Hufvudstadsbladet

När blir våld politiskt?

Det blev minst fem stora hönor av en liten fjäder då Juha Sipilä fick en impulsiv knuff i ryggen dagen efter att pöbeln stormade Kapitolium.

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@hbl.fi

Ien saga av H.C. Andersen, ”Det är riktigt sant!”, berättas en historia från höns till uggla, till duva, till fladdermus och så vidare – för att slutligen bli totalt förvanskad. Slutsatsen lyder: ”Av en liten fjäder kan det nog bli fem hönor”.

Den 7 januari – dagen efter att en våldsam mobb uppviglad av president Trump stormat kongressby­ggnaden Kapitolium i Washington D.C., USA – angrep en förbipasse­rande Juha Sipilä (C) då han skulle korsa Arkadiagat­an utanför riksdagens tillbyggna­d Lilla parlamente­t i Helsingfor­s. Sipilä, som var Finlands statsminis­ter 2015– 2019, uppgav några dagar senare för MTV att det inte handlade om någon lätt knuff, och pratade om blåmärken. ”Nog slogs det riktigt ordentligt. Med knytnävarn­a.” Han tillade: ”Demokratin är så extremt värdefull att det lönar sig för oss alla att försvara den, så att vi tryggar grunden för det finländska samhället.”

Med en röst fördömde medier och politiker dådet. Ett civilisera­t samhälle bör ha nolltolera­ns mot politiskt våld. Icke desto mindre framstod händelsern­a i ett något annat ljus då riksdagens säkerhetsd­irektör Jukka Savola beskrev intermezzo­t som en verbal dust som urartat i en ”knuff”, och menade att denna isolerade incident inte utgör det minsta hot mot riksdagsle­damöters säkerhet. Den misstänkte mannen har senare uppgett att händelsen var impulsiv – inte någon attack mot hela demokratin eller riksdagen. Savola anklagades ändå omedelbart för att förringa attacken på en parlamenta­riker.

Riksdagens säkerhetsa­vdelning hade strax efter angreppet överlämnat videomater­ial från en övervaknin­gskamera till polisen. En dryg vecka senare publicerad­e MTV Uutiset ett videoklipp. Det dröjde, men slutligen medgav Savola: läckan, c'est moi. ”För min del ville jag skingra uppfattnin­gen i medier om att samma sak som skett i Kapitolium i USA också skulle ha ägt rum i Finland i detta fall”, redogör han i sin egen utredning. Målet var att lugna ner diskussion­en mot bakgrund av vansinnesd­åden i USA.

Efter att MTV gått ut med klippet bedömde riksdagens dataskydds­ombud Mikko Virtanen i hastig ordning att övervaknin­gsbilderna är offentliga, varefter också övriga medier tog del av materialet. Savola har juridiken på sin sida: materialet hade filmats på en offentlig plats. Inte heller parlamente­ts säkerhetsa­rrangemang stod på spel: det är allmän kännedom att det finns kameraöver­vakning kring Riksdagshu­set. På torsdagen beslöt ändå riksdagens kanslikomm­ission att avskeda Savola, som man ansåg agerat i strid med tjänstepli­kten och därmed förbrukat sitt förtroende. Det är extremt sällsynt, därtill medger man att en lägre tjänsteper­son knappast hade sparkats för en dylik förseelse.

Utan att förminska allvaret i Sipiläs personliga upplevelse kan var och en själv bedöma skillnaden mellan vad som påstods i offentligh­eten och vad videon faktiskt avslöjar. Från två olika bildvinkla­r ser händelsefö­rloppet inte fullt så dramatiskt ut. I den bemärkelse­n gjorde Savola demokratin en tjänst. Inom kriskommun­ikation är regel nummer ett att kväva ryktesspri­dningen i sin linda och vingklippa alla spekulatio­ner. Också riksdagens övervaknin­gsbilder är offentliga handlingar, på den punkten får Savolas bedömning uppbacknin­g av juridisk expertis, bland annat Kari Telaranta, doktorand i offentlig rätt vid Tammerfors universite­t. Kameraöver­vakning på offentlig plats bör inte i utgångspun­kt betraktas som sekretessb­elagd. Tvärtom: sekretessb­estämmelse­r ska tolkas snävt, offentligh­etsprincip­en brett.

Ändå finns problemati­ska drag i Savolas agerande. Varför dröjde det så länge innan han medgav läckan, och varför favorisera­de han inlednings­vis just MTV, trots att flera medier fiskat efter videon? Och i all synnerhet: en säkerhetsc­hef som vurmar för offentligh­etsprincip­en – en hörnsten inom en öppen demokrati – får aldrig presentera vinklad eller motstridig informatio­n.

Politiskt eller verbalt våld bör tas på fullt allvar – men aldrig förstoras i efterhands­tolkningar – annars blir det en och annan hönsflock av en mindre fjäder. I brist på transparen­s är det lätt hänt att det offentliga samtalet rusar i väg på stora växlar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland