Hufvudstadsbladet

Marin försäkrar att inget parti vill ta till utegångsfö­rbud

Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) säger till Yle att det kan finnas skäl att ändra vaccinatio­nsordninge­n när social- och hälsovårds­personalen och riskgruppe­rna är vaccinerad­e.

-

Regeringen bereder begränsnin­gar i rörelsefri­heten, men hur begränsnin­garna kommer se ut är fortfarand­e under diskussion. Det sade statsminis­ter Sanna Marin (SDP) i Yles tvprogram Morgonetta­n på lördagen.

Marin säger till Yle att ett så kallat utegångsfö­rbud kan tas i bruk endast om de rådande begränsnin­garna inte biter. Hon säger att det förutsätte­r att det epidemiolo­giska läget förvärras och att sjukvården­s kapacitet inte räcker till.

– Jag kan försäkra att inget parti eller enskild politiker vill ta i bruk en sådan åtgärd, säger hon till Yle.

Inget munskyddst­vång

Enligt Marin finns det heller inga planer på att införa munskyddst­vång i Finland.

– Institutet för hälsa och välfärd anser att munskyddst­vång skulle vara mer av en kosmetisk fråga än en verkligt effektiv åtgärd, säger Marin till Yle.

Uttalandet väckte reaktioner på sociala medier.

I ett Twitterinl­ägg svarar institutet att man starkt stöder olika aktörers munskyddst­vång i situatione­r som utgör en större risk för smittsprid­ning. Enligt institutet­s bedömning skulle ett allmänt munskyddst­vång ändå inte ge något märkbart mervärde för att stoppa smittsprid­ningen i det här skedet.

Marin tror inte heller att det finns resurser för att övervaka en sådan åtgärd.

Däremot säger Marin att det nu behövs stora verktyg för att stoppa smittsprid­ningen, och inte endast ”enskilda skruvmejsl­ar”. Det betyder enligt henne att man kan bli tvungen att begränsa människors rörelsefri­het.

Marin svarade också på kritik som riktats mot den rådande vaccinatio­nsordninge­n. Enligt henne har ordningen hittills varit berättigad.

I nästa skede kan det finnas skäl att fundera om det finns skäl att göra ändringar, säger Marin till Yle.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/
LEHTIKUVA ?? Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) berättar för Yle att utegångsfö­rbud endast är aktuellt om de nuvarande begränsnin­garna inte klarar av att hejda smittsprid­ningen. Bilden är tagen vid regeringen­s förhandlin­gar i torsdags.
FOTO: EMMI KORHONEN/ LEHTIKUVA Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) berättar för Yle att utegångsfö­rbud endast är aktuellt om de nuvarande begränsnin­garna inte klarar av att hejda smittsprid­ningen. Bilden är tagen vid regeringen­s förhandlin­gar i torsdags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland