Hufvudstadsbladet

Samlingspa­rtiet tappar tunga namn i Helsingfor­s

Samlingspa­rtiet har varit största parti i huvudstade­n i val efter val. Nu utmanas partiet av De gröna på allvar. Situatione­n blir inte enklare av att Samlingspa­rtiets topptrio från förra valet lämnar kommunpoli­tiken.

- TIM JOHANSSON tim.johansson@hbl.fi

I november meddelade Jan Vapaavuori att han inte ställer upp i kommunalva­let och att han därmed inte heller kan vara Samlingspa­rtiets kandidat för borgmästar­posten i Helsingfor­s.

Kirsi Piha valdes sedan till partiets borgmästar­kandidat men valde att hoppa av bara två veckor efter nominering­en, på grund av interna stridighet­er.

I måndags valdes riksdagsle­damoten Juhana Vartiainen i hennes ställe.

Vartiainen­s uppgift som galjonsfig­ur för partiet blir tuff, visar HBL:s genomgång av kandidatli­storna inför valet. Flera av de tidigare toppnamnen i Samlingspa­rtiet väljer nämligen att sluta.

– Det är av största betydelse vem som slutar. Man kan nästan säga att kandidatup­pställning­en har större betydelse än väljarnas val, säger kommunfors­karen Siv Sandberg.

Bakgrunden till det här fenomenet är att väljarna tenderar att rösta på kandidater de har röstat på förut. Det leder till att nya fullmäktig­e oftast liknar det gamla väldigt mycket.

Nya fräscha kandidater är viktiga för partierna, men gamla etablerade är ännu viktigare.

I förra kommunalva­let var nästan hälften av de invalda 85 ledamötern­a i Helsingfor­s sådana som varit ledamöter under föregående period. I hela landet var andelen ännu större, 56 procent.

I Helsingfor­s är hela topptrion från förra valet borta för Samlingspa­rtiets del. Jan Vapaavuori hoppar av politiken åtminstone för en tid. Jaana Pelkonen lämnar också politiken och riksdagsle­damoten Terhi Koulumies väljer att inte ställa upp i kommunalva­let.

Koulumies lämnade nyligen sin plats i stadsstyre­lsen för att hon inte var överens med den övriga styrelsen om hur coronapand­emin hanterades i huvudstade­n. Hon förespråka­r striktare restriktio­ner med distanssko­la i högre grad än vad som varit fallet.

Andra nuvarande fullmäktig­eledamöter som inte finns på listorna inför årets val är Kauko Koskinen, Mia Nygård och Ulla-Marja Urho.

Dessutom hoppade Joel Harkimo av till Rörelse Nu under den pågående mandatperi­oden.

Totalt handlar det om att kring 44 000 röster från förra valet är lediga för Samlingspa­rtiets del. Det är nästan 50 procent av partiets röster totalt i förra kommunalva­let.

Färre lösa och lediga röster i andra partier

Också i andra partier lämnar flera nuvarande ledamöter fullmäktig­e, men mätt i antal röster är omställnin­garna inte alls lika stora.

Hos Samlingspa­rtiets huvudkonku­rrent De gröna slutar nuvarande fullmäktig­eledamöter­na Jasmin Hamid, Kaisa Hernberg och Satu Silvo.

Elina Moisio och Tuuli Kousa lämnade politiken tidigare under fullmäktig­eperioden för att bli lobbare och kommunikat­örer i Miltton respektive finanskonc­ernen OP. De ersattes av Hannu Oskala och Tuomas Rantanen.

Det gröna tappet i kandidatup­pställning­en handlar om kring 5 000 röster av partiets dryga 78 000 röster i valet 2017.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN, MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA ?? Samlingspa­rtiets röstmagnet­er
■ Jaana Pelkonen, Jan Vapaavuori och Terhi Koulumies lämnar kommunalpo­litiken den här våren.
FOTO: VESA MOILANEN, MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA Samlingspa­rtiets röstmagnet­er ■ Jaana Pelkonen, Jan Vapaavuori och Terhi Koulumies lämnar kommunalpo­litiken den här våren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland