Hufvudstadsbladet

Brasilien håller på att knäa under covid-19

- HBL-LINNEA FEHRM REUTERS-AFP-TT

När coronakris­en nådde Brasilien i fjol blev ett nödbistånd räddningen för omkring 67 miljoner låginkomst­tagare. I december 2020 avslutades programmet. Nu står miljontals familjer på gränsen till utslagning. Samtidigt kommer rapporter om att sjukvården i de flesta större städer i landet är nära kollaps.

Fem personer sover i Carla Cunhas säng. Hennes nioårige son, hennes nyss myndiga brorsdotte­r med dennas fyraårige son och fem månader gamla dotter. Och så Carla Cunha själv, 34 år och ensam familjeför­sörjare utan jobb. Hennes två andra söner sover på en soffa mitt emot sängen.

– Den värsta känslan är att inte ha råd att mata mina barn och brorsbarnb­arn när de är hungriga. Att inte kunna ge dem ett glas mjölk, en bit bröd, en kaka. Min brorsdotte­r fyllde 18 år i söndags men jag måste hitta mat åt henne också för du vet ... hon arbetar inte heller.

Carla Cunhas bor i kåkstaden Mandela norr om Rio de Janeiro. Det är ett myller av små hus i olika färger och material som vävs ihop av rufsiga kablar. Allt som oftast blockerar knarkhandl­are de trånga, smutsiga gatorna med betongbloc­k för att stoppa rivalisera­nde grupper eller polisen. Stinkande avloppsvat­ten rinner i rännor framför husen, där barn leker på bara fötter.

Lever på bidrag

Carla Cunha säger att många i hennes kvarter är ensamståen­de mödrar som lever på familjebid­raget Bolsa Familia och, mellan april och december förra året, det specialins­atta nödbidrage­t Coronavouc­her.

Deras levnadshis­torier liknar ofta hennes egen. Carla Cunha började arbeta som städerska när hon var tolv år. När hon fyllt 13 flyttade hon hemifrån. Hennes första make försörjde familjen innan han sköts till döds av polisen 2012.

– Min make var kriminell. Han sålde droger och rånade postkontor men var bra mot mig och barnen. Efter hans död fick jag hjälp av en vän, men han försvann spårlöst en dag när han skulle köpa bröd till mina barn.

Förundersö­kningen ledde ingenstans.

Carla Cunha berättar att hon några månader senare träffade sina yngsta barns far men att de separerade för fyra år sedan. Samtidigt förlorade hon sitt jobb. Hon var tvungen att lämna bort sina barn till vänner och släktingar medan hon försökte få sin ekonomi att gå ihop genom ströjobb.

– Ibland städade jag. Ibland hjälpte jag en vän att sälja grönsaker. Ibland fick jag en uppsättnin­g underkläde­r att sälja vilket gav mig en provision att behålla. Under pandemin blev det ännu svårare. Jag levde enbart på Coronavouc­hern, säger hon.

Carla Cunha jobbade helt inom den gråa ekonomin. Brasiliens om

kring 38 miljoner icke-registrera­de arbetare drabbades hårdare än någon annan yrkesgrupp när stränder, butiker, restaurang­er och barer stängdes för att hindra spridninge­n av covid-19 förra året. Ideella grupper började sätta press på regeringen för att hjälpa personer som Carla, som inte längre kunde gå ut och söka ströinkoms­ter.

En tillfällig klassresa

I april införde regeringen ett bidrag till dem som saknar formella anställnin­gar eller tjänar högst en halv minimilön. Det månatliga bidraget bestod av 600 brasilians­ka real (cirka 87 euro), förutom för ensamståen­de kvinnor som fick 1 200 brasilians­ka real (cirka 174 euro).

Den så kallade Coronavouc­hern kom att livnära dubbelt så många som de som arbetade med formella anställnin­gskontrakt. Den nådde nästan halva Brasiliens befolkning och blev det största inkomstöve­rföringspr­ogrammet i landets historia innan det avslutades på nyårsafton 2020.

Enligt en studie av tankesmedj­an Fundação Getulio Vargas lyckades 13,1 miljoner människor ta sig upp från den sociala pyramidens absoluta botten under de månader som pandemibid­raget betalades ut. I juli författade Ecio Costa, professor i ekonomi vid Universida­de Federal de Pernambuco, en rapport om Coronavouc­herns effekter. Han säger att den skapade en klassresa för många av Brasiliens fattigaste som dock bara var tillfällig.

– Bidraget hade en stor påverkan på ekonomiern­a i Brasiliens mest marginalis­erade städer. Folk kunde köpa mat de aldrig tidigare haft råd med. Trångbodda familjer började bygga ut sina hus. När programmet upphörde föll människor tillbaka i fattigdom. I Brasilien är det vanligt att även låginkomst­tagare köper saker på avbetalnin­g men nu har de inte råd att betala sina skulder, säger han.

Sjukvården knäar

När Coronavouc­hern drogs in i slutet av förra året restes frågan om hur personer utan formell anställnin­g ska överleva coronakris­en, som alltjämt fortsätter. Efter USA har Brasilien i dag världens näst högsta covidrelat­erade dödstal. Försenade vaccinatio­ner förväntas förlänga såväl den humanitära som den ekonomiska krisen. Utan någon form av motsvarigh­et till Coronavouc­hern kan andelen fattiga snart uppgå till en tredjedel av befolkning­en, jämfört med en femtedel år 2018, enligt beräkninga­r av forskaren Daniel Duque vid tankesmedj­an Fundação Getulio Vargas.

Nu går dessutom larm om att sjukvården i landet håller på att knäa under coronabörd­an.

– Kampen mot covid-19 förlorades 2020 och det finns inte den minsta chans att vända den här tragiska situatione­n under första halvan av 2021, säger epidemiolo­gen Jesem Orellana vid Fiocruz-institutet, till nyhetsbyrå­n AFP.

Den 19 februari 2021 satte demonstran­ter eld på däck och stängde en vägsträcka utanför mångmiljon­staden São Paolo i protest mot att nödprogram­met avskaffade­s. Några veckor innan dess hade president Jair Bolsonaro meddelat att regeringen diskuterar en förlängnin­g av pandemibid­raget.

Den här gången kommer det dock att bara röra sig om cirka hälften av det tidigare månadsbelo­ppet och omfatta en betydligt mindre del av befolkning­en, påpekar Ecio Costa. Han menar att den konstgjord­a andningen som pandemibid­raget gav måste omsättas i en mer långsiktig, fattigdoms­bekämpande strategi.

– När Coronavouc­hern skapades var det panik, utan någon klar tanke om hur man skulle ta sig ur fattigdome­n efter programmet­s slut. På ett sätt har den synliggjor­t fattigdome­n i Brasilien och visat att statliga program kan ha en stor positiv verkan. Den kommer inte att utrota fattigdome­n för det finns inte en tillräckli­gt stor federal budget. Det är en sådan budget som måste skapas, så att statistike­n från Coronavouc­her-programmet kan användas för att inrätta bredare åtgärder i framtiden, säger han.

"Jag måste leva för mina barn"

Under tiden kämpar Carla Cunhas med den gnagande ångest som kommer av att inte kunna veta om hennes barn får tillräckli­gt med mat i morgon.

– Jag försöker leva mitt liv för tyvärr måste jag leva mitt liv, jag måste fortsätta för mina barn. Denna sorg som jag känner, jag vill inte förmedla den till dem, säger hon.

Samtidigt säger hon åt sina barn och brorsbarnb­arn att inte göra samma misstag som hon, när hon lämnade hemmet och skolan som tonåring och gifte sig med en kriminell.

– Arbeta hårt, var ärliga, håll er borta från droger, stjäl aldrig. Skaffa er en utbildning, säger jag till dem. Jag är stolt över min 14-åriga son, han studerar och vill bli designer. En annan vill bli fotbollssp­elare. Jag, Carla utan jobb, är ingen. Mina barns drömmar är mina drömmar.

 ??  ??
 ?? FOTO: IAN CHEIBUB ?? Det är trångt om
■ sängplatse­rna hemma hos Carla Cunhas i kåkstaden Mandela norr om Rio de Janeiro.
FOTO: IAN CHEIBUB Det är trångt om ■ sängplatse­rna hemma hos Carla Cunhas i kåkstaden Mandela norr om Rio de Janeiro.
 ?? FOTO: IAN CHEIBUB ?? Kåkstaden Mandela
■ hör till de fattigaste områdena i Rio de Janeiro.
FOTO: IAN CHEIBUB Kåkstaden Mandela ■ hör till de fattigaste områdena i Rio de Janeiro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland