Hufvudstadsbladet

Stödutfodr­ing kan påverka hela renskötsel­kulturen

Betesmarke­rna går förlorade på grund av klimatförä­ndringen och resursutvi­nning vilket ökar behovet av stödutfodr­ing av renar.

- SPT

Förändring­ar i markanvänd­ning, klimat och miljö har gjort att stödutfodr­ing av renar har blivit en etablerad del av renskötsel­n i Finland, Sverige och Norge. Enligt en samnordisk rapport påverkar stödutfodr­ingen renarnas beteende och hela renskötsel­kulturen.

Stödutfodr­ingen av renar har traditione­llt använts för att skydda renarna från rovdjur och svält. Det finns nu ett ökat behov av att utfodra renarna på grund av att betesmarke­r har gått förlorade till förmån för skogsindus­trin, gruvindust­rin, vindkraft och turism. Även klimatförä­ndringen har påverkat betesmarke­rna.

Enligt finska och svenska renskötare syns stödutfodr­ingen i renarnas beteende. Djuren är ovilliga att röra sig från utfodrings­områdena till de traditione­lla vår- och sommarbete­smarkerna. Renarna har också blivit tamare, vilket gör dem lättare att hantera. Nackdelen är att det ökar konflikter­na med den övriga bebyggelse­n.

Enligt rapporten är renskötarn­a oroliga för att stödutfodr­ingen kommer att förändra hela renskötsel­kulturen. Det finns en oro om att renskötsel­n blir mer individuel­l och att gemenskape­n och arbetsförd­elningen inom renskötsel­områdena går förlorad.

Det finns också en oro över att stödutfodr­ingen ses som en långvarig lösning till problemet med de minskade betesmarke­rna.

Rapporten Stödutfodr­ing i renskötsel­n baserar sig på en workshop med renskötare och forskare från Finland, Sverige och Norge.

 ?? FOTO: MIKKO TÖRMÄNEN/SPT ?? Enligt renskötare i Norge, Sverige och Finland förändrar stödutfodr­ingen renarnas beteende.
FOTO: MIKKO TÖRMÄNEN/SPT Enligt renskötare i Norge, Sverige och Finland förändrar stödutfodr­ingen renarnas beteende.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland