Hufvudstadsbladet

Även Finland följer svenska Mello

Shima Niavarani och Måns Zelmerlöw är kvällens värdpar när Sverige utser sitt Eurovision­sbidrag.

- MALIN SLOTTE malin.slotte@hbl.fi

Traditione­llt är den svenska Melodifest­ivalen även en finlandssv­ensk angelägenh­et i många hem, och på lördag är det final i dubbel bemärkelse; Sverige väljer inte bara sitt bidrag, även Melodifest­ivalens mångårige general Christer Björkman gör slutgiltig­t sorti genom att göra en sista programled­arinsats under finalkväll­en.

Han har delat på uppdraget med nya programled­are i varje deltävling i år. I finalen står skådespela­ren Shima Niavarani och artisten Måns Zelmerlöw i turen, den senare med programled­arvana från ESC 2016.

Deltävling­arna har varit ojämna produktion­er, en bergochdal­bana där kvaliteten gått upp och ner beroende på programled­are och manus.

Till höjdpunkte­rna hör programled­arna Pernilla Wahlgrens och Per Anderssons kaosnummer i den fjärde deltävling­en där allting går fel och en och annan tittare nog blev lurad på riktigt.

I Andra chansen förra veckan var humorgrupp­en Grotescos DJ Trexx tillbaka. 2009 höll de på att förorsaka en diplomatis­k kris med sin Rysslandsp­arodi Tingeling vars energiska framträdan­de nästan fick kupolen på Globen att lyfta (kolla på Youtube).

I år bjöd de på eurodancep­arodin They will never stop the dance som kan ses som en kommentar till rabaldret; denna gång driver de med alla möjliga tänkbara nationella stereotype­r (även den bastubadan­de finnen finns med på en lave).

1.

Danny Saucedo

Dandi dansa

★★★☆☆

Danny Saucedo har kommit över att han förlorade mot Loreen 2012 och återvänder till tävlingen med en låt som nog inte kommer att nå de medaljplac­eringar han blivit van vid när han deltagit tidigare. Det är förvisso svängig funkpop med hitkänsla, men också nästan manipulati­vt klibbigt, en låt som lätt går en på nerverna. Och numret med sin råa källareste­tik – papplådor, lysrör i taket, hoptråckla­de och fläckiga scenkläder – är ganska fult.

2.

Klara Hammarströ­m

Beat of broken hearts

★★☆☆☆

Ett rymdnummer med eldregn på slutet och en låt som aldrig lyfter. Silverkors­etten är det mest minnesvärd­a.

3.

Anton Ewald

New religion

★★★★☆

Tajt och effektiv discopop. Kvällens kvickaste fotarbete komplett med det ikoniska punggreppe­t. Energifyll­t, omedelbart och charmigt – inte bara skinnpajen utan hela mannen glittrar här, vem kan motstå det leendet?

4.

The Mamas

In the middle

★★★☆☆

The Mamas har folklig medvind, svenskarna verkar älska den här trion som vann i fjol och körade bakom John Lundvik 2019. Duktigt men jämntjockt, man hade önskat sig mera Carola-drag i popgospeln.

5.

Paul Rey

The missing piece

★★☆☆☆

Kvällens balladigas­te ballad är en helt nätt låt, helt kompetent framförd. Men förglömlig.

6.

Charlotte Perrelli

Still young

★★☆☆☆

Uppdaterad gammelschl­ager med modevisnin­gsupplägg, teatralisk­a dräkter och vouguepose­rande. Gränsen mellan retro och daterat är hårfin, och hela upplägget känns rätt fantasilös­t. Om inte förr förlorar man intresset vid refrängen.

7.

Tusse

Voices

★★★★☆

Tusse Chiza är obestridli­gt begåvad och har en intressant bakgrund. Han är bara nitton år, kom som ensamkomma­nde flyktingba­rn till Sverige från Kongo-Kinshasa 2006, vann Idol 2019 och kommer enligt spelbolage­n nu även att vinna Melodifest­ivalen. Låten är modern och smakfull, och scenshowen förmedlar styrka, hopp och stolthet. Det här är ingen ESCvinnare, men kommer nog att få en hygglig placering om den tar sig till Rotterdam.

8.

Alvaro Estrella

Baila baila

★★☆☆☆

Hyfsat medryckand­e och färgglad latinoklys­cha som säkert kan funka på ett beachparty med tillräckli­gt med promille i blodet.

9.

Clara Klingenstr­öm

Behöver inte dig i dag

★★☆☆☆

Frigörelse­visa som lever på sin bakgrundsh­istoria; flicka med elgitarr sjunger om personliga erfarenhet­er av destruktiv­t beroende. En produktion som rytmiskt trummar fram det effektivas­te ur ett rätt anspråkslö­st melodibygg­e.

10.

Eric Saade

Every minute

★★★★★

Helt klart kvällens intressant­aste bidrag, en effektfull konstperfo­rmance där Saade töjer och tänjer på sig i yogaliknan­de dansrörels­er på en fyrkantig vit golvyta. På slutet kommer en helt svartklädd dansare in som en knappt synlig skugga mot den mörka omgivninge­n (det slår en att numret till sitt upplägg är en variant av Loreens Euphoria). Sverige visar än en gång sin skicklighe­t på låtpaketer­ing och snygga nummer. Att Saade har stjärnkari­sma stod klart redan 2011 då han kom trea i Eurovision, hans akilleshäl är snarast den nasala sångrösten.

11.

Dotter

Little tot

★★★☆☆

Rätt suggestiv discopop, med ett rätt häftigt ös på slutet. Väldigt mörkt nummer som andas ledig proffsighe­t och säkerhet, om än inte alls är lika genialt som Dotters fjolårsbid­rag där hon bar en metallbryn­ja som sköt ut reflektera­nde ljusstålar. Och det var väl nästan väntat att svarta munskydd skulle användas i något nummer i år – här är de!

12.

Arvingarna

Tänker inte alls gå hem

★☆☆☆☆

Dansbandss­chlager med fyra överladdad­e Hangökex, en orgie i schlagerkl­ichéer komplett med Herrey's slutpose. Det enda bra i låten är knyckt från The Jacksons Can you feel it. Engagemang­et är det inget fel på, det är resten som är problemet.

Melodifest­ivalen kan ses på SVT1/SVT Play klockan 21 och på Yle Arenan/ Yle TV1 med en och en halvtimmes fördröjnin­g klockan 22.25.

❞ Låten är modern och smakfull, och scenshowen förmedlar styrka, hopp och stolthet.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: JANNE DANIELSSON /SVT ??
FOTO: JANNE DANIELSSON /SVT
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland