Hufvudstadsbladet

Har man valt rätt elbilsstra­tegi?

- HENRIK IMMONEN Helsingfor­s

ELBILAR Tidningarn­a är fyllda med annonser för grönt bilkörande. Hybriderna blir allt vanligare och helt eldrivna bilar börjar också synas i trafiken. Går utveckling­en i rätt spår?

På pappret ser en hybridbil ut att vara ett rätt steg för att dra ner utsläppen i städerna. Men hur ser verklighet­en ut? Dyra prestigebi­lar har blivit kännbart förmånliga­re.

En hybridbil går 30–60 kilometer på el, men när batteriern­a har tömts finns inte alltid en möjlighet att ladda batteriern­a. Då startar den traditione­lla förbrännin­gsmotorn. Nu med högre bränsleför­brukning på grund av att hybridbile­n har mera utrustning och är därför tyngre.

Helt eldrivna bilar kan köras 150–500 km med en laddning, men dessa bilar är dyra, prislappen ligger vid 50 000– 100 000 euro. Större räckvidd kostar ännu mera. Elbilen är inte ett realistisk­t alternativ för den vanliga medborgare­n som kör med bilar i 10 000– 30 000 euros prisklass.

Att ladda en hybridbil med vanlig en fas-ström (8A) sker bäst på natten, vilket är bra med tanke på elnätets belastning. Problemet är var elbilsägar­en laddar sin bil. I städerna där utsläppen från trafiken är de största saknas den infrastruk­tur för el som skulle behövas. I glest bebyggda och egnahemsom­råden kan däremot nödiga elinstalla­tioner förverklig­as relativt lätt.

Helt eldrivna bilar kräver i praktiken trefas-eluttag (3 x 16 ampere) för en skälig laddningst­id. I praktiken betyder detta ny kabeldragn­ing med fördelning­sreglering utöver en box för anslutning till bilen. Dessutom, elförbrukn­ingen måste också kunna mätas. De billösa invånarna i ett bostadsbol­ag vill knappast bekosta bilägarnas körande.

Alla bostadshus har inte egna parkerings­platser och då krävs att ström skall fås från gatan. Att staden skulle förse alla gator med eluttag förefaller orealistis­kt.

Slutsatsen blir nog den att övergången till el i den lätta trafiken hämmas av inköpskost­naden och takten av att bygga ut en fungerande infrastruk­tur för laddning av batterier. På kort sikt har den gröna elbilspoli­tiken gynnat höginkomst­tagarna och de höjda bränsleska­tterna betalas nu av låginkomst­tagarna. Vad göra?

Elbilar med utbytbara batterier borde tidigare ha prioritera­ts i miljöpolit­iken.

En elbil med utbytbart batteripak­et ger många fördelar. Bilen utan batteri blir billigare att tillverka än dagens bilar med förbrännin­gsmotorer och därmed blir inte inköpspris­et ett hinder.

Ett byte av ett batteripak­et kan göras lika snabbt som en vanlig tankning på en bensinstat­ion. En ”bensinstat­ion” för elbilar av nuvarande typ skulle kräva stora arealer för laddning.

Stationer för utbytbara batteripak­et kunde byggas snabbt, mycket snabbare än att dra nya elkablar i alla landets fastighete­r. Övergången till elbilar skulle bli mindre beroende av tiden som behövs för att skapa nödig infrastruk­tur.

Elbilarnas batteripak­et skulle finansiera­s och ägas av investerar­e, exempelvis pensionsbo­lagen som febrilt försöker hitta nya förnuftiga placerings­objekt. Något som också kunde bromsa ohälsosam prisutveck­ling på aktiemarkn­aden. Pengarna skulle användas till nödiga investerin­gar i stället för att pumpa upp enskilda aktiers värde över det rimliga.

Bilisten skulle betala vid ”tankningen”, som i dag enligt körsträcka. Kilometerp­riset på elektricit­eten skulle bli dyrare, men bilens inköpspris skulle vara avsevärt lägre, vilket torde intressera miljöföres­pråkarna så länge som el ännu produceras med utsläpp.

Kilometerk­ostnaden för batteribyt­et torde kunna hållas på samma nivå som en bensinkilo­meter. I praktiken skulle dagens bränsleska­tter gå till de nödiga investerin­garna. Staten kommer ändå att förlora skatteintä­kterna från bensin- och dieselförs­äljningen.

Är vi för sent ute i Europa med sådana här tankegånga­r? Jag skulle inte alls bli förvånad om kineserna blir ledande på ett sådant här koncept. De har redan ett par hundra utbytessta­tioner för batterier och deras ”Tesla”, ET7 kan köras med utbytbara batteripak­et. Kineserna har världens största miljöutman­ingar och tycks nu gå in för radikala åtgärder. Man har lyckats med att ersätta alla mopeder och skotrar med tyst och miljövänli­g eldrift i de kinesiska storstäder­na. Något som knappast har börjat ens i Europa.

Det kan hända att vi är sent ute här i Europa. Trots det borde man ännu göra en mera ingående studie i utbytbara batteripak­et för elbilar då det finns så mycket att vinna för alla parter.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland