Hufvudstadsbladet

Insyn i dirigenten­s internatio­nella vardag

Den första biografin om dirigenten Hannu Lintu förmedlar framför allt en bild av en analytisk yrkesmänni­ska, även om den emellan kantrar över i resedagbok. Stunder av osäkerhet och misslyckan­den är också viktiga ingrediens­er.

- TOVE DJUPSJÖBAC­KA tove.djupsjobac­ka@hbl.fi

Efter att som chefsdirig­ent för Radions symfoniork­ester ha blivit bekant för stora delar av finska folket tar Hannu Lintu snart över som chefsdirig­ent vid Nationalop­eran. Det känns som en bra tidpunkt att läsa en bok om hans arbetsliv, så länge det ännu domineras av symfoniork­esterforma­tet.

Den som följt med RSO:s program känner till Hannu Lintus sakkunskap och träffsäkra förmåga att verbaliser­a – till exempel i den fina serien om Sibelius symfonier som fortfarand­e finns att se via Yle Arenan. I den första biografin om Lintu glänser han givetvis i karakteris­eringarna av musik, speciellt av husguden Mahler och de finländska moderniste­rna, till exempel Väinö Raitio.

Något som fastnar starkt på näthinnan är de verk som förses med bilder av osäkerhet, de öppnar upp dirigenten­s vardag mycket mer än om man föreställe­r sig hen som oövervinnl­ig. Lintu har svårt att få grepp om tredje satsen i Rachmanino­vs Klockorna och han jämför de tekniska svårighete­rna i att dirigera Sibelius med att köra bil i svår väderlek. Hur man behärskar musikens storform, dess arkitektur, är en stor dirigentut­maning och Lintu verbaliser­ar det sällsynt bra.

Världen runt

Resorna är en väsentlig del av Hannu Lintus vardag (före coronan) och biografins författare Pekka Hako iakttar Lintu i aktion i Berlin, Detroit, Tokyo och så vidare. Livet som resande musiker innebär ständigt nya salar, nya loger, nya hotell – "I vilken stad är vi nu igen?" undrar han på Detroits flygplats. Andelen lätt banala resedagbok­santecknin­gar av Hako blir ändå väl hög, de fungerar snarast som transports­träckor mellan Lintus träffsäkra analyser. Ibland lyckas författare­n komprimera väsentlig bakgrund i ett nötskal, till exempel Detroits historia, men ofta kväver jag en lätt gäspning då han berättar om var man äter middag och vem som satt i logen.

Att bleckblåsa­re i tyska orkestrar låter annorlunda än i amerikansk­a må vara ett faktum men annars är karakteris­eringar av människor från olika länder minbeströd­d mark och jag blir lätt irriterad på generalise­ringar som att det kanske "är svårt att i europeiska musiker inplantera den puls som finns i varenda amerikansk kantor".

Processen får synlighet

För publiken är dirigenten synlig snarast vid konsertern­a, men arbetet omfattar oerhört mycket mer. Pekka Hako refererar vardagen i detalj – hur dirigenten tilltalar orkestern, hur han repeterar. Själv fascineras jag mest av förändring­arna under repetition­sprocessen­s lopp: hur en viss orkester låter första dagen jämfört med sista, men också vad det lönar sig att fila på och vad man bara får acceptera.

Konflikter måste lösas och Lintu tycks stå ut med att vara illa omtyckt ibland. Då han i början av sin karriär ber första violinsekt­ionen i en tysk orkester spela ett svårt avsnitt separat meddelar konsertmäs­taren med blixtrande ögon att de i så fall kommer att hata honom. "Ni hatar mig hur som helst", konstatera­r Lintu, tutar och kör.

Ett ensamt barn

Biografin tecknar ett klart porträtt av Hannu Lintus arbetsliv, men vem är han själv egentligen? En person som sällan skrattar men ändå har humor, som har rykte om sig att vara stingslig och envis. "Ett lamm i vargakläde­r", sammanfatt­ar biografins författare sin huvudperso­n.

Vad gäller det personliga beskriver Hako hur Hannu Lintu sällan ser folk rakt i ögonen och jag läser med intresse om hans allvarliga synproblem (synen hann räddas i en operation). Maken Pekka Mattila nämns frekvent, men först i slutet av boken diskuteras Lintus sexuella läggning på ett djupare plan. Trots sårande detaljer som läraren Jorma Panulas slängar om att homosexuel­la inte kan bli dirigenter eller att frågan varit svår att tackla för vissa kristna orkestermu­siker präglas Lintus uttalanden här närmast av ett stoiskt lugn. Han är ingen uttalad aktivist men medveten om att hans öppenhet i frågan kan vara viktig för många.

I fråga om Hannu Lintus familjebak­grund och uppväxt i Raumo tecknar boken en bild av ett ensamt barn på ständiga upptäcktsf­ärder i biblioteke­t, där han också får kontakt med operakonst­en, hans stora kärlek, som får honom att fatta intresse för dirigentyr­ket. Som vuxen säger Lintu rent ut att han inte känt sina föräldrar. Ändå blir boken som mest känsloladd­ad då han berättar om moderns sjukdomsan­fall.

Diskussion­er ofullborda­de

Vad gäller det förflutna medger Hannu Lintu öppet att hans första uppdrag som chefsdirig­ent i Åbo inte var en lyckad tid. Sådana passager känns viktiga – en dirigentka­rriär beskrivs ofta som en framgångss­aga, men alltid går saker inte som man hoppas och vill. En dirigent behöver folk att diskutera med och jag noterar Lintus varma ton i fråga om gästprofes­suren vid SibeliusAk­ademin, hur han där fungerar som ett slags mentor.

Flera diskussion­er snuddar boken också vid men bryr sig inte om att utveckla vidare, det gäller ofta brännande samhällsfr­ågor som kvinnliga dirigenter, resors klimatpåve­rkan eller kultur och pengar. Även personliga trådar blir lite hängande i luften, jag undrar till exempel hur det gick med Lintus biinstrume­nt cellon och hur hans bakgrund i Raumo gosskör påverkat honom på djupet. Ibland kan kören vara ett nödvändigt ont för en orkesterdi­rigent men så är inte fallet här. Rätt festlig är ändå anekdoten om hur Lintu ensam vid ratten brukar sjunga igenom alla stämmor i Bachs Jesu meine Freude, sångaren i honom gör sig alltså stundvis påmind.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? En person som sällan skrattar men ändå har humor, beskriver Pekka Hako dirigenten Hannu Lintu som i sin biografi.
FOTO: CATA PORTIN En person som sällan skrattar men ändå har humor, beskriver Pekka Hako dirigenten Hannu Lintu som i sin biografi.
 ??  ?? SAKPROSA
Pekka Hako
Linnunrada­lla – kapellimes­tari Hannu Linnun matkassa (Bazar Kustannus)
SAKPROSA Pekka Hako Linnunrada­lla – kapellimes­tari Hannu Linnun matkassa (Bazar Kustannus)
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland