Hufvudstadsbladet

Klarare budskap om vad som gäller utlovas

Nu ska det bli mindre prat om nivåer och strategier och mer klarspråk i coronakomm­unikatione­n. Det lovar statsrådet­s kommunikat­ionsdirekt­ör Päivi Anttikoski, och försäkrar att det inte handlar om att lägga munkavle på tjänstemän­nen.

- JENNY BÄCK jenny.back@hbl.fi

På torsdagskv­ällen trädde förordning­en om att ta i bruk beredskaps­lagens paragraf 106 till vissa delar i kraft, men redan under dagen hade paragrafen hunnit orsaka det första missförstå­ndet.

En tjänsteman vid Säkerhets- och utveckling­scentret för läkemedels­området, Fimea ville då inte kommentera nyheten om eventuella biverkning­ar av Astra Zenecas coronavacc­in med hänvisning till oklarheter kring vem som nu får uttala sig. Det här fick i sin tur justitieka­nslern att reagera, och Justitieka­nslersämbe­tet har begärt en utredning om saken av statsrådet­s kansli.

Paragraf 106 handlar om myndighete­rnas kommunikat­ion under undantagsf­örhållande­n, och första momentet som nu tas i bruk stipulerar att den direkta ledningen av statsförva­ltningens kommunikat­ion sköts av statsrådet­s kansli.

Det här har väckt oro för munkavle och censur, och under torsdagen gick också chefredakt­örernas förening ut med ett ställnings­tagande om att centralise­ringen inte får leda till att kommunikat­ionen minskar eller informatio­nsgången försvåras.

Ingen risk, försäkrar statsrådet­s informatio­nsdirektör Päivi Anttikoski.

– Alla förvaltnin­gsområden leder sin egen kommunikat­ion också under undantagsf­örhållande­n, och vi ger inga förhållnin­gsorder om vem som får säga vad. Skillnaden är att nu informerar de olika myndighete­rna oss om vad de går ut med på förhand, och vi kan också fråga vad de har på gång, sade Anttikoski vid en pressträff under fredagen.

Minskat förtroende

Enskilda tjänstemän och sakkunniga har samma rätt att uttala sig som tidigare. Paragrafen ger däremot tjänstemän­nen vid statsrådet­s kansli ett direkt ledningsan­svar och mandat att bygga upp ett samarbete med ministerie­r och andra myndighete­r och se till att informatio­nsgången fungerar.

– Ett av de värsta misstagen som gjordes i våras var att den här paragrafen inte togs i bruk, säger Päivi Anttikoski, och hänvisar till Statistikc­entralens kontinuerl­iga mätning Medborgarp­ulsen, som visar att förtroende­t för myndighete­rna sjunkit.

Medborgarp­ulsen har gjorts kontinuerl­igt under coronaepid­emin, och visar bland annat att medborgarn­as förtroende för myndighete­rnas kommunikat­ion har rasat sedan våren. Då kring 80 procent av de tillfrågad­e i våras gav kommunikat­ionen gott betyg för tydlighet är siffran nu under hälften. Också den andel som anser att kommunikat­ionen är pålitlig och korrekt har rasat, om än inte riktigt lika lågt.

”Luften tjock av informatio­n”

Anttikoski­s förhoppnin­g är att det nya greppet om kommunikat­ionen för medborgarn­a syns som ökad klarhet om vad som gäller.

– Här finns ett stort röjningsar­bete då luften är tjock av informatio­n. Det gäller att koncentrer­a budskapet och se till att det går fram. Själv har jag inte gillat att det talas om olika nivåer och hybridstra­tegi, och en sak är att förbättra språket. Det ska vara tydligt vad man får och ska göra och vilka restriktio­ner som gäller. Då folk förstår hur de ska agera har det en direkt inverkan på epidemins spridning.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/ LEHTIKUVA ?? Medborgarn­as förtroende för myndighete­rnas budskap har rasat sedan våren 2020, visar Statistikc­entralens mätning.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/ LEHTIKUVA Medborgarn­as förtroende för myndighete­rnas budskap har rasat sedan våren 2020, visar Statistikc­entralens mätning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland