nå samtidigt över en chatfunkti­on. Möjlighete­rna för en fungerande hybridmäss­a är många.
FOTO: HEIDI KOIVUNEN FOTO: HEIDI KOIVUNEN ■ En båtmotors innanmäte går säkert att visualiser­a i 3D också på nätet. Försäljare­n kan man också nå samtidigt över en chatfunkti­on. Möjlighete­rna för en fungerande hybridmäss­a är många.
 ?? . FOTO: HEIDI KOIVUNEN ?? ■ Upplevelse­n att få tumma på produktern­a är svår att flytta över på nätet. Det har också Marinea, som är en av de stora elektronik­säljarna på båtmässan, fått erfara. Bild från fjolårets mässa.
. FOTO: HEIDI KOIVUNEN ■ Upplevelse­n att få tumma på produktern­a är svår att flytta över på nätet. Det har också Marinea, som är en av de stora elektronik­säljarna på båtmässan, fått erfara. Bild från fjolårets mässa.
 ??  ?? ■ Om man kan flytta över en del av utställnin­gen och kostnadern­a digitalt är detta enbart en positiv sak, säger Janne Mäkelä på Bella-Veneet. Bilden är från företagets monter på båtmässan 2020.
■ Om man kan flytta över en del av utställnin­gen och kostnadern­a digitalt är detta enbart en positiv sak, säger Janne Mäkelä på Bella-Veneet. Bilden är från företagets monter på båtmässan 2020.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland