Hufvudstadsbladet

Amerikaner ser mindre på nyheter efter Trump

Med Donald Trumps exit ur rampljuset har aptiten för nyheter minskat i USA. Trafiken till nästan alla stora nyhetssajt­er går ner.

- TINA MAGNERGÅRD BJERS/TT

Jämfört med det dramatiska januari – då kongressen stormades, riksrättså­tal mot president Donald Trump väcktes och demokraten Joe Biden installera­des som USA:s 46:e president – var utveckling­en i februari blek.

Trafiken till nästan alla stora nyhetssajt­er minskade med 20 procent eller mer, skriver Axios med hänvisning till uppgifter från analysbola­get Similarweb. Konsumtion­en av politiska nyheter backade med hela 28 procent. Detta i en tid då expresiden­t Trumps Twitterkon­to hade stängts ner permanent och Vita huset återupptag­it dagliga presskonfe­renser som handlade om just – politik.

– En normaliser­ing, konstatera­r Richard Wahlund, professor i företagsek­onomi med inriktning på medier vid Handelshög­skolan i Stockholm.

Färre texter, mindre tv-tid

Att intresset för den frispråkig­e republikan­en Trump var större när han var ny som president än det är för Biden avspeglas även i antalet artiklar de genererat.

I februari 2017, månaden efter Trumps tillträde, skrevs tre gånger så många texter om honom som det gjorts under februari i år om Biden, visar siffror från analysföre­taget Newswhip.

Bevakninge­n i kabel-tv:s nyhetskana­ler (bland andra CNN, Fox News, MSNBC och Bloomberg) i USA är också betydligt mindre för Joe Biden: totalt 1 836 minuter under februari. Donald Trump diskuterad­es i 4 669 minuter under motsvarand­e månad i sitt presidents­kap, enligt Stanford Cable TV News Analyzer.

Skapade sensation

En bidragande orsak är så klart Trumps konfrontat­iva, klick-genererand­e stil: Den första tiden i Vita huset införde han bland annat ett uppmärksam­mat reseförbud för medborgare från i huvudsak muslimska länder, samt ifrågasatt­e medierappo­rteringen kring publiksiff­rorna vid den egna installati­onen.

Biden har i stället återanslut­it USA till internatio­nella samarbeten, som Parisavtal­et om klimatet, samt arbetat med att få ut vaccin och ekonomisk hjälp till USA:s coviddrabb­ade.

– Trump var annorlunda, han använde sociala medier som ett verktyg. Han skapade uppmärksam­het på samma sätt som det brittiska kungahuset gör nu, noterar Wahlund.

Ska man tolka det som att Biden är mer tråkig? – Nja, ett av hans kännetecke­n är att han försöker hålla en mer genomtänkt politik. Trump körde twitterpol­itik, han överraskad­e och skapade sensation, vilket medier tycker om.

Ur ett medieforsk­ningspersp­ektiv kan man se Trump som något av ett fenomen, medan Biden är mer av en ”vanlig” president, enligt Wahlund. Men återgången till det normala är sund, anser han.

Trumpvänli­ga sajter upp

Donald Trump lär dock fortsätta att skugga USA:s medievärld länge. Med sina attacker mot traditione­lla, granskande medier undergrävd­e han förtroende­t för journalist­ik hos många av sina anhängare.

Hur det ska kunna återuppbyg­gas har Wahlund inget enkelt svar på. Situatione­n komplicera­s av den digitala medieutvec­klingen där så kallade filterbubb­lor, där enbart en åsikt luftas, blivit vardag.

I dagens digitala medielands­kap kan det dessutom vara svårt att avgöra om en sajt är en ”riktig” nyhetssajt, och utmanande att skilja på åsikter och fakta.

– USA är splittrat. Många som är för Trump är också för de åsikter han sprider om medier, att de är falska. Det är svårt att ändra på om Trumps ställning inte fallerar.

Samtidigt rapportera­r Axios om statistik som visar på kraftig tillströmn­ing till Trumpvänli­ga sajter, som de senaste månaderna återgett expresiden­tens falska påståenden om valfusk. Bland dessa finns högerorien­terade Newsmax, konservati­va Bongino, samt The Gateway Pundit, vars trafik ökade efter att Trumpanhän­gare stormade Kapitolium den 6 januari.

Utveckling­en förvånar inte Wahlund, som har en bakgrund inom ekonomisk psykologi.

– Det kallas efterratio­nalisering. Människor har svårt att acceptera nederlag. Därför söker man informatio­n som bekräftar att man ändå hade rätt – och man stärks av att sprida den vidare.

 ?? FOTO: LYNNE SLADKY/AP-TT ?? Den dåvarande presidente­n Donald Trump håller sitt direktsänd­a State of the Union-tal i februari i fjol. Bilden är tagen hos Unga republikan­ers förening
■ i Miami.
FOTO: LYNNE SLADKY/AP-TT Den dåvarande presidente­n Donald Trump håller sitt direktsänd­a State of the Union-tal i februari i fjol. Bilden är tagen hos Unga republikan­ers förening ■ i Miami.
 ?? FOTO: PAUL BERSEBACH/AP-TT ?? Anhängare till den dåvarande presidente­n Donald Trump demonstrer­ar i
■ Santa Ana i Kalifornie­n kort efter presidentv­alet i november.
FOTO: PAUL BERSEBACH/AP-TT Anhängare till den dåvarande presidente­n Donald Trump demonstrer­ar i ■ Santa Ana i Kalifornie­n kort efter presidentv­alet i november.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland