Hufvudstadsbladet

84-årig klassiker sätter miljön i första rummet

84-årig klassiker satsar på trendig design, miljövänli­ga val och unga formgivare.

- MIKAEL SJÖVALL/SPT

Årets moderskaps­förpacknin­g har gjorts med ekologiska förtecken. En del av de tyger som har använts i framställn­ingen av babykläder­na är återvunna.

– Till exempel collegeove­rallen, ett par byxor och en body har tillverkat­s av återvunnen bomull och polyester. Nästan alla bomullspla­gg är av ekologiskt odlad bomull, säger planerare Veera Petäjä på Folkpensio­nsanstalte­n, FPA.

I praktiken kommer de återvunna tygerna från restbitar i textilindu­strin.

– Vi måste vara noggranna med kvaliteten på tygerna och veta vad de har för ursprung. De får inte innehålla kemikalier eller tungmetall­er som kan orsaka eksem eller motsvarand­e, säger Petäjä.

Här kan du se lanseringe­n av den nya moderskaps­förpacknin­gen:

Har ni mätt koldioxida­vtrycket på moderskaps­förpacknin­gen? – Nej, men det är på gång. Vi har inlett ett samarbete med Aalto-universite­tet för att utreda frågan. Eftersom det rör sig om 50 produkter så är det inte helt okomplicer­at att mäta produktern­as miljöeffek­ter.

Årets mönster och design på till exempel åkpåsen valdes efter en omröstning. Det vinnande mönstret med djurmotiv på en ljusgrå botten fick 51 procent av rösterna. Klädernas färger är även detta år dämpade, neutrala och jordnära.

– Vi har satsat på melerad beige, turkost, orange och dova gula nyanser, alltså ganska könsneutra­la val. Mönstren återger djur och abstrakta figurer. Inga skrikiga eller klatschiga färger ingår i paletten i år. Kvalitet går före estetik, säger Petäjä.

Unga formgivare

Bäddlådan som produktern­a packas in i pryds i år av mönstret Blåbär med mjölk, designat av Ilona Partanen. Motivet valdes genom en designtävl­ing för unga formgivare.

Utöver en lång rad babykläder och hygienprod­ukter innehåller moderskaps­förpacknin­gen bland annat en badhandduk, pekbok, filt och ett mjukisdjur. Innehållet i förpacknin­gen förnyas varje år utifrån den kundrespon­s som Folkpensio­nsanstalte­n får.

– Moderskaps­förpacknin­gen är fortfarand­e enormt populär. Över 90 procent av alla finländska förstföder­skor vill ha förpacknin­gen. Den ger alla bebisar en jämlik start i livet, oavsett vad familjens sociala status och ekonomiska situation är, säger Petäjä.

Enligt Petäjä är det många familjer som inte kommer att tänka på allt som behövs med en nyfödd bebis i huset.

– En nagelsax som är anpassad för en bebis är en sådan grej som lätt glöms bort, säger hon.

Moderskaps­förpacknin­gen är en social förmån som alla finska familjer har rätt till i samband med babyns födsel. Föräldrarn­a ska ansöka om moderskaps­förpacknin­gen minst två månader innan den beräknade tidpunkten för barnets födelse.

FPA har utlokalise­rat distributi­onen till Suomen kirjastopa­lvelu, som svarar för leveranser­na av alla moderskaps­förpacknin­gar i år. Konkurrens­utsättning­en och upphandlin­gen av produktern­a sköts av FPA. Över 30 000 moderskaps­förpacknin­gar levereras till familjer på olika håll i landet varje år.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ??
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA
 ?? FOTO: VEIKKO SOMERPURO/FPA ?? ■ Bäddlådan som produktern­a packas in i pryds i år av mönstret Blåbär med mjölk, designat av Ilona Partanen. Motivet valdes genom en designtävl­ing för unga formgivare.
FOTO: VEIKKO SOMERPURO/FPA ■ Bäddlådan som produktern­a packas in i pryds i år av mönstret Blåbär med mjölk, designat av Ilona Partanen. Motivet valdes genom en designtävl­ing för unga formgivare.
 ?? FOTO: VEIKKO SOMERPURO/FPA ?? ■ Årets moderskaps­förpacknin­g har gjorts med ekologiska förtecken. En del av de tyger som har använts i framställn­ingen av babykläder­na är återvunna.
FOTO: VEIKKO SOMERPURO/FPA ■ Årets moderskaps­förpacknin­g har gjorts med ekologiska förtecken. En del av de tyger som har använts i framställn­ingen av babykläder­na är återvunna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland