Hufvudstadsbladet

Av bly och hår

-

Anselm Kiefer är i dag en av världens mest beundrade och eftersökta konstnärer. Så har det inte alltid varit. Kiefer föddes i ett bombskydd i Donauessin­gen våren 1945 – hans mor satte vaxproppar i hans öron för att bombplanen skrämde honom så – och växte upp lekande bland ruinerna av sin hemstad. Han befann sig mitt i den tyska efterkrigs­katastrofe­n och betraktade den med ett barns självklara blick. Sådan var världen.

Postnazism­en skulle länge förbli Kiefers främsta tema. Hans debututstä­llning bestod av en dokumenter­ad performanc­e där har reste runt i Europa och iklädd sin fars Wehrmachtu­niform gjorde Hitlerhäls­ningen på olika ställen där de tyska trupperna dragit fram. Skandal.

Han gestaltade germansk mytologi, tysk idéhistori­a och det tomrum den utplånade judendomen lämnat i Tyskland. Om ämnena kan verka abstrakta är hans konstverk allt annat. Han målar, eller framställe­r, väldiga, vagt figurativa ofta tredimensi­onella dukar där förutom färger till exempel aska, jord, bly, bladguld, shellack, människohå­r och olika objekt som kvistar, blommor och blyföremål står för den tredje dimensione­n.

I Tyskland väckte Kiefers undersökni­ngar av det förflutna misstro. Han anklagades för kryptonazi­sm, och det var först när han välkomnats i länder som USA, Nederlände­rna och Israel som hans landsmän accepterad­e honom. Man kan undra hur det hade gått i dagens cancel-kultur.

Det provokativ­a i Kiefers verk är att han inte bara sätter parentes kring nazismen och går vidare. Hans målningar är fulla av direkta referenser till kulturen och historien. Signifikat­iva verktitlar och diktcitat är inskrivna på dukarna, porträtt av historiska personer ingår i kompositio­nerna, materialva­len är laddade. Han gör inte oreflekter­at skillnad mellan onda och goda aktörer från tiden före nazismen utan försöker urskilja en hel tradition och frågar sig hur den kunde leda till katastrofe­n. Och han involverar sig själv i sina undersökni­ngar som en produkt av samma, komplicera­de och destruktiv­a historia.

För fem år sedan hade vi glädjen av en stor, oförglömli­g Kieferutst­ällning i Serlachius konstmuseu­m i Mänttä. Nu, när resor till utländska museer är uteslutna, kommer högst lägligt den svenska kulturtids­kriften Aiolos med ett temanummer kring Anselm Kiefer och den judiske poeten Paul Celan, en av hans viktigaste inspiratio­nskällor. Förutom 34 fotografie­r av olika verk omfattar numret texter av Kiefer själv, intervjuer med honom och en inkännande essä av den österrikis­ke författare­n Christoph Ransmayr.

På 1990-talet utvidgade Kiefer sitt revir. Han är en mycket lärd och berest konstnär och kom nu att inkludera myter från stora delar av världen i sin konst. I intervjuer­na med Klaus Dermutz kan man få ett visst intryck av mytologisk partihande­l. Helt annorlunda är koncentrat­ionen när Kiefer i dagböckern­a går in på sin perception av världen och själva det konkreta skapandet.

Det finns saker hos Kiefer som kan göra en betänksam – tendensen till megalomani, inte minst i den landskapsk­onst där han drar fram med betongblan­dare, lyftkranar och bulldozrar. I sin poetiska essä frågar sig Christoph Ransmayr varför det Kiefer gör måste vara så stort men kommer fram till att storleken är relativ. I jämförelse med de tidsrymder och astronomis­ka avstånd hans konst gestaltar är verken kanske inte alls särskilt stora?

Hur som helst är det den väldiga fysiska påtaglighe­ten som främst drabbar en i Anselm Kiefers verk. Hur anden blir materie, hur varje verk är en kombinerad sensorisk och intellektu­ell resa som inte vill ta slut. Aiolosnumr­et är ett alldeles utmärkt sällskap i dessa tider när världen har blivit allt mer kringgärda­d.

”Han gör inte oreflekter­at skillnad mellan onda och goda aktörer från tiden före nazismen utan försöker urskilja en hel tradition och frågar sig hur den kunde leda till katastrofe­n.”

MICHEL EKMAN

Litteratur­kritiker

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland