Hufvudstadsbladet

Kom ihåg att vila

Med bara några dagar kvar till vårens examensskr­ivningar träffar vi abiturient­erna Gabriela Möller och Leonard Wiksten på nytt, denna gång för att prata om hur man hittar avkoppling och lugn när stressen hopar sig.

- ANNA MARKELIN

Både Gabriela Möller och Leonard Wiksten tycks ha en ganska lugn och mogen inställnin­g till examen – vi konstatera­r att det kanske är värre för föräldrarn­a …

– Visst känns det lite stressigt men det är mer för hela situatione­n med pandemin, att läsa utomlands och inte veta hur den närmaste framtiden ter sig, funderar Möller från studentboe­ndet i Mostar.

– Det som är mest stressande nu är hur snabbt tiden går, jag tycker att det var helt nyss som jag hade två månader kvar att plugga på, konstatera­r Wiksten lite uppgivet.

När man står inför viktiga händelser och prestation­er kan det vara bra att ha metoder för att kunna slappna av och återhämta sig. Sömnen är naturligtv­is viktig för att man ska orka, men det vi kanske inte tänker på är att återhämtni­ng och vila för hjärnan också sker under den vakna tiden. Variation under dagen, med lugna stunder, frisk luft och promenader ger viktig och välbehövli­g vila för hjärnan och kan också ta bort lite av stressen man kan uppleva om sömnen inte vill infinna sig på kvällen.

Det blir allt mer populärt att meditera. Om man är nybörjare kan man ta hjälp av meditation­sappar som man kan ladda ner på telefonen, men i grunden handlar det om att skapa en lugn stund där man släpper tankarna och fokuserar på andetaget och på känslan i kroppen.

En kort tupplur kan också hjälpa för att återställa systemet, Wiksten berättar att han ofta tog en kort vilopaus efter skolan innan läxläsning­ar och studier och på så vis fick kroppen lite välbehövli­gt lugn. Man ska bara inte sova för länge, max 15-20 minuter, annars är risken att man vaknar upp mosig och trött.

– När jag börjar känna mig stressad försöker jag bryta det genom att göra något helt annat – lyssna på musik, läsa eller hänga på Youtube och Tiktok en stund. Då släpper tankarna på skolan och man får en paus, berättar Gabriela Möller men konstatera­r samtidigt att det nog är ganska stressande i sig att vara på telefonen i tid och otid.

– Jag försöker distansera mig från situatione­n rent fysiskt, säger Wiksten. Jag går ut och går, byter studiemilj­ö om jag kan, chattar med kompisar eller spelar lite och sen känns det okej att börja på nytt.

Hur känner ni det inför framtiden? – Jag vill ju göra något som betyder något, göra avtryck kanske man kan säga, och det känns ganska osäkert nu vilka möjlighete­r som finns att nå dit. Det löser sig säkert men visst är det lite pressande, säger Gabriela Möller.

– Ja, frågan är var man hamnar sen efter militärtjä­nstgöringe­n, om man lyckas komma in på den utbildning man vill, funderar Leonard Wiksten. Men det ordnar sig, fokus på skrivninga­rna nu bara.

 ?? DOLGACHOV/MOSTPHOTOS
FOTO: LEV ?? Att meditera behöver inte vara så märkligt och man ta stöd av meditation­sappar för att komma i gång.
DOLGACHOV/MOSTPHOTOS FOTO: LEV Att meditera behöver inte vara så märkligt och man ta stöd av meditation­sappar för att komma i gång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland