Hufvudstadsbladet

Våldet kommer att öka

- JUHO PYLVÄNÄINE­N är feminist och blivande socialveta­re, bosatt i Åbo

Förbundet för mödra- och skyddshem meddelade i början av mars att kontaktern­a med dem hade ökat kraftigt förra året jämfört med föregående år. Kontakter relaterade till våld i nära relationer ökade från 7 399 till 11 500. Det totala antalet kontakter var 23 787 jämfört med 16 081 föregående år.

Ökningen av våld under coronapand­emin är alltså ett riktigt stort och betydande samhällspr­oblem. Pressmedde­landet från Förbundet för mödra- och skyddshem fick däremot väldigt liten mediesynli­ghet, om alls. Amnesty Finland beskrev ökningen av våld mot kvinnor och intimt partnervål­d som en slags skuggpande­mi av coronapand­emin redan i augusti 2020. Utifrån den synlighet frågan får i medierna verkar våldet fortfarand­e stå i skuggan.

Våld i nära relationer uppstår inte i ett tomrum och är inte alltid fysiskt. Fysiskt våld är ofta förknippat med psykiskt och ekonomiskt våld som förekommit under en längre tid och som inbegriper stark kontroll över partnern och barn. Restriktio­ner som införts till följd av coronapand­emin har ökat kontrollen, vilket i vissa fall har försvårat möjlighete­rna att söka hjälp, till exempel via telefon.

På grund av coronabegr­änsningarn­a jobbar fler och fler människor på distans eller har förlorat sina jobb. Samtidigt har barn ibland gått i skola på distans. Våld i nära relationer kan drabba vem som helst, oavsett kön, men forskning visar att fenomenet vanligen är könsbestäm­t och oftast riktas mot kvinnor och även barn.

Finland har redan 2019 fått stark kritik från Greviogrup­pen, som övervakar Istanbulav­talet. Avtalets syfte är att förebygga våld mot kvinnor. Den nuvarande regeringen har lanserat ett program för att bekämpa våld mot kvinnor 2020–2023. Att genomföra programmet är verkligen aktuellt just nu, eftersom våldet bara ökar och social- och hälsovårds­reformen och kommunalva­let ligger framför oss.

Ökningen av våld i nära relationer under coronapand­emin var förutsägba­r och fruktad. Finska rapporter och internatio­nell forskning har bekräftat att rädslan var befogad. Att satsa resurser är ett politiskt beslut och att bekämpa våldet mot kvinnor är en stor politisk fråga som måste tas på allvar.

Det finns ett stort behov av vissa restriktio­ner för att bromsa och förhindra spridninge­n av coronaviru­set, men varje restriktio­n är samtidigt ett politiskt beslut som kräver en bedömning av könskonsek­venser och även klasskonse­kvenser.

De som hade det svårt innan pandemin har det ännu svårare nu. I den offentliga debatten pratas det ofta om pandemin och hur den påverkar det ekonomiska läget, men det sociala får fortfarand­e ganska minimal synlighet. Coronapand­emin och alla begränsnin­gar har ändå sociala konsekvens­er.

När psykiskt illamående och arbetslösh­et ökar kan vi bara förvänta oss att även våldet kommer att öka.

”De som hade det svårt innan pandemin har det ännu svårare nu.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland