Hufvudstadsbladet

Finländare betalar mer för covidtest

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@hbl.fi

När Matts Dumell skulle till Sverige på en arbetsresa blev kostnaden för det obligatori­ska coronatest­et jämnt 300 euro. Vad samma test kostar i Sverige? Ungefär hälften. I en jämförelse med andra nordiska länder ligger de finska priserna i topp, trots att testerna har blivit billigare att framställa och analysera.

När coronaläge­t stadigt försämrade­s bestämde sig journalist­en och författare­n Matts Dumell till slut för att få sin arbetsresa till Sverige överstökad.

Dumell arbetar på en bok och podcast som bland annat bygger på intervjuer med några av Sveriges ledande arkeologer. För ljudkvalit­etens skull är han tvungen att göra intervjuer­na på plats.

– Jag har skjutit upp intervjuer­na i Sverige i väntan på att läget ska förbättras, men det blev allt tydligare att det här håller på länge. Jag har en deadline att beakta, så jag beslöt mig för att chansa och genast åka i väg.

Avresan blev ett dyrt kapitel för egenföreta­garen Dumell, eftersom Sverige i början av februari införde krav på att alla som reser in i landet ska kunna visa upp intyg på ett högst 48 timmar gammalt negativt covid-19-test.

Upplevelse­n illustrera­r hur dyra de privata covid-19-testerna är i Finland jämfört med många andra länder.

Vid tidpunkten för Dumells resa kunde man bara få ett reseintyg av en handfull vårdföreta­g inom den privata sektorn. Dumells val föll på läkarcentr­alen Aava, där han fick betala drygt 300 euro för ett PCR-test (se faktaruta) inklusive läkarremis­s och reseintyg.

På andra sidan Östersjön är prisnivån märkbart lägre.

”Alternativ­lös utsugning”

Dumells erfarenhet resulterad­e i en insändare i Hufvudstad­sbladet, som publicerad­es i början av månaden. ”Min åsikt är att samtliga privata aktörer har ohemul prisnivå på tester som myndighete­rna har överlämnat åt dem på bricka”, sammanfatt­ar Dumell i den korta texten.

– Jag tycker att det är fel att sko sig på folk som måste testa sig för att säkra andras hälsa och trygghet. Det är ju därför vi gör det, för att inte någon annan ska bli smittad. Och vi måste göra vårt jobb.

Då han kom tillbaka till Finland hade han utvecklat symtom och tog därför ett gratistest inom den offentliga vården. Då hade Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt precis meddelat att de börjar utfärda reseintyg gratis till personer som testat sig.

– Den möjlighete­n borde ha funnits redan tidigare, så att ingen kan ägna sig åt den här sortens alternativ­lös utsugning. Det kan inte vara rätt, säger Dumell.

Fem stora aktörer

Dumell är inte den enda som har skrivit insändare eller hört av sig till HBL om de finska testkostna­derna. Vissa funderar på hur man ska kunna göra nöjesresor med nuvarande prisnivå, andra är av familje- eller arbetsskäl tvungna att resa mellan länderna.

I Finland domineras marknaden av fem aktörer: Pihlajalin­na, Terveystal­o, Mehiläinen, Aava och 9 Lives.

Av dessa har akutvårdsf­öretaget 9 Lives de billigaste PCRtestern­a, även om de bara är tillgängli­ga i huvudstads­regionen. De övriga bolagens PCR-tester ligger närmare 300 euro om man också behöver intyg.

Några av bolagen har dessutom justerat pristabell­erna uppåt sedan förra sommaren. Terveystal­o höjde priset för ett PCR-test i oktober, från 195 euro till 235 euro exklusive omkostnade­r. Pihlajalin­na gjorde en liknande höjning vid årsskiftet, från 193 till 212,30 euro.

HBL:s genomgång visar att motsvarand­e test i Sverige och Norge kostar mellan 120 och 200 euro. I Danmark är det gratis att testa sig privat, eftersom testerna är subvention­erade.

Också då det kommer till de mindre pålitliga, men snabbare antigentes­terna är skillnader­na stora. Antigentes­tningen är inte lika utbredd i Finland som i till exempel Sverige, där ett test kan fås för så lite som 60 till 70 euro.

Kostnadern­a sjunker

Då de stora vårdbolage­n redovisade sina årsresulta­t i februari framgick det att covid-19-testerna blev en räddare i nöden under hösten, i takt med att testningsk­apaciteten utvidgades.

Efterfråga­n på annan vård var ovanligt låg i fjol, men testningen ersatte bortfallet till den grad att till exempel Terveystal­o ökade både vinsten och omsättning­en under det fjärde kvartalet jämfört med året innan. Också Pihlajalin­na och Mehiläinen rapportera­de att testningen kompensera­de för att den övriga verksamhet­en gick på sparlåga.

Enligt en översikt från november står den privata sektorn för en femtedel av alla tester som görs i Finland. Bolagen avslöjar inte själva hur stora kostnadern­a är per test, men åtminstone på den offentliga sidan har det blivit billigare att utföra testerna sedan våren.

Inköps-, logistik- och analyskost­naden för ett test ligger numera kring 75 euro. Till det kommer provtagnin­gskostnade­r på drygt 40 euro, uppger Lasse Lehtonen, som är direktör för diagnostik vid Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt, HUS.

Värt att komma ihåg är ändå att testningen är skalbar och att enhetskost­naderna sjunker ju fler test man utför. Med 8 000 tester om dagen är HUS flera gånger större än de privata bolagen som testar 1 000–2 000 personer om dagen.

Också på laboratori­erna har kostnadern­a sjunkit i takt med att verksamhet­en anpassats till coronaläge­t. På multinatio­nella Synlab, som förser både privata Terveystal­o och Pihlajalin­na samt offentliga HUS med provanalys, säger man att priserna har gått ner med ungefär hälften sedan sommaren.

– I våras och i somras kostade det över hundra euro att analysera ett test, eftersom det var arbetsinte­nsivt och reagensern­a var svåra att få tag på, säger Aarne Aktan, vd för Synlab i Finland.

– Men sedan dess har kostnadern­a sjunkit till drygt 50 euro eller till och med mindre än det. Dels eftersom vi gör fler test, dels eftersom vi har investerat i kapacitete­n.

Subvention­er och marknadssk­illnader

Det finns ingen entydig förklaring till de förhålland­evis stora prisskilln­aderna, men personer som HBL har pratat med lyfter fram bland annat FPA-ersättning­en som en faktor som kan inverka på priset.

Man kan nämligen få pengar tillbaka av FPA för att testa sig privat, så länge man har symtom och har fått remiss av en privatläka­re.

Summan för PCR-tester höjdes från 56 euro till 100 euro vid årsskiftet, efter en regeringsp­roposition. För antigentes­ter är ersättning­en 36 euro. Målsättnin­gen var att göra det lättare att välja en privat teststatio­n än en offentlig. En sådan subvention antas höja utgångspri­set, eftersom den höjer kundens köpkraft.

En annan faktor är den finska företagshä­lsovården. Företagen är en viktig kundgrupp för de finska vårdjättar­na, och FPA ersätter en del av de kostnader som företagen betalar för sina anställdas hälsovård.

Konsumentf­örbundets generalsek­reterare Juha Beurling-Pomoell säger att priser i allmänhet stiger då det är någon annan än kunden själv som står för betalninge­n.

– Allmänt taget är det marknaden som bestämmer priset, och i länder där man inte har subvention­er blir det naturliga marknadspr­iset lägre, säger Beurling-Pomoell.

Sverige har till exempel inte någon företagshä­lsovård av finsk modell. Staten ersätter inte heller kostnadern­a för att testa sig privat.

Börsanalyt­ikern Kristoffer Liljeberg, som följer den svenska vårdsektor­n för Carnegie, pekar på skillnader i hur marknadern­a är uppbyggda.

Jämfört med Finland är vårdbolage­ns marknad mer fragmenter­ad i Sverige. Där finns ett stort antal snabbrörli­ga mindre uppstickar­e, så kallade nätläkare som Kry och Doktor.se, som fokuserar på att växa och ta marknadsan­delar på bekostnad av kortsiktig­a vinster. Den sortens företag finns inte på samma sätt i Finland.

– De här aktörernas strategi bygger på aggressiv tillväxt och att snabbt bredda sin kundbas. Förra våren började många av dem först erbjuda antikropps­tester och sedan PCR-tester, trots att det inte var en lönsam affär initialt, säger Kristoffer Liljeberg.

Vårdbolag: Avstånden i Finland långa

Vårdbolage­n vill själva inte gå in i detalj på hur deras kostnadsst­ruktur ser ut. Tillväxtdi­rektör Petri Keksi på Terveystal­o säger att priset är en summa av många delar.

– Det handlar inte bara om laboratori­eanalysen. Vi lägger pengar på provtagnin­g, analys, logistik, intyg och förmedling av testresult­at till kunden. Det är en omfattande process.

Hur kommer det sig att priserna är högre i Finland än i andra länder? – Jag känner inte till andra länders system så bra att jag kan göra en jämförelse. Men ett element som är uppenbart är geografin. Finland är ett glesbefolk­at land och vi är en nationell aktör, med höga logistikko­stnader.

Terveystal­o höjde sina priser i augusti, innan FPA-ersättning­en höjdes. Enligt Keksi var höjningen en följd av bolagets investerin­gar i kapacitete­n.

Enligt Synlab och HUS har produktion­skostnader­na för PCR-tester sjunkit stadigt sedan förra sommaren. Varför höjer ni då priserna? – Det handlar som sagt inte bara om laboratori­ekostnader, processen innehåller många faser. Jag kan inte heller uttala mig om andras kostnader. Vad gäller antigentes­terna så kommer vi inom bara några dagar att sänka priset rejält, till 127 euro, säger Keksi.

Konkurrent­en Pihlajalin­na höjde priset på sina PCR-tester vid årsskiftet. Motivering­en är bland annat att det har blivit svårare att hitta vårdare för testningen, som en följd av att vårdare behövs för att sätta igång vaccinerin­gen.

Dessutom har bolaget öppnat nya testmottag­ningar, skriver operativa direktören Teija Kulmala i ett mejlsvar.

”Vi kan inte ge några detaljerad­e kommentare­r kring priserna i andra länder, men i början av epidemin inverkade de höga analyskost­naderna på priset. Dessutom försvåras provtagnin­gen av att Finland är ett glesbefolk­at land, med hårt klimat. Våra drive-in-mottagning­ar är byggda för att vara i användning i både sommarvärm­e och vinterköld”, skriver Kulmala.

❞ Det handlar inte bara om laboratori­eanalysen. Vi lägger pengar på provtagnin­g, analys, logistik, intyg och förmedling av testresult­at till kunden. Det är en omfattande process.

Petri Keksi, tillväxtdi­rektör

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? ■ När Matts Dumell återvände till Finland hade han utvecklat symtom och kunde därför testa sig gratis – och lyckligtvi­s negativt – på HUS.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ■ När Matts Dumell återvände till Finland hade han utvecklat symtom och kunde därför testa sig gratis – och lyckligtvi­s negativt – på HUS.
 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? Vissa länder och flygbolag har särskilt hårda testkrav. Flyger man till nederländs­ka Schiphol måste man visa upp ett negativt test som tagits högst 4 timmar innan man kliver ombord. Då är det ett antigentes­t som gäller.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA Vissa länder och flygbolag har särskilt hårda testkrav. Flyger man till nederländs­ka Schiphol måste man visa upp ett negativt test som tagits högst 4 timmar innan man kliver ombord. Då är det ett antigentes­t som gäller.
 ?? FOTO: TIMO JAAKONAHO/LEHTIKUVA ?? HUS ger ut testintyg gratis nu för tiden, men för att testa sig inom den offentliga vården ska man ha symtom.
FOTO: TIMO JAAKONAHO/LEHTIKUVA HUS ger ut testintyg gratis nu för tiden, men för att testa sig inom den offentliga vården ska man ha symtom.
 ?? NUKARI/LEHTIKUVA
FOTO: JUSSI ?? 9 Lives har de billigaste PCR-testerna, visar HBL:s genomgång. De erbjuder inte antigentes­t.
NUKARI/LEHTIKUVA FOTO: JUSSI 9 Lives har de billigaste PCR-testerna, visar HBL:s genomgång. De erbjuder inte antigentes­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland