Hufvudstadsbladet

Så mycket kostar PCR-testet

-

● I Finland är PCR-testerna i regel dyrare än i Norge och Sverige, visar HBL:s granskning av prisläget. I Danmark är testerna gratis för alla, eftersom de subvention­eras av staten.

● Det finns fem stora aktörer på den finska testmarkna­den. Vid Terveystal­o kostar ett PCR-test 235 euro. Ett digitalt reseintyg kostar 40 euro, och ett pappersint­yg 54.

● På Mehiläinen kostar ett PCR-test 249 euro. Till det kommer remisskost­nader på 30 eller 41,90. Ett testintyg på papper kostar 23. Därutöver erbjuder Mehiläinen ett fit-to-fly-intyg för 123 euro, vilket betyder att en läkare tar ställning till om man är frisk nog att flyga utifrån testresult­atet. Fit-tofly-intyg krävs av vissa flygbolag.

● Pihlajalin­nas PCR-test kostar 212,30 euro. Remissen kostar 26 euro och intyget på att man testat negativt 30 euro. Fit-to-fly-intyg kan fås för 44 euro som billigast.

● På läkarcentr­alen Aava kostar ett PCR-test med intyg och remiss 265 euro. Ett reseintyg med läkares underskrif­t kostar 32 euro.

● 9 Lives erbjuder enbart PCR-test. Deras test kostar 194 euro inklusive serviceavg­ifter och remiss, som kan fås på plats. Intyget över att man testat negativt kostar 20 euro.

● HBL gjorde också stickprov bland svenska och norska vårdbolag. Sex svenska bolag togs med i jämförelse­n: Noviral, Vårdkurire­n, Kry, Doclab och Legehuset. Kostnaden för ett PCR-test med reseintyg rör sig mellan 1 250 och 1 999 kronor, alltså ungefär 125 och 200 euro.

● De norska priserna ligger ungefär i nivå med de svenska. HBL jämförde fem bolag: Volvat, Dropin-legene, Medpoint, Dr Dropin och Legevakt Vest. Billigast var Medpoint med ett pris på 950 kronor, dyrast var Volvat med ett PCR-test på 2400 kronor för test och intyg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland