Hufvudstadsbladet

Prakticum behöver sina lärare

- HEIDI STENBACKA-MONNBERG Helsingfor­s

PRAKTICUM Det är jättevikti­gt att trygga Prakticums fina arbete, speciellt nu då läroplikte­n förlängs. Prakticums elever behöver närundervi­sning av bra, motiverade lärare, inte bara för att yrkena som utlärs (frisör, elmontör etcetera) inte kan läras ut bara teoretiskt utan också för att alla elever inte är motiverade.

Som det nu är får Prakticum och de andra yrkesskolo­rna, förutom de elever som vet vad de vill, även de elever som inte har betyg högt nog för att komma in på gymnasiet, men som inte vet vad de vill göra, det vill säga elever som gymnasiet eller klass 10 skulle vara ett bättre alternativ för.

Jag anser att klass 10 borde vara både för elever som vill höja sina betyg för att komma in på gymnasiet, men också för de elever som inte vet vad de vill studera i yrkesskola. För dem som gymnasiet inte känns som ett bra alternativ för. I klass 10 borde dessa få bra handlednin­g, för att få hjälp att veta vad de vill göra.

Därmed får Prakticum en del elever som inte vet vad de vill studera, och för dem som studerar något de verkligen vill lära sig är det frustreran­de! En klass i Prakticum hade 17 elever första året, men endast fyra elever det tredje året, en del bytte linje, en del slutade, men som tur var fick dessa fyra studera färdigt trots den minimala klassen och utexaminer­ades som planerat.

Jag hoppas att våra beslutsfat­tare ser till att det finns bra studiealte­rnativ för alla elever! Utveckla klass 10, fixa tillräckli­g finansieri­ng för Prakticum, de behöver sina lärare där!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland