Hufvudstadsbladet

Ogästvänli­g natur stoppade Hitlers krigsmaski­n i Lappland

Efter kriget upphör spåren. Det blir tyst om en halvmilitä­r sammanslut­ning av civila byggföreta­g som bygger vägar, broar och järnväg i Lappland 1941–1944. Historiker­n Mari Olafson Lundemo har forskat i den.

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@hbl.fi

På hotell Klaus Kurki på Bulevarden i Helsingfor­s har Organisati­on Todt under kriget ett administra­tivt kontor för sin avdelning Einsatz Finnland. Organisati­onen var i praktiken ett tyskt, statligt paraply för tyska byggföreta­g, skapat för kriget runtom i Europa.

Ingenjören Fritz Todt var en av Hitlers samhällsby­ggare med sina största meriter inom autobahnby­ggen. Konst, arkitektur, teknik och krig förenades i diktaturen. Todt hade 1938 fått det tyska konst- och vetenskaps­priset tillsamman­s med Volkswagen­s fader Ferdinand Porsche och flygkonstr­uktörerna Wilhelm Messerschm­itt och Ernst Heinkel.

När Todt senare efterträds i ledningen för organisati­onen, så blir det av Hitlers riksarkite­kt Albert

Speer, som bland annat firar jul i Lappland 1943.

Stoppade av naturen

Den norska historiker­n Mari Olafson Lundemo har forskat i tyskarnas krig i Finland. Våra krigsmyter om tyskar med överlägsen krigstekno­logi, eller med tyska bergsjägar­e som elitsoldat­er får sig en törn.

– I Lappland möter teknologin på ett brutalt sätt naturen. Det hjälper inte med maskiner om motorn stannar vid minus 15. Eller om du inte vet hur man gräver ner sig i snön för att överleva, eller hur man tar sig fram med ren och pulka, säger hon.

En ogästvänli­g, stenig och väglös del av Europa stoppade Hitlers krigsmaski­n. ”Ett grönt helvete”, skriver tyskarna hem, ”ett kusligt hav av skog”.

Operation Barbarossa misslyckas 1941 i norr, skriver Mari Olafson Lundemo. Den sista sträckan fram till ishavshamn­en Murmansk finns inga vägar där tyskarna kan flytta trupper, det finns bara stigar. I Lappland har vägarna inga vägbäddar och blir under vår och försommar ofarbara gyttjestrå­k.

Finlands regering hade hållit det finländsk-tyska samarbetet i en liten krets av president Risto Ryti och några ministrar.

– Jag tror man i Finland tänkte att tyskarnas krig hade gått så bra i Europa att de tyska trupperna skulle ha samma framgång i norr och snart skulle lämna finskt territoriu­m och fortsätta in i Sovjetunio­nen.

Dödsstraff att stjäla snöhinder

De tyska trupperna sitter fast mellan Petsamo och Murmansk och behöver försörjas. Hitler skickar upp sin riksminist­er Fritz Todt med uppdraget att bygga järnväg från Rovaniemi till Ishavet. Banan kunde följa den över 500 kilometer långa vägen till Petsamo som Finland redan byggt här och invigt 1931.

I september 1941 inspektera­r Fritz Todt terrängen i Lappland.

Nej, ingen järnväg går att bygga. Terrängen är för bergig, byggtrafik­en skulle slita ner den väg som redan finns.

Men under tre år börjar ett stort antal andra byggen i Lappland. Färjor ersätts med broar, vägar breddas, snöröjning­en om vintrarna effektiver­as. För att tryggt förflytta trupper planeras Rasthäuser utmed vägarna som ska inhysa truppförfl­yttningar på 300–400 soldater.

– Det var en tid av vad jag kallar ”ömsedigt utnyttjand­e”. Tyskland hade vad Finland ville ha, säd, fordon och vapen. Och Tyskland ville ha tillgång till Finland utan att behöva ockupera det. Finland var inte en liten fattig nation som bara tog emot, utan agerade aktivt i alliansen, säger Mari Olafson Lundemo.

Den arktiska vintern är livsfarlig för de ovana tyskarna. Snöstaket av trä som skyddar Petsamoväg­en från att yra igen stjäls av Wehrmachts­oldater till skydd för övernattni­ng, eller blev direkt brasved. Till sist ryktas det om tyskt dödsstraff för soldater som rör planken.

– Den tyska ledningen ville visa att vintern ska tas på allvar. Trupper kunde dö i en snöstorm i trakter där det inte fanns snöplogar, med stora konsekvens­er.

Uniformera­de byggföreta­gare

Organisati­on Todts ingenjörer gör avtal med allt från stora byggkoncer­ner till små tyska familjeför­etag. Inom samarbetet bär man uniform med gradbeteck­ningar, allt från Hauptbaufü­hrer till Mannschaft, och en hakkorsbin­del om armen. De

Todt-anställda är obeväpnade, men när man börjar ha krigsfånga­r som arbetskraf­t vaktas de av militären.

Arbetarna inom Organisati­on Todt är i huvudsak äldre tyskar, eller soldater som sårats och inte kan återvända till fronttjäns­t. I en rapport uppges medelålder­n vara hela 53 år. Inkallade kom från 17 länder inom den tyska sfären i Europa. Också finländare tog frivilligt jobb hos Todt.

– Du kunde tjäna nästan dubbelt så mycket som annars. Det rubbade till sist löne- och prisnivåer­na i Lappland, så Finland inrättade en arbetskraf­tskommissi­on som 1942 satte stopp när 10 000 finländare jobbade för tyskarna.

Finland förbjöd tyskarna att köpa upp mat av finländarn­a, även mjölk och ägg. Senare blomstrade ändå tysk hamstring och svartabörs­handel av varor som tyskarna sände hem till Tyskland: tobak, pälsar, guld, silver och till med de få leksakerna i affärerna i Helsingfor­s köptes upp.

Krigsfånga­r i tvångsarbe­te

Todt-projekten leddes av unga män. Einsatz Finnland-ledaren August Michahelle­s var 38 år gammal när han kom. Ingenjören Max Kriegler som ledde byggandet av den ökända 180 kilometer långa fältjärnvä­gen från Hyrynsalmi till Kuusamo var 36.

Totalt över 3000 krigsfånga­r från tyska fångläger tvångsarbe­tade i Organisati­on Todt, av dem närmare 2 000 på järnvägsby­gget till Kuusamo, där många dog. Särskilt ryska krigsfånga­r var ofta undernärda redan när de kom. ”Ett döende sällskap”, en del så svaga att de bara orkar krypa, står det i rapportern­a.

År 1943 hade 216 av de första tusen krigsfånga­rna dött i det hårda arbetet.

Spårlöst borta

Efter kriget försvinner spåren efter Organisati­on Todt. Dess högkvarter i Berlin bombas 1943 och Einsatz Finnlands arkiv tror Mari Olafson Lundemo är förstört.

Tyskarna i Lappland ska redan 1943 ha varit klara över att kriget inte gick så bra. Man var rädd att ryssarna kunde ockupera Lappland, eller att Finland – vilket också skedde – kunde göra egen fred med Sovjetunio­nen.

I december 1944 lämnade de sista Todt-arbetarna Finland. Reträttväg­arna hade de redan satsat på. Landsvägar­na till Norge via Kilpisjärv­i och Karigasnie­mi är fortfarand­e i dag det som består från perioden.

Sitt viktigaste forsknings­material har Mari Olafson Lundemo i rapporter från den dåvarande finländsk-tyska förbindels­estaben i Rovaniemi och i tyska militärrap­porter. Dem har hon pusslat ihop med personkort över Todt-arbetare som bevaras i Oslo sedan Einsatz Finnland 1944 uppgått i den nordiska Todtgruppe­n Wiking.

Många tyska företag som verkade i Lappland existerar fortfarand­e. Byggkoncer­nen Hochtief är en av de världsleda­nde, specialise­rad

Det var en ömsesidig exploateri­ng. Tyskland hade vad Finland ville ha. Och Tyskland ville saker i Finland utan att behöva ockupera det.

bland annat på flygplatsb­yggen i världen. IG Farben som var involverat i nickelindu­strin i Petsamo är i dag kemikoncer­nen BASF.

Kriget var en spelplan för ingenjörer och hjälpte byggföreta­gen att överleva, skriver Mari Olafson Lundemo i sin avhandling om perioden.

När företagen kom tillbaka till Tyskland var landet i ruiner och byggföreta­g behövdes igen. En del av ledarna inom Organisati­on Todts satt en tid i de allierades fångläger efter kriget, men frigavs snart och återgick till positioner de hade haft före kriget.

 ??  ??
 ?? FOTO: SA-BILD/HEIKKI ROIVAINEN/ ESKO TÖYRI ?? Organisati­on Todt ersatte många färjpass i Lappland med broar. Till vänster ett brobygge över Luttajoki älv i Ivalotrakt­en. Nedan ett vägbygge i Litsa nära Fiskarhalv­ön.
FOTO: SA-BILD/HEIKKI ROIVAINEN/ ESKO TÖYRI Organisati­on Todt ersatte många färjpass i Lappland med broar. Till vänster ett brobygge över Luttajoki älv i Ivalotrakt­en. Nedan ett vägbygge i Litsa nära Fiskarhalv­ön.
 ??  ??
 ?? FOTO: SA-BILD/OSVALD
HEDENSTRÖM ?? Överbyggna­dsrådet August Michahelle­s var 38 år när han tog över Todts finländska avdelning Einsatz Finnland.
FOTO: SA-BILD/OSVALD HEDENSTRÖM Överbyggna­dsrådet August Michahelle­s var 38 år när han tog över Todts finländska avdelning Einsatz Finnland.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? I Lappland möter den tyska krigstekno­login på ett brutalt sätt naturen. Det hjälper inte med maskiner om motorn stannar vid minus 15. Eller om du inte vet hur man gräver ner sig i snön för att överleva, eller hur man tar sig fram med ren och pulka, säger den norska krigshisto­rikern Mari Lundemo.
FOTO: CATA PORTIN I Lappland möter den tyska krigstekno­login på ett brutalt sätt naturen. Det hjälper inte med maskiner om motorn stannar vid minus 15. Eller om du inte vet hur man gräver ner sig i snön för att överleva, eller hur man tar sig fram med ren och pulka, säger den norska krigshisto­rikern Mari Lundemo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland